napadla me takova vec.
v jedne mydlarne pisou, ze do mydel pridavaji extrakt z grepovych jaderek - jako konzervant i jako kozni antibiotikum/antimykotikum.
Ten extrakt jsou vlastne jen podrcene jadra - 100%tni je totiz prasek a vyrabi se z nej pak naredenim ruzne oleje atd.
Na ucinky grepoveho jadra prisel nejaky vedec pred sto lety tak, ze si vsiml, ze na kompostu nehniji ani nijak se nemeni.
http://www.alternamedica.cz/alternamedica/eshop/3-1-Prirodni-antibiotika/15-2-Extrakt-z-grepoveho-jadra
ucinny by mel byt uz v malem mnozstvi.. proc to nezkusit jako prirodni konzervant i do marmelad a kompotu? co myslite?
kolik prirodnich antiseptik vlastne zname? pouzivate je s nejakymi uspechy?
ja vim o skorici a hrebicku, ale nevim zda se pridavaji s timto zamerem do konzerv
o medu vim ze se pouzival i na rany a ze na konzervovani je dobry, potiz u nej vidim ten, ze by nemel prejit varem, jinak se znehodnocuje, je citlivy na teplotu - zkouseli jste nekdo marmeladu 'za studena' ?