• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: nikoli vypouklé nestačí. Dobře chycené sklenice mají trochu jiný zvuk na poklepání - i ty špatně chycené jsou prohnuté dolů, ale zní tak nějak dutě. Špatně se to popisuje, ale když si vezmeš jednu opravdu dobře chycenou sklenici a zaťukáš na ni pro kontrolu, a pak narazíš na špatnou, tak to poznáš fakt hned.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: právě že zkoušela,nic nebylo vypouklé a i přesto!no naštěstí to byly jen 4sklenice,tak prostě letos budou jen marmelády!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: špatně dovřené. Kontrolovala jsi po vychladnutí víčka?
    Já je vždycky poklepu a zkouknu - podle toho, jak drsně utahuju, mívám 0-3, co se nechytly, ty putujou do ledničky a jsou první na řadě.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: tak cukr se rozležel a sirup je super,asi ten první týden to není pro mě nej pít :)

    a ještě dotaz z jiného soudku.. Jak se stane,že mi týden po zavaření zkvasí kompoty?Nechala jsem je pár dnů na lince a dobrý,ted koukám do špajzu,co to tam smrdí a ony mi všechny meruňkové kompoty vytekly :( a je jedno jestli to je "omnio" víčko nebo šroubovací :(
    asi letos na kompoty zapomenu,protože čistit špajz mě opravdu nebaví!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A tolik toho cukru tam musí být kvůli konzervaci?
    udělaly jsme bezový sirup.. krásně voní i chutná,ale mi to přebíjí chuť cukru. Do skleničky nemůžu ani zaplnit dno,aby se ta štáva dala pít,když ji míchám s vodou.
    XAJA
    XAJA --- ---
    SANTAL: byliny macerujem vo vychladnutej prevarenej vode (prípadne aj s citrónom na kolieska), potom precedím, pridám cukor a varom zahustím. prípadne pridať trochu kyseliny citrónovej, naplniť do fliaš, zasterilizovať.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    XAJA: byly koupený, 500g za 25kč. to ušlo. byly hezký. ty český jsou takový diblíci, kde je pak za trest trhat ty lístečky.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XAJA: u nás už bez kvete pomalu ale jistě,tak snad to letos stihnu. Máš nějaký osvědčený recept na šťávu?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    XAJA: Jé, a ako ich robíš?

    Ja som minulý rok robila poprvýkrát sirup (višne), bol úspešný (ale neviem, ako dlho asi taký domáci sirup vydrží? robila som "bez pomocnej chémie"...)
    XAJA
    XAJA --- ---
    VERONIKA22: neskúšala, ale prečo nie - zavariť sa dá všetko.


    VERONIKA22: už? u nás po dobre zrelých poľných jahodách ešte nie je ani slychu, tak sa zatiaľ realizujem na bylinkových sirupoch. zatiaľ je žihľavový, mätový, mätovo-žihľavový a medovkový a neviem sa dočkať, kedy rozkvitne baza, ten mám najradšej.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    teď jsem dozavařila jahodový sirup - je to nááááádhera mňam :o)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    teď mě napadlo zavařit si ananas - nezkoušel to někdo? sladké plechovky s ananasem mi moc chutnají ale nikdy nedokážu sníst celou a pak se do zbytku nutím popřípadě vyhodím když na to v lednici zapomenu. tak že bych si udělala menší skleničky.
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    zdravím, po jednom spolubydlícím nám doma zbyla spousta sklenic. máme jich několik desítek, z toho tak polovina bude s víčkem, polovina bez. nechcete to někdo, než to vyhážeme do kontejneru?
    bydlíme na praze 1.
    XAJA
    XAJA --- ---
    MAR_TINA: áno, normálne v špajze.

    no, čo sa týka vývaru, tam ja osobne zostávam verná mraziaku, takže neporadím:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XAJA: a ty sklenice skladuje někde ve špajzu?
    taky by se mi to někdy hodilo.

    myslíte, že by šel zavařit hodně hustý vývar ve skleničkách?
    mám malý mrazák a hodně masa i zeleniny.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: čo si pamätám z detstva, zo zabíjačiