• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEPEK: Ne, tyhle stejně víc než měsíc nevydrží... a sklenice byly fakt čisté.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: máš mé díky, to zmizí všechna pracnost. zítra jdu na to. a zavařím to v myčce, to je bez práce.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    MAR_TINA: ze slupek neloupu, ony se nějak rozpečou, prostě neudělají se z nich ty nepříjemné svitky jak v leču. Loni jsem nezavařovala, ale nemapatuju se do kdy jsme to spotřebovali (nějaký měsíc to vydrželo určitě), letos toho mám dost tal jsem to radši zavařila.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: to zavíčkovaný zavaříš?
    a ze šlupek to neloupeš?
    to by mi moc usnadnilo práci.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    MAR_TINA: Kdybys nevěděla co s rajčaty tak já dělám každoročně toto: [ ANYSA @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    LEPEK: právě že ten perník tomu dal takovou dobrou chut - povidlovou .. já osobně ho tam dala trochu více,protože skrz ten cukr to tak pekelně zesládlo,že by se to nedalo vůbec jíst ..
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ZEMINO: to zní skvěle!!! akorát bych to udělala bez toho perníku ;))
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    já dneska uděělala malou várku bezinkových povidel,jsou teda zbytečně sladká,příští rok to udělám bez cukru a to už tak jsem dala polovinu než psali.. ale jinak jsou super!
    pro zájemce recept: 1kg bezinek povaříme s trochou vody,vymačkáme,procedime a přidáme 70g strouhaného perníku,štávu z 1citronu,3 lžíce medu a psali 200g cukru,já dala polovinu a i tak je to sladké.. vařit do zhoustnutí a plnit do sklenic.. zavařit 15minut na 85stupnů
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    MAR_TINA: :) ne, ale teď na to nebudu mít chvíli čas :)

    a nakonec jsem teda tu marmeládu ze švestek nezvládla dotáhnout do želé-stavu a zavařuju ji v takovém blátíčkovém stavu. Prostě to není marmeláda, ale zavařené rozvařené švestky...to také není k zahození, no ne?
    ;))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LEPEK: 24 dnů? řídíš se fázemi měsíce? :)

    ale teda úctyhodný výkon. já jen meruňkovou zaveřeninu, čeká mě trocha brusinek a hromada rajčat
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    a mám ještě recept na jablečná povidla...moment...

    5kg jablek nahrubo nastrouhat
    1 malá sklínka octa
    1kg cukru krystal

    promíchat, 24hod nechat stát a pak dvě hodiny pečeme
    teplé do skleniček a zasterilovat


    ocet bych dala opět jablečný a místo cukru ovocný cukr - fruktopur

    to zkusím až za 24 dnů :)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    super, díky za rady :)
    už mám várku jablkovo-švestkových přesnídávek jen se špetkou soli, sterilovaných

    várku povidel - pečených od rána do večera v troubě, 12 hod předtím vypeckované a dané do pekáče s 0,5kg ovocného cukru a 2,5dcl jablečného octa, špetkou soli - byla to na 4kg nevypeckovaných švestek - jsou super!! a do poslední půlhodiny bez míchání!! pečené cca na 80 stupnů celou dobu (elektrická trouba-pečení zvrchu i spodu)

    a várku kompotů švestkových - půlených - namačkané do sklenic řeznou plochou dolu, napěchované až nahoru a trochu posolené, zavařované pak 35minut. ovoce si pustilo šťávu samo :))

    a teď dělám ještě marmeládu ze švestek...taky bez ničeho, jen se špetkou soli opět...ale nevím, jestli to zvládnu dneska dodělat...
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    ANYSA: Jestli nezáleží na tom citronu? Třeba více zralejší citron líp zabrání zhnědnutí... Ale jinak to vypadá velmi báječně ty kompoty.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    SANTAL: a pak ty přesnídávky ještě steriluješ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LEPEK: už jsem pro někoho opisovala ofiko postup z Balaštíka pro sterilaci dětské výživy:
    [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: šťouchadlo bude to ono, dík :-)
    (já se snažím, ale sem tam... hlavně v botanice a kulinářství... se objeví díra jako hrom)
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ...pardon, málo jsem to zmenšila..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: šťouchadlo na brambory anebo lis na brambory, podle toho, co myslíš :))
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEPEK: Pokud jsou sklenice fakt čisté a dáváš tam horkou hmotu, jinou funkci to nemá.
    Já zavařuju i tohle v myčce.
    Dělala jsem teď asi 3 litry přesnídávky - pokrájet, povařit s trochou vody, do jedné várky jsem dala skořici mletou, do druhé kus celé, který pak vyndáš... záleží na tobě. Dosladit podle jablek - některé to vyžadují, jiné ne. Cukr klidně přidáš k závěru, až to ochutnáš. Klidně ovocný, třtinový, obyč... nejde ho tam zase moc.

    Pokud to chceš dělat kratší dobu, podleješ menším množstvím vody, dusíš a když jsou pokrájená jabka měkká, tak to stáhneš, trošku necháš zchladit, pak rozmixuješ ponorným mixérem - ale od té doby už musíš míchat! Nebo necháš úplně rozvařit a postačuje to promatlat takovým tím nástrojem na bramborové pyré (pomozte, jak se tomu česky říká? :-) )

    Kromě cukru (a on má taky konzervační schopnost) a skořice nedávám nic, žádnou chemii.

    Příště ale vyzkouším variantu, kdy se na závěr přidá vanilkový pudink rozmíchaný v troše vody, míchá se a nechá minutu vřít.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    LEPEK: nebo teda spíš to sterilování - to naplním horkou směs do sklenic, otočím je vzhůru nohama a pak ještě dám do vody a zavářím?

    mám zkušenost, že víčka se zatáhnou i jen po otočení vzhůru nohama (za předpokladu, že sklenice vlastně vařící směsí).

    nebo ta sterilace má ještě jinou funkci nežli zatažení víčka??

    omlouvám se, že se ptám jak trouba, ale nemám zkušenost.
    dík
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam