• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: šťouchadlo na brambory anebo lis na brambory, podle toho, co myslíš :))
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEPEK: Pokud jsou sklenice fakt čisté a dáváš tam horkou hmotu, jinou funkci to nemá.
    Já zavařuju i tohle v myčce.
    Dělala jsem teď asi 3 litry přesnídávky - pokrájet, povařit s trochou vody, do jedné várky jsem dala skořici mletou, do druhé kus celé, který pak vyndáš... záleží na tobě. Dosladit podle jablek - některé to vyžadují, jiné ne. Cukr klidně přidáš k závěru, až to ochutnáš. Klidně ovocný, třtinový, obyč... nejde ho tam zase moc.

    Pokud to chceš dělat kratší dobu, podleješ menším množstvím vody, dusíš a když jsou pokrájená jabka měkká, tak to stáhneš, trošku necháš zchladit, pak rozmixuješ ponorným mixérem - ale od té doby už musíš míchat! Nebo necháš úplně rozvařit a postačuje to promatlat takovým tím nástrojem na bramborové pyré (pomozte, jak se tomu česky říká? :-) )

    Kromě cukru (a on má taky konzervační schopnost) a skořice nedávám nic, žádnou chemii.

    Příště ale vyzkouším variantu, kdy se na závěr přidá vanilkový pudink rozmíchaný v troše vody, míchá se a nechá minutu vřít.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    LEPEK: nebo teda spíš to sterilování - to naplním horkou směs do sklenic, otočím je vzhůru nohama a pak ještě dám do vody a zavářím?

    mám zkušenost, že víčka se zatáhnou i jen po otočení vzhůru nohama (za předpokladu, že sklenice vlastně vařící směsí).

    nebo ta sterilace má ještě jinou funkci nežli zatažení víčka??

    omlouvám se, že se ptám jak trouba, ale nemám zkušenost.
    dík
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    dělám teď z padaných jablek a švestek kompoty, které jsou k rychlé konzumaci - den, dva a skvěle se mi osvědčilo pro podtržení sladké chuti (i u nakyslých jablek) přidat do vody špetku soli ! :)

    napadá mě, máte tedy někdo zaručený recept na přesnídávku pro děcko z jablek apodobně, která vydrží do jara? ideálně bez cukru /max.s ovocným cukrem/ a podobných přídavků? dík.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: pokrájela jsem loupaná jablka na kousky a rozvařila s kořením, skořice, hřebíček, badyán, co tě napadne. pak jsem to dělala jako klasickou marmeládu - nějaký želírovač a cukr. do sklenic jsem naaranžovala hvězdičku badyánu a tyčku skořice, aby byly vidět.
    jen bych příště dávala želírovací přípravku půlku, i méně, bylo to tuhé, že to šlo krájet.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ANYSA: a to už jen naplníš do sklenic, zavřeš a hotovo? nebo ještě steriluješ?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: mame tu na to i nejakou specialni stanici na zachovani techhle odrud, pod Sedlem :) + se daji sem tam najit i po lesich, kde byly pred valkou sady nebo vesnice, coz bylo skoro vsude.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Tak patrně je tam ještě tohle http://www.stareodrudy.org/ovocny-strom/spinka/99.html ... ty další (další velká žlutá hrušeň a "zimušne jabluka" - tedy jabka, co se naopak dobře skladují, celá žlutá, "kožená", jsem si ani netroufla tipnout...)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: :))) pevně věřím, že tam takové nadšené sadaře máte taky :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: nj, ale já jsem východňárka :-) a ta jabloň je u Prešova :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: ááá štrůdlák :))) štrůdlákových odrůd bylo víc. hodně vyhledáváním starých odrůd ve starých sadech a u cest zabývali na CHKO České Středohoří a pak pěstitelé z Litoměřicka. Víc nevím.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: že by tohle? http://www.stareodrudy.org/ovocny-strom/kardinal-zihany/10.html


    SVETLUSKA222: Rodiče to koupili asi před 15 lety.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL:
    SVETLUSKA222: Alexandrovo? ale nemůžu nikde najít obrázek
    Staré odrudy - Jabloně – staré odrůdy - Ovocné stromy
    http://www.stareodrudy.org/ovocne-stromy/jablone--stare-odrudy/1.html
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    SANTAL: Já mám ráda prastaré odrůdy.... škoda že se dají jenom stěží sehnat dneska :( prarodiče netuší jméno této odrůdy? Možná na nějaké výstavě- Zahrada čech, když se sejdou dobří staří odborníci..ti by mohli tušit....
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    SANTAL: podélně rozříznout, vyškrabat co nejpečlivěji obsah do pokrmu (podle množství, stačí relativně malinko, ale třeba teď na velký hrnec povidel jsem dala necelý jeden lusk a sneslo by to tak dvojnásobek), hodně rozmíchat a zbytek lusku (šlupku s dužinou) dát do moučkového cukru. Používám ho pak místo umělého vanilkového cukru
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    NATHAELEN: Jak tu vanilku používáš? Tedy, co dělat s vanilkovým luskem?
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    SANTAL: doporučuju koupit do nich hroznový cukr místo normálního. Je sice dražší, ale o moc lepší. A dávám do nich pravou vanilku, hrozně to tomu přidá. Podobně dělám i povidla a jsou vážně dobrá
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    sušit nemůžu, jedná se o nějakou divnou odrůdu (obrovský prastarý strom), který má půlkilová jabka šťavnatá téměř jak meloun... mimořádně chutná, ale sušit to moc nepude, skladovat vůbec (proto asi tuhle odrůdu nikde nemaj :-) )

    Právě koukám na přesnídávky... jdu do nich.... děláte někdo?


    MAR_TINA: kořeněný džem vypadá zajímavě - jak se to dělá?
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    SANTAL: suším, kompoty, povidla, strouhám na štrůdl (ale tam se mi zatím nechytla ani jedna sklenička, po šesté jsem to vzdala a raději je budu mrazit). Skoro všechna jsou napíchnutá nebo natlučená, takže na skladování nebo do palírny se dát nedají.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: kéž by byla. teprve ozdravujeme sad.
    ale i tak: skladujeme. sušíme křížaly v susšičce. dělal sem kořeněné džemy a bylo to dobré. někdo moštuje. někdo pálí kalvados. jo a ty natlučené a napíchané odvážíme ovcím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam