• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: spíš mi to přejde zbytečné, než negativní. nejstarší "ročníky" mám doma zapomenuté 2007, nejeví známky kažení. jíst už to nebudem, stejně jsou tam, protože arónie nikomu nechutnala, ale plesnivé ani jinak změněné to asi není.
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: MAR_TINA: Já marmelády naopak neotáčím na víčko, ale po zavření ještě krátce sterilizuju. Přijde mi to bezpečnější a negativní vliv na tu marmeládu jsem nepozorovala ;-).
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    BOSCHKA: marmeládu určitě nezavařovat. fakt jen otočit a nechávám stát na lince až do vychladnutí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BOSCHKA: jak jako zavařovat? já je nezavařuju, vařím ji celkem asi 10 minut a pak naliju do sklenic, zavíčkuju (mám šroubovací víčka) a postavím víčkem dolů na cca 10 minut. pak otočím a hotovo
    BOSCHKA
    BOSCHKA --- ---
    poradíte? jak dlouho mám zavařovat meruňkovou marmeládu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    nemůžu nikde sehnat černý rybíz. máte někdo tip na prodej či samosběr - okres Mělník a okolí, popřípadě Praha? Nemáte někdo zahradu plnou nadbytečného rybízu?

    Přijedu si, natrhám a ještě se odvděčím ;)
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    VERONIKA22: no je to spis sirup, muzes jeste misto casti cukru dat o trochu vic medu a misto kyseliny dat dvakrat tolik citronove stavy a je to "bio" :-))
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    XFLARE: neskutečně díky a určitě aspoň v malém množství letos vyzkouším. já včera zkoušela google a normálně jsem nenašla žádný slušný recept přímo na tuto šťávu.
    a přitom šíleně miluju tu cappy šťávy co si člověk dává v restauraci.
    nezkoušela jsi ještě třeba jahodovou šťávu uskladnit nebo obyč pomerančovou?
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    VERONIKA22: merunky na male kousky se zalejou trochou vody a varej se az vznikne ridka kase (cca 1/5 obsahu merunek, protoze se samy roztecou), pak prefiltruju pres platynko nebo cednik (pak je tam trochu duziny), na kilo stavy dam 0,75 kg cukru a lzici kyseliny citronovy, ohreju, aby se cukr rozpustil a leju do nadob. pak ve sklepe doleju na miste flasku trochou rumu.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Každý se snažíme jak nejlíp umíme... pro mě cukr (ani bílý) není zásadní problémem, zatímco formulace "nejmíň škodlivé aditivum" je ze zásady podezřelá ;-) Své podezření o nevhodnost kys. sorbové opírám o tohle:
    http://www.ctpp.cz/cze/article/99-kyselina-sorbov-pomocnk-nebo-potenciln-hrozba.html. (Stručně pak shrnuto v posledním odstavci).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WOSSI: Meruňky pomelu (rozmatlám ponorným mixérem), dám do velkého kýblu, zasypu cukrem (celý povrch, udělá se tam krusta), nechám do rána tak, v pokojové teplotě. Ráno promíchám, připravím si čisté zavařovací sklenice a (já dvě) pánve. Na horkou pánev hodím naběračku směsi, míchám (celou dobu), než začne zlátnout (nesmí až zhnědnout, zhořknout... znáš přepálený karamel, že?). Jakmile začne hezky chytat barvu, sliju do připravené sklenice a jedu další naběračku.
    Moje máma vstávala kdysi ve čtyři, aby to nedělala ve velkém horku... a já jako dítě vstávala do úžasně rozvoněného bytu, a dostala jsem takhle čerstvý džem na rohlík... paráda, nej snídaně :-)

