• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XAJA: vidíš jsem idiot :) kompoty zavařuju taky v troubě :)
    SLUNICKO76: posledně jsem jahody a merunky zavařovala na 85stupnů.. lišila se akorát délka.. jahody 10-15 merunky 20-25
    SLUNICKO76
    SLUNICKO76 --- ---
    XAJA: a to se v te troube pece-zavaruje jak dlouho a na kolik stupnu? a jde to i s jinymi kompoty a nebo jen povidla?
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKK: ak máš rúru, tak zavárať môžeš aj tam a bez vysokého hrnca - do pekáčku trochu vody, do toho nastavať poháre.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NIKK: tak povidla bez zavařování jdou..kompot nejspíš taky,ale bude určen k rychlé spotřebě :)
    já ted dělala 3x povidla.. jednou jsem je dala do trouby,posypala předtím cukrem a přidala nadrcený hřebiček a badyán.. peklo se to na 80 stupnů..celý den a celou noc,takže jsem je podruhé už nedělala.. nakonec když už to bylo jako kaše,jsem dodala trochu rumu a kyselinu citronovou.. plnit do vyvařených sklenic
    podruhé jsem je už nechtěla dělat tak dlouho,tka jsem je povařila v malém množství vody,rozmixovala a přidala hřebíček a cukr a pro změnu ocet..bez badyánu .. po vyvaření vody a utvoření kaše,jsem opět přidala rum a kyselinu citronovou ..opět plnit do vyvařených sklenic
    dotřetice jsem našla recept na dělaní se solí,tak jsem opět rozvařila,rozmixovala a přidala hřebiček,badyán a tu sůl .. bohužel mi ujela trochu ruka,takže počáteční chut je slaná,ale pak se rozloží sladkost.. zkusim je ještě jednou,bo hrušky ještě mám a dám míň soli.. měla by se dávat mořská.. ve stavu kaše jsem přidala rum a opět plnila do vyvařených sklenic
    NIKK
    NIKK --- ---
    Nemáte nějaký rady a vychytávky na hruškový kompot a povidla bez zavařování (nemám hrnec)? Díky.
    PEEM
    PEEM --- ---
    ..křen nastrouhat, dát do skleničky a zalít studenou převařenou vodou s trochou octa...udrží si tak chuť i říz.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj, máte nějaký osvědčený nápad jak ,,uskladnit,, křen? Na zimu se bude hodit. Ze země se blbě v mrazech rejpe, na to nemám sílu. Chtěla bych aby byl pěkně po ruce.Děkuju
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    znáte nějaký postup výroby ovocné šťávy - sirupy bez vaření? chtěla bych spáchat šípkový sirup. jo a klidně dám trochu konzervantu než zabít vitamíny a jiné látky varem.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    tak jsem dneska udělala první várku hruškových povidel pečených v troubě - pekla jsem je celé odpoledne,celou noc a ve finále jsem je stejně ráno vzala mixerem,protože těch pár nezralých kousků,co bylo na plechu,nebylo ani ráno měkkých.. hrušek na to padlo kvanta,ve finále mám jen 5 přesnídávkových skleniček
    ted jsem zkoušela s hřebíčkem a badyánem + troška rumu a kyselinu citronovou .. na začátku jsem trochu posypala cukrem - myslela jsem že málo,ale jsou na mě až moc sladké
    takže druhou várku zkusim s trochou octa jako švestkové,tak snad nebudou tak sladké..už se těším,jen sjet pro hrušky
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: To ti nevím, já sice zrovna z jedné v pátek mazala džem na palačinky, jenže bůhví ze kdy ji už máme (recykluju skleničky furt dokola)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: loni jsem do nich dělala povidla ale je pravda,že jsem to už dál nezavařovala .. a když už jsem dělala přesnídavku,tak jen "do ledničky" na pár dnů ..
    a myslíte,že když je v receptu psané,že stači povidla zakrýt celofánem,tak by ty přesnidavkové taky šly,ne?
    VERONIKA22: jinak nevím cc je to Deva,ale od Hello tuším jsou přesnídavky s lepšími víčky..ty ale nemám :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZEMINO: vždyť ty víčka nejsou kovový - ani by mě nenapadlo to s nimi zkoušet zavařovat. od pohledu je to nějaký měký kšunt - teda mluvím o HAMI.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    WERKA: a ty DEVA ještě existují? já už snad 10let neviděla nic jiného než hami s těma víčkama na jedno použítí :o(
    já používám sklenice od malé tatarky :o)
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZEMINO: Přesnídávkové skleničky jsou dvojího typu, jedny se dají znovu zavírat, druhé ne. Myslím, že třeba Deva má ty zavírací, Hamé ty, co zavřít nejdou - jakoby přeskakují přes závit. Já do těch druhých nezavařuju a rovnou je hážu do tříděného odpadu, takže zkušenost nemám. Ale moc bych jim nevěřila :-(
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Blbý dotaz asi.. Zavařujete v přesnídávkových skleničkách?
    já včera dělala narychlo přesnídavky a všechny ty přesnidavkové skleničky se povolily,až na dvě se mi je podařilo všechny utáhnout a po otočení se nejspíš přichytly..ale myslíte že to bude stačit?Nebo je radši strčit do lednice a modlit se,že to mladej stihne sníst :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZEMINO: nechala jsem dozrát doma.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ZEMINO: já myslím, že netřeba a nebo je nechat dozrát doma...rozložené na papíře po skříních ?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Takový blbý dotaz,myslíte,že je třeba na hruškové povidla,aby byly hrušky uplně zralé?Máme jich plný strom,ale v tomhle počasi už není moc naděje na dozrání ..
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    WERKA: jo a menší, šroubovací :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam