• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    nevim jestli to sem patri.. delam meruňky.. teď meruňkovou šťávu, hodí se pro konzervaci také na konec flasky nalít rum? (to jsem dělala u bezovky)
    WOSSI
    WOSSI --- ---
    SANTAL: jak děláš tu meruňkovou ;-) kuju
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jeden z mých cílů při zavařování ovoce je ho zachovat barevný, s chutí a celkem málo rozvařený. a taky použít tak málo cukru, jak to jenom jde. v tom ovoci je taky cukr, ovocný, vím, ale řepný (či jiný) - sacharóza způsobuje kolísání cukru v krvi. nebudu se v tom moc patlat, chci jíst minimum cukru a když už, tak z ovoce, ne z řepy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    udělala jsem si čas na ty chemikálie v želírovacích přípravcích
    nikomu to nenutím, jen rozepisuji, proč mně nevadí.

    zrovna mám doma gelfix 2+1 (dr. oetker)

    25g směsi na 1kg ovoce, 500g cukru = cca 1500g hotové marmelády

    fruktóza = ovocný cukr
    je tam kvůli sypkosti směsi, aby to ostatní bylo s něčím smícháno a nelepilo to k sobě.

    pektin = přírodní látka obsažená v ovoci. želírovací prostředek - ve směsi ovoce uměle navýším množství pektinu, aby to ztuhlo. rybíz ho má dost sám o sobě, totéž angrešt, naopak třeba meruňky skoro žádný. http://cs.wikipedia.org/wiki/Pektin

    kyselina citronová = přírodní látka obsažená i v ovoci. přírodní konzervant. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_citronov%C3%A1

    kyselina sorbová = umělá látka, považuje se za nejméně škodlivé konzervační aditivum. spíš posiluje tělo před infekcemi - pokusným krysákům prodloužila život. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_sorbov%C3%A1
    je tam kvůli zabránění růstu bakterií a plísní. konečné množství v 100g marmelády je max. 0,3g spíš méně.

    odpěňovač - mono a diglyceridy mastných kyselin = chemické látky, označené jako bezpečné. prostě malé množství soli (esteru) mastných kyselin (laicky tuku) na změnu fyzikálních vlastností - potlačuje pěnění vařící se směsi cukrů a vody. http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E472 konečné množství v 100g marmelády je max. 0,1g spíš méně.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: No já tam četla třeba kys. sorbovou... což mě přimělo dotyčný produkt vyhodit. Navíc nemusím nic "proti plísním", jelikož věřím, že to má vliv i na ty mikroorganismy ve mě.
    Také mě znejisťuje "protipěnivá látka" - jenž není nijak specifikována (jen co si tak vybavím ze čtení etiket).

    Nikdy jsem si nevšimla, že by neměly mé džemy barvu, jen proto, že je dělám dlouho - třeba švestková povidla několik hodin :-) . Naopak, pokud marmeládu "peču" na pánvi (takhle dělám meruňkovou, je to piplačka, ale... nejchutnější způsob co znám ;-), chytá parádní odstín... taky díky karamelizování cukru. (Přiznávám, že takhle mám sílu zpracovat jen část meruněk ;-) )
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: višně jsou mi tak samozřejmé, že jsem je nezmínila. dnes se jdu vrhnout na strom :))

    ty "chemické" konzervanty nejsou pro mě nic strašného. kyselina citronová, pektin - věci normálně v ovoci žijící. nerada to voce vařím dlouho, často pak ztrácí barvu.

    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Zkusila taky višně? vynikající, dávám do domácího perníku, třeba...

    Jinak já nedávám tyhle chemické konzervanty, vyřazuju též sladidla - dávám jen cukr - ale nechám o to dýl dělat. Ideálně v domácí pekárně - tu třešňovou tak 2 cykly.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: ano, asi tak. Taky jsem to tak zkoušela - ale je s tím značně víc práce, než to naskládat do myčky - a ještě se musí kontrolovat čas (taky jsem tak jednou jednu várku uvařila :-) )
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TESSS: ale ano, klidně v plynové. Ono ta voda (a hadr) na plechu ti stabilizuje teplotu v zavařovačce. Asi bych to jen nedávala úplně vespod, ten plech...
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    mám tip, i když je skoro pozdě

    vynikající je třešňová marmeláda, kdo ještě máte třesně.
    používám quitlin 3+1, takže na kilo třešní jenom 350g cukru a dávám navíc lžičku kyseliny citrónové. dodržím pečlivě návod na obalu a je to. hlavně vařit velmi mírně a míchat, aby nevznikla pěna.
    ty třešně se skoro nerozvaří, jsou takové křoupavé v želé, co je okolo. a je to šíleně sladké i přes to minimum cukru. a ztuhne mi vždycky.

    jenom je opruz je teda vypeckovat. dávám vypeckované půlky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VERONIKA22: spíš víc, aby ti ta voda tvořila páru po celé troubě 100-120 st
    TESSS
    TESSS --- ---
    SANTAL: v plynovy to asi nepujde, co?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SANTAL: a vše jinak zůstane při starém když to v té troubě zkusím - asi těch 80°C a 20min v dobře nahřáté troubě?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Trouba - horkovzduch nebo obyč, to je jedno - vemeš plech, na něj položíš utěrku, látkovou plínku... nebo alespoň několik reklamních novin :-), na to naliješ tak 2-3 cm vody a do toho postavíš flašky, co chceš zavařovat.

    Ta myčka je snazší - prostě tam nakladeš flašky s okurkama - taky se jich vejde fakt hodně :-) a pustíš na maximální teplotu (obvykle program A), nechám dojet celý cyklus.

    Když je těch okurek málo - třeba nějaké 2-3 zbytkové flašky, tak tam mám navíc i normální talíře a tak na mytí. I tabletu... Takže myju A zavařuju. Je to ekononomické... a pohodlné ;-) Flašky jsou, samozřejmě, naprosto utažené.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já zavařuju ve staré pračce miniromo :D
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    známá takhle zavařovala vždy obrovské množství nakládaných okurek ve velkých lahvích v horkovzdušné troubě.
    no dodnes nevím jak na to :o( - myslím, že na pekáč nalila trochu vody a pak asi ta pára udělala svoje či co.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Inspirace: Nepoužívám zavařovací hrnec. Zavařuju v myčce. 3 roky. Naprostá spokojenost (a to nepoužívám chemické konzervanty).
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    ahoj nemate nekdo recept na hrasek v slanem nalevu? na netu jsem nasla jen tohle:

    Hrášek ve slaném nálevu:
    1 kg vyloupaného hrášku
    250 - 300 g soli
    1 dl vody
    Hrášek 7 - 8 minut povaříme, scedíme a ochladíme studenou vodou. Promícháme jej se solí, nasypeme do zavařovacích skleniček a zalijeme převařenou vodou. Uzavřeme víčky a uložíme na chladném místě.
    TESSS
    TESSS --- ---
    TRISSIE: dik :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam