LEPEK: ahoj, zrovna dneska jsem je dělala...celý den ...
skleničky důkladně vypláchnu a povařím ve vodě, stačí 5 minut...i víčka
- bohužel úplně přesný recept to nebude, protože jsem nikdy nevážila, navíc každé jablíčko je jinak sladké a je v něm různě vody...
- jablíčka nakrouhám na malé kostičky, dám do hrnce na sporák, vařím na téměř nejmenším stupni, aby se nepřipekly, přidám trošku vody - 2 dcl třeba..podle toho jak jsou jablíčka šťavnaté..
- vařím do změknutí, ale ne do úplného rozvaření cca 20 min. pak přidávám budto med, nebo cukr, vanilkový puding, někdy obměna se skořicí, hřebíčkem, badyáýnem, dávám též třeba několik banánů, přesnídávka dostane zajimavější chuť..
- vyndám celou skořici, hřebíček, badyán a rozmixuju za tepla
- skleničky plním téměř po okraj
- pevně zavřu a dávám do vyhřáté trouby na 200 stupnu na plech, na který položím utěrku a zaleji horkou vodou - uvařím v konvici na rychlo...stačí tak 2 cm vody
- zavařuji max. 15-20 min.
- vytáhnu z trouby a otočím dnem vzhůru, zabalím do utěrek a nechám 24 hodin