• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SCRASTY: já řepu krájim na kostičky či plátky a zalejvám octovým nálevem. je to přesně to co nám chutná i z obchodu.
    a pak mám ještě recept na nastrouhanou červ.řepu a nastrouhané zelí - prostě ve výsledku červené zelí a taky je to dobrota.
    no a oboje zavařuju
    SCRASTY
    SCRASTY --- ---
    SCRASTY: a z červené řepy - jak ji uchováváte?
    SCRASTY
    SCRASTY --- ---
    zdravím, máte někdo prosím nějaký recept či nápad co s černým jeřábem?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA, MAR_TINA: asi jak to má kdo zažité :-)

    já zas sterilizuju víčka i skleničky (15 minut ve vroucí vodě), to taky nedělají všichni, jak jsem zjistila.
    Ale nejstarší exempláře mám doma 2004 a nejeví žádné známky poškození, a jíst je třeba ještě budeme (když u nás se marmelády dávají tak akorát do buchet a do perníku, když peču, a na to moc nebyl čas...)
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: My to tak děláme odjakživa, takže mne nenapadlo nikdy to dělat jinak. Ono na chalupě jsme rybízovou vařívali jednu várku v takovém množství, že ty poslední už neměli teplotu, které by při převrácení na víčko zajišťovala sterilizaci. Navíc sklenice jsme mívali pel-mel, takže některé bylo třeba víčkovat pomocí "hlavy" Omnia víčky.


    MAR_TINA: Ta vypadá velmi jedle. A navíc to umíš hezky nafotit. Já když fotím jídlo, tak je to většinou příšerné :-( a fotkou zabiju i to, co v reále vypadá docela dobře.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    aktuální meruňková

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: spíš mi to přejde zbytečné, než negativní. nejstarší "ročníky" mám doma zapomenuté 2007, nejeví známky kažení. jíst už to nebudem, stejně jsou tam, protože arónie nikomu nechutnala, ale plesnivé ani jinak změněné to asi není.
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: MAR_TINA: Já marmelády naopak neotáčím na víčko, ale po zavření ještě krátce sterilizuju. Přijde mi to bezpečnější a negativní vliv na tu marmeládu jsem nepozorovala ;-).
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    BOSCHKA: marmeládu určitě nezavařovat. fakt jen otočit a nechávám stát na lince až do vychladnutí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BOSCHKA: jak jako zavařovat? já je nezavařuju, vařím ji celkem asi 10 minut a pak naliju do sklenic, zavíčkuju (mám šroubovací víčka) a postavím víčkem dolů na cca 10 minut. pak otočím a hotovo
    BOSCHKA
    BOSCHKA --- ---
    poradíte? jak dlouho mám zavařovat meruňkovou marmeládu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    nemůžu nikde sehnat černý rybíz. máte někdo tip na prodej či samosběr - okres Mělník a okolí, popřípadě Praha? Nemáte někdo zahradu plnou nadbytečného rybízu?

    Přijedu si, natrhám a ještě se odvděčím ;)
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    VERONIKA22: no je to spis sirup, muzes jeste misto casti cukru dat o trochu vic medu a misto kyseliny dat dvakrat tolik citronove stavy a je to "bio" :-))
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    XFLARE: neskutečně díky a určitě aspoň v malém množství letos vyzkouším. já včera zkoušela google a normálně jsem nenašla žádný slušný recept přímo na tuto šťávu.
    a přitom šíleně miluju tu cappy šťávy co si člověk dává v restauraci.
    nezkoušela jsi ještě třeba jahodovou šťávu uskladnit nebo obyč pomerančovou?
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    VERONIKA22: merunky na male kousky se zalejou trochou vody a varej se az vznikne ridka kase (cca 1/5 obsahu merunek, protoze se samy roztecou), pak prefiltruju pres platynko nebo cednik (pak je tam trochu duziny), na kilo stavy dam 0,75 kg cukru a lzici kyseliny citronovy, ohreju, aby se cukr rozpustil a leju do nadob. pak ve sklepe doleju na miste flasku trochou rumu.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Každý se snažíme jak nejlíp umíme... pro mě cukr (ani bílý) není zásadní problémem, zatímco formulace "nejmíň škodlivé aditivum" je ze zásady podezřelá ;-) Své podezření o nevhodnost kys. sorbové opírám o tohle:
    http://www.ctpp.cz/cze/article/99-kyselina-sorbov-pomocnk-nebo-potenciln-hrozba.html. (Stručně pak shrnuto v posledním odstavci).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WOSSI: Meruňky pomelu (rozmatlám ponorným mixérem), dám do velkého kýblu, zasypu cukrem (celý povrch, udělá se tam krusta), nechám do rána tak, v pokojové teplotě. Ráno promíchám, připravím si čisté zavařovací sklenice a (já dvě) pánve. Na horkou pánev hodím naběračku směsi, míchám (celou dobu), než začne zlátnout (nesmí až zhnědnout, zhořknout... znáš přepálený karamel, že?). Jakmile začne hezky chytat barvu, sliju do připravené sklenice a jedu další naběračku.
    Moje máma vstávala kdysi ve čtyři, aby to nedělala ve velkém horku... a já jako dítě vstávala do úžasně rozvoněného bytu, a dostala jsem takhle čerstvý džem na rohlík... paráda, nej snídaně :-)

    (Poměr cukr - meruňky si z hlavy netroufnu, můžu sem v případě zájmu hodit, až dohledám.)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    a mohla bych se zeptat jak se dělá meruňková šťáva - popř. jaký konzervant do toho patří nebo vlastně kolik vody a kolik meruněk?
    já ji zbožňuju a furt si jí jen kupuju za drahé peníze :o(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XFLARE: jasně. jestli ti tam nevadí rumová chuť.
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    nevim jestli to sem patri.. delam meruňky.. teď meruňkovou šťávu, hodí se pro konzervaci také na konec flasky nalít rum? (to jsem dělala u bezovky)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam