• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NIKK: já dávám víčkem nahoru.. bych to nechtěla riskovat.a zatím vše v pohdoě..máma tahle zavařuje celý život..
    XAJA: možná jsem přidala i teplotu,jen jsem koukla do receptu.. moje máma říká,jak jdou bublinky nahoru,tak pak počítat čas..ale ted si nejsem jistá jak jsem zavařovala já :)

    jinak mi teda ještě měknou hrušky na balkoně..některé na kompot josu,ale u nás kompoty nkdo nejí..takže budou hrušková povidla..podle mě to jde použit na ten frgál..
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKK: ja som to tak nikdy nerobila, len viem, že sa to robí, tak ber moje rady s rezervou a prípadne dogoogli, ak sa tu zemino neukáže:)

    ja by som ich tam dala normálne, viečkom hore, ale, na roziel od zemino, by som rúru nastavila na 100 a viac stupňov. a dávala pozor, aby sa z toho pekáča neodparila všetka voda.
    NIKK
    NIKK --- ---
    XAJA: ZEMINO: Se ještě blbě zeptám - dávat víčkem dolů do té vody? Nemám s tím vůbec žádnou zkušenost a slyším to prvně. Díky! :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    inak, hrušky sú dobré zavárané s feferónkou:) normálne na dno pohára jedna okrúhla feferónka, trochu popichaná ihlou, hrušky, nejaký ten klinček alebo kúsok škorice, navrch zase feferónka, a klasicky buď cukrový sirup, alebo nasypať cukor, zaliať vodou a zasterilizovať.

    na kompót sú ale vhodnejšie tvrdšie hrušky, teraz by som povedala, že už budú dosť odležané a mäkké, nie? aby sa to nerozblemcalo.

    to by som šla radšej do nejakého toho džemu.

    alebo najlepšie usušiť, no a potom takú tú kašu, ako robia na valašsku na frgále - zomlieť sušené hrušky, dochutiť koreninami, nejaký ten rum - dobrota najväčšia.
    SLUNICKO76
    SLUNICKO76 --- ---
    ZEMINO: diky, to vyzkousim.ja do ted vzdycky tahala velky zavar.hrnec od mamy!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XAJA: vidíš jsem idiot :) kompoty zavařuju taky v troubě :)
    SLUNICKO76: posledně jsem jahody a merunky zavařovala na 85stupnů.. lišila se akorát délka.. jahody 10-15 merunky 20-25
    SLUNICKO76
    SLUNICKO76 --- ---
    XAJA: a to se v te troube pece-zavaruje jak dlouho a na kolik stupnu? a jde to i s jinymi kompoty a nebo jen povidla?
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKK: ak máš rúru, tak zavárať môžeš aj tam a bez vysokého hrnca - do pekáčku trochu vody, do toho nastavať poháre.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NIKK: tak povidla bez zavařování jdou..kompot nejspíš taky,ale bude určen k rychlé spotřebě :)
    já ted dělala 3x povidla.. jednou jsem je dala do trouby,posypala předtím cukrem a přidala nadrcený hřebiček a badyán.. peklo se to na 80 stupnů..celý den a celou noc,takže jsem je podruhé už nedělala.. nakonec když už to bylo jako kaše,jsem dodala trochu rumu a kyselinu citronovou.. plnit do vyvařených sklenic
    podruhé jsem je už nechtěla dělat tak dlouho,tka jsem je povařila v malém množství vody,rozmixovala a přidala hřebíček a cukr a pro změnu ocet..bez badyánu .. po vyvaření vody a utvoření kaše,jsem opět přidala rum a kyselinu citronovou ..opět plnit do vyvařených sklenic
    dotřetice jsem našla recept na dělaní se solí,tak jsem opět rozvařila,rozmixovala a přidala hřebiček,badyán a tu sůl .. bohužel mi ujela trochu ruka,takže počáteční chut je slaná,ale pak se rozloží sladkost.. zkusim je ještě jednou,bo hrušky ještě mám a dám míň soli.. měla by se dávat mořská.. ve stavu kaše jsem přidala rum a opět plnila do vyvařených sklenic
    NIKK
    NIKK --- ---
    Nemáte nějaký rady a vychytávky na hruškový kompot a povidla bez zavařování (nemám hrnec)? Díky.
    PEEM
    PEEM --- ---
    ..křen nastrouhat, dát do skleničky a zalít studenou převařenou vodou s trochou octa...udrží si tak chuť i říz.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj, máte nějaký osvědčený nápad jak ,,uskladnit,, křen? Na zimu se bude hodit. Ze země se blbě v mrazech rejpe, na to nemám sílu. Chtěla bych aby byl pěkně po ruce.Děkuju
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    znáte nějaký postup výroby ovocné šťávy - sirupy bez vaření? chtěla bych spáchat šípkový sirup. jo a klidně dám trochu konzervantu než zabít vitamíny a jiné látky varem.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    tak jsem dneska udělala první várku hruškových povidel pečených v troubě - pekla jsem je celé odpoledne,celou noc a ve finále jsem je stejně ráno vzala mixerem,protože těch pár nezralých kousků,co bylo na plechu,nebylo ani ráno měkkých.. hrušek na to padlo kvanta,ve finále mám jen 5 přesnídávkových skleniček
    ted jsem zkoušela s hřebíčkem a badyánem + troška rumu a kyselinu citronovou .. na začátku jsem trochu posypala cukrem - myslela jsem že málo,ale jsou na mě až moc sladké
    takže druhou várku zkusim s trochou octa jako švestkové,tak snad nebudou tak sladké..už se těším,jen sjet pro hrušky
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: To ti nevím, já sice zrovna z jedné v pátek mazala džem na palačinky, jenže bůhví ze kdy ji už máme (recykluju skleničky furt dokola)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: loni jsem do nich dělala povidla ale je pravda,že jsem to už dál nezavařovala .. a když už jsem dělala přesnídavku,tak jen "do ledničky" na pár dnů ..
    a myslíte,že když je v receptu psané,že stači povidla zakrýt celofánem,tak by ty přesnidavkové taky šly,ne?
    VERONIKA22: jinak nevím cc je to Deva,ale od Hello tuším jsou přesnídavky s lepšími víčky..ty ale nemám :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZEMINO: vždyť ty víčka nejsou kovový - ani by mě nenapadlo to s nimi zkoušet zavařovat. od pohledu je to nějaký měký kšunt - teda mluvím o HAMI.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    WERKA: a ty DEVA ještě existují? já už snad 10let neviděla nic jiného než hami s těma víčkama na jedno použítí :o(
    já používám sklenice od malé tatarky :o)
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZEMINO: Přesnídávkové skleničky jsou dvojího typu, jedny se dají znovu zavírat, druhé ne. Myslím, že třeba Deva má ty zavírací, Hamé ty, co zavřít nejdou - jakoby přeskakují přes závit. Já do těch druhých nezavařuju a rovnou je hážu do tříděného odpadu, takže zkušenost nemám. Ale moc bych jim nevěřila :-(
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Blbý dotaz asi.. Zavařujete v přesnídávkových skleničkách?
    já včera dělala narychlo přesnídavky a všechny ty přesnidavkové skleničky se povolily,až na dvě se mi je podařilo všechny utáhnout a po otočení se nejspíš přichytly..ale myslíte že to bude stačit?Nebo je radši strčit do lednice a modlit se,že to mladej stihne sníst :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZEMINO: nechala jsem dozrát doma.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ZEMINO: já myslím, že netřeba a nebo je nechat dozrát doma...rozložené na papíře po skříních ?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Takový blbý dotaz,myslíte,že je třeba na hruškové povidla,aby byly hrušky uplně zralé?Máme jich plný strom,ale v tomhle počasi už není moc naděje na dozrání ..
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    WERKA: jo a menší, šroubovací :)
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    WERKA: děkuju Ti :) dneska mi slíbili asi 30 skleniček, tak snad s nimi na chvíli vystačím :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    SKRITEKB: Já udělám průzkum, co se mi doma nahromadilo akdyby to stálo za odvoz, tak se ozvu.. Potřebuješ asi spíš menší, co?
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    WERKA: :))) to víš, že pamatuji, dokonce jsem nedávno jela kolem vás, tak jsem si vzpomněla ;-))) díky díky - skleniček není nikdy dost, co myslíš, už mi zase chybí :D
    WERKA
    WERKA --- ---
    SKRITEKB: Můžu potvrdit, že přesnídávky máš dobré :-) (dostala jsem je od tebe dvě výměnou za skleničky, jestli si pamatuješ ;-)
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    LEPEK: jj
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    SKRITEKB: a používáš šroubovací sklenice?
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    LEPEK: ahoj, zrovna dneska jsem je dělala...celý den ...
    skleničky důkladně vypláchnu a povařím ve vodě, stačí 5 minut...i víčka
    - bohužel úplně přesný recept to nebude, protože jsem nikdy nevážila, navíc každé jablíčko je jinak sladké a je v něm různě vody...
    - jablíčka nakrouhám na malé kostičky, dám do hrnce na sporák, vařím na téměř nejmenším stupni, aby se nepřipekly, přidám trošku vody - 2 dcl třeba..podle toho jak jsou jablíčka šťavnaté..
    - vařím do změknutí, ale ne do úplného rozvaření cca 20 min. pak přidávám budto med, nebo cukr, vanilkový puding, někdy obměna se skořicí, hřebíčkem, badyáýnem, dávám též třeba několik banánů, přesnídávka dostane zajimavější chuť..
    - vyndám celou skořici, hřebíček, badyán a rozmixuju za tepla
    - skleničky plním téměř po okraj
    - pevně zavřu a dávám do vyhřáté trouby na 200 stupnu na plech, na který položím utěrku a zaleji horkou vodou - uvařím v konvici na rychlo...stačí tak 2 cm vody
    - zavařuji max. 15-20 min.
    - vytáhnu z trouby a otočím dnem vzhůru, zabalím do utěrek a nechám 24 hodin
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam