• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    a mám ještě recept na jablečná povidla...moment...

    5kg jablek nahrubo nastrouhat
    1 malá sklínka octa
    1kg cukru krystal

    promíchat, 24hod nechat stát a pak dvě hodiny pečeme
    teplé do skleniček a zasterilovat


    ocet bych dala opět jablečný a místo cukru ovocný cukr - fruktopur

    to zkusím až za 24 dnů :)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    super, díky za rady :)
    už mám várku jablkovo-švestkových přesnídávek jen se špetkou soli, sterilovaných

    várku povidel - pečených od rána do večera v troubě, 12 hod předtím vypeckované a dané do pekáče s 0,5kg ovocného cukru a 2,5dcl jablečného octa, špetkou soli - byla to na 4kg nevypeckovaných švestek - jsou super!! a do poslední půlhodiny bez míchání!! pečené cca na 80 stupnů celou dobu (elektrická trouba-pečení zvrchu i spodu)

    a várku kompotů švestkových - půlených - namačkané do sklenic řeznou plochou dolu, napěchované až nahoru a trochu posolené, zavařované pak 35minut. ovoce si pustilo šťávu samo :))

    a teď dělám ještě marmeládu ze švestek...taky bez ničeho, jen se špetkou soli opět...ale nevím, jestli to zvládnu dneska dodělat...
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    ANYSA: Jestli nezáleží na tom citronu? Třeba více zralejší citron líp zabrání zhnědnutí... Ale jinak to vypadá velmi báječně ty kompoty.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    SANTAL: a pak ty přesnídávky ještě steriluješ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LEPEK: už jsem pro někoho opisovala ofiko postup z Balaštíka pro sterilaci dětské výživy:
    [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: šťouchadlo bude to ono, dík :-)
    (já se snažím, ale sem tam... hlavně v botanice a kulinářství... se objeví díra jako hrom)
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ...pardon, málo jsem to zmenšila..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: šťouchadlo na brambory anebo lis na brambory, podle toho, co myslíš :))
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEPEK: Pokud jsou sklenice fakt čisté a dáváš tam horkou hmotu, jinou funkci to nemá.
    Já zavařuju i tohle v myčce.
    Dělala jsem teď asi 3 litry přesnídávky - pokrájet, povařit s trochou vody, do jedné várky jsem dala skořici mletou, do druhé kus celé, který pak vyndáš... záleží na tobě. Dosladit podle jablek - některé to vyžadují, jiné ne. Cukr klidně přidáš k závěru, až to ochutnáš. Klidně ovocný, třtinový, obyč... nejde ho tam zase moc.

    Pokud to chceš dělat kratší dobu, podleješ menším množstvím vody, dusíš a když jsou pokrájená jabka měkká, tak to stáhneš, trošku necháš zchladit, pak rozmixuješ ponorným mixérem - ale od té doby už musíš míchat! Nebo necháš úplně rozvařit a postačuje to promatlat takovým tím nástrojem na bramborové pyré (pomozte, jak se tomu česky říká? :-) )

    Kromě cukru (a on má taky konzervační schopnost) a skořice nedávám nic, žádnou chemii.

    Příště ale vyzkouším variantu, kdy se na závěr přidá vanilkový pudink rozmíchaný v troše vody, míchá se a nechá minutu vřít.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    LEPEK: nebo teda spíš to sterilování - to naplním horkou směs do sklenic, otočím je vzhůru nohama a pak ještě dám do vody a zavářím?

    mám zkušenost, že víčka se zatáhnou i jen po otočení vzhůru nohama (za předpokladu, že sklenice vlastně vařící směsí).

    nebo ta sterilace má ještě jinou funkci nežli zatažení víčka??

    omlouvám se, že se ptám jak trouba, ale nemám zkušenost.
    dík
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    dělám teď z padaných jablek a švestek kompoty, které jsou k rychlé konzumaci - den, dva a skvěle se mi osvědčilo pro podtržení sladké chuti (i u nakyslých jablek) přidat do vody špetku soli ! :)

    napadá mě, máte tedy někdo zaručený recept na přesnídávku pro děcko z jablek apodobně, která vydrží do jara? ideálně bez cukru /max.s ovocným cukrem/ a podobných přídavků? dík.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: pokrájela jsem loupaná jablka na kousky a rozvařila s kořením, skořice, hřebíček, badyán, co tě napadne. pak jsem to dělala jako klasickou marmeládu - nějaký želírovač a cukr. do sklenic jsem naaranžovala hvězdičku badyánu a tyčku skořice, aby byly vidět.
    jen bych příště dávala želírovací přípravku půlku, i méně, bylo to tuhé, že to šlo krájet.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ANYSA: a to už jen naplníš do sklenic, zavřeš a hotovo? nebo ještě steriluješ?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: mame tu na to i nejakou specialni stanici na zachovani techhle odrud, pod Sedlem :) + se daji sem tam najit i po lesich, kde byly pred valkou sady nebo vesnice, coz bylo skoro vsude.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Tak patrně je tam ještě tohle http://www.stareodrudy.org/ovocny-strom/spinka/99.html ... ty další (další velká žlutá hrušeň a "zimušne jabluka" - tedy jabka, co se naopak dobře skladují, celá žlutá, "kožená", jsem si ani netroufla tipnout...)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: :))) pevně věřím, že tam takové nadšené sadaře máte taky :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: nj, ale já jsem východňárka :-) a ta jabloň je u Prešova :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: ááá štrůdlák :))) štrůdlákových odrůd bylo víc. hodně vyhledáváním starých odrůd ve starých sadech a u cest zabývali na CHKO České Středohoří a pak pěstitelé z Litoměřicka. Víc nevím.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: že by tohle? http://www.stareodrudy.org/ovocny-strom/kardinal-zihany/10.html


    SVETLUSKA222: Rodiče to koupili asi před 15 lety.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL:
    SVETLUSKA222: Alexandrovo? ale nemůžu nikde najít obrázek
    Staré odrudy - Jabloně – staré odrůdy - Ovocné stromy
    http://www.stareodrudy.org/ovocne-stromy/jablone--stare-odrudy/1.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam