LEPEK: Pokud jsou sklenice fakt čisté a dáváš tam horkou hmotu, jinou funkci to nemá.
Já zavařuju i tohle v myčce.
Dělala jsem teď asi 3 litry přesnídávky - pokrájet, povařit s trochou vody, do jedné várky jsem dala skořici mletou, do druhé kus celé, který pak vyndáš... záleží na tobě. Dosladit podle jablek - některé to vyžadují, jiné ne. Cukr klidně přidáš k závěru, až to ochutnáš. Klidně ovocný, třtinový, obyč... nejde ho tam zase moc.
Pokud to chceš dělat kratší dobu, podleješ menším množstvím vody, dusíš a když jsou pokrájená jabka měkká, tak to stáhneš, trošku necháš zchladit, pak rozmixuješ ponorným mixérem - ale od té doby už musíš míchat! Nebo necháš úplně rozvařit a postačuje to promatlat takovým tím nástrojem na bramborové pyré (pomozte, jak se tomu česky říká? :-) )
Kromě cukru (a on má taky konzervační schopnost) a skořice nedávám nic, žádnou chemii.
Příště ale vyzkouším variantu, kdy se na závěr přidá vanilkový pudink rozmíchaný v troše vody, míchá se a nechá minutu vřít.