    (Poměr cukr - meruňky si z hlavy netroufnu, můžu sem v případě zájmu hodit, až dohledám.)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    a mohla bych se zeptat jak se dělá meruňková šťáva - popř. jaký konzervant do toho patří nebo vlastně kolik vody a kolik meruněk?
    já ji zbožňuju a furt si jí jen kupuju za drahé peníze :o(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XFLARE: jasně. jestli ti tam nevadí rumová chuť.
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    nevim jestli to sem patri.. delam meruňky.. teď meruňkovou šťávu, hodí se pro konzervaci také na konec flasky nalít rum? (to jsem dělala u bezovky)
    WOSSI
    WOSSI --- ---
    SANTAL: jak děláš tu meruňkovou ;-) kuju
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jeden z mých cílů při zavařování ovoce je ho zachovat barevný, s chutí a celkem málo rozvařený. a taky použít tak málo cukru, jak to jenom jde. v tom ovoci je taky cukr, ovocný, vím, ale řepný (či jiný) - sacharóza způsobuje kolísání cukru v krvi. nebudu se v tom moc patlat, chci jíst minimum cukru a když už, tak z ovoce, ne z řepy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    udělala jsem si čas na ty chemikálie v želírovacích přípravcích
    nikomu to nenutím, jen rozepisuji, proč mně nevadí.

    zrovna mám doma gelfix 2+1 (dr. oetker)

    25g směsi na 1kg ovoce, 500g cukru = cca 1500g hotové marmelády

    fruktóza = ovocný cukr
    je tam kvůli sypkosti směsi, aby to ostatní bylo s něčím smícháno a nelepilo to k sobě.

    pektin = přírodní látka obsažená v ovoci. želírovací prostředek - ve směsi ovoce uměle navýším množství pektinu, aby to ztuhlo. rybíz ho má dost sám o sobě, totéž angrešt, naopak třeba meruňky skoro žádný. http://cs.wikipedia.org/wiki/Pektin

    kyselina citronová = přírodní látka obsažená i v ovoci. přírodní konzervant. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_citronov%C3%A1

    kyselina sorbová = umělá látka, považuje se za nejméně škodlivé konzervační aditivum. spíš posiluje tělo před infekcemi - pokusným krysákům prodloužila život. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_sorbov%C3%A1
    je tam kvůli zabránění růstu bakterií a plísní. konečné množství v 100g marmelády je max. 0,3g spíš méně.

    odpěňovač - mono a diglyceridy mastných kyselin = chemické látky, označené jako bezpečné. prostě malé množství soli (esteru) mastných kyselin (laicky tuku) na změnu fyzikálních vlastností - potlačuje pěnění vařící se směsi cukrů a vody. http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E472 konečné množství v 100g marmelády je max. 0,1g spíš méně.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: No já tam četla třeba kys. sorbovou... což mě přimělo dotyčný produkt vyhodit. Navíc nemusím nic "proti plísním", jelikož věřím, že to má vliv i na ty mikroorganismy ve mě.
    Také mě znejisťuje "protipěnivá látka" - jenž není nijak specifikována (jen co si tak vybavím ze čtení etiket).

    Nikdy jsem si nevšimla, že by neměly mé džemy barvu, jen proto, že je dělám dlouho - třeba švestková povidla několik hodin :-) . Naopak, pokud marmeládu "peču" na pánvi (takhle dělám meruňkovou, je to piplačka, ale... nejchutnější způsob co znám ;-), chytá parádní odstín... taky díky karamelizování cukru. (Přiznávám, že takhle mám sílu zpracovat jen část meruněk ;-) )
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: višně jsou mi tak samozřejmé, že jsem je nezmínila. dnes se jdu vrhnout na strom :))

    ty "chemické" konzervanty nejsou pro mě nic strašného. kyselina citronová, pektin - věci normálně v ovoci žijící. nerada to voce vařím dlouho, často pak ztrácí barvu.

    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Zkusila taky višně? vynikající, dávám do domácího perníku, třeba...

    Jinak já nedávám tyhle chemické konzervanty, vyřazuju též sladidla - dávám jen cukr - ale nechám o to dýl dělat. Ideálně v domácí pekárně - tu třešňovou tak 2 cykly.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: ano, asi tak. Taky jsem to tak zkoušela - ale je s tím značně víc práce, než to naskládat do myčky - a ještě se musí kontrolovat čas (taky jsem tak jednou jednu várku uvařila :-) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam