• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    MAR_TINA: Brusinky ouplně snadno :) nakvétají dvakrát :) Včera jsem jich natrhala 2ltr, u plzně 10km na sever. Máme jich tu letos opravdu hodně. Některé už se kazí a uhnívají. Jsou luxusní. Já je jen pár minut povařím a nalejvám do umytých menších skleniček
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVETLUSKA222: jedla jsem francouzskoua je to vynikající. ale kde sháníš brusinky v srpnu? dozrávají po prvním mraze - říjen i déle.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    zeptám se blbě, vám vyhovuje kvalita zelenny z Lidlu?
    já právě zavařuju proto, že si tam dám ovoce/ zeleninu nejlepší kvality a ohlídám si, že to není nijak pokažený.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak dnes v Lidlu v Horoměřicích uloveny rajčata za 9,90 a papriky za 11,90, asi mě nemine další dávka leča :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SVETLUSKA222: a mohla bych poprosit o recept jak se nakládají brusinky? do svíčkové ty sladké strašně miluju a chtěla bych to někdy zkusit sama.
    předem díky jeslti má někdo recept :o)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj, zkoušeli jste někdy společně udělat marmeládu z brusinek a ostružin? Nebo je lepší každé zvlášt?
    WERONYCZKAA
    WERONYCZKAA --- ---
    zdravím, mám takový problém. zavařujeme všechno možné ovoce, ale vždycky jen u broskví se tak půlka várky nepovede ( víčko se vypoukne) nevíte čím by to mohlo být? diky
    SCRASTY
    SCRASTY --- ---
    VERONIKA22: díky ti :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: nebo brzo taky budeš moct :oD
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: no jo no, kdo může nakupovat ve všední den dopoledne, ten má vždycky nejlepší výběr :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SCRASTY: Bílé zelí s řepou
    1,5kg bílého zelí, 0,80dkg řepy nastrouhat na hrubém struhadle, 0,30dkg cibule nastrouhat na jemném struhadle.
    Nálev: 3/4l vody, 20dkg cukru, 1,5 sklenice octa, 2 polévkové lžíce soli, vše svařit a vlažné nalít na zelí. Sterilovat při 80°C 20min

    Křen s červenou řepou
    200g oloupaného křenu nastrouhat jemně, 1kg řepy nastrouhat hrubě.
    Nálev jako u předešlého receptu.
    SCRASTY
    SCRASTY --- ---
    SANTAL: paráda,díky za upřesnění, až nastane čas vrhnu se do toho :)

    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SCRASTY: Zelí ne, jen vrstvu řepy (vařené) přeložíš trochou strouhaného křenu a to celé opakuješ... a pak doliješ nálev... sterilizuju v myčce.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: ale bylo to jen z důvodu vyprodávání zásob ( se vsadim ). během odpoledne jsem sdělala všechny rajčata a ještě mi doma zůstalo víc jak 1kg paprik. tak jsem tam na večer běžela ještě pro rajčata a už měli jen síťkované po 18,90Kč.

    já bych řekla, že v tom lídlovi to chce hledat namátkou a vždy jen dopoledne.
    já takhle asi před 1,5měs narazila na výprodej rajčat za 9,90 ( nádherná keříková ), jen jsem je nepobrala a tak jsem tam jela autem ten samý den až kolem oběda a už jich měli mnohem méně a za 8,90 :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: asi 13 nebo 14 korun za kilo, což je fakt docela rozumné... samo na trhu by to šlo asi sehnat levněji, ale to bych musela někam jezdit.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Za kolik měli rajčata a papriky? Mně se zásoby zavařeného leča nějak tenčí, tak bych možná taky pár sklenic udělala...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: ooo já taky byla včera v lidlovi :o) - a během večera jsem zvládla zavařit 9sklenic od znoj.okurek :o) plných leča


    SCRASTY: tohle jsem už též dělala a recept mám. jen jsem zjistila, že né v kuchařce ale někde schovanej mezi nepoužívanými recepty a každý večer ti zapomenu to najít :o( - snad se dnes polepším :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jdu dneska do leča. Včera jsem sehnala v Lidlu levný rajčata a papriky (domácí produkce letos ještě není, a popravdě vzhledem k velikosti zeleninového záhonu plánovaného v zahradě nejspíš nebude ani nikdy v budoucnu), tak už nemám žádnou další výmluvu.

    Ale aspoň mám letos správně dávkování - posledně, když jsem dělala lečo, tak jsem si pamatovala, že klíčové slovo je pět kilo. Tak koupím pět kilo rajčat, pět kilo paprik, dvě kila cibule... a až při krájení a vaření mi došlo, že to mělo být pět kilo dohromady :-) no vystačilo nám to na tři roky :-)
    SCRASTY
    SCRASTY --- ---
    SANTAL: řepa s křenem, to zní výborně (do toho i zelí nebo ne? ) vyzkouším také děkuji :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    SANTAL: Jo vařil, ale při nalití do skleniček už vařící nebyl ani omylem, takže sterilizování skleničky mi přijde s otazníkem. A já se se sterilizací u marmelád moc nepárám - sterilizuju varem ;-). A protože na chalupě zavařování provozuju na sporáku na dřevo, tak to pro mne znamená jen přihodit pár polínek navíc (a naskládat skleničky do hrnce).
    Ono já vůbec zavařuju tak partyzánsky :-) - v hrnci na vyváření prádla, bez teploměru, časy od oka... Kupodivu jsem to vždycky měla jedlé a nekazilo se to.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: Promiň, ale když VAŘÍŠ marmeládu, tak je to rozhodně vyšší tepelný stupeň, než je pak u sterilizace. Tedy, ačkoli to máte jako zvyk, je to naprosto zbytečné.
    Opět, pokud se ten rybíz na chalupě vařil, tak měl vyšší teplotu (už jen proto, že tam probíhal ten var).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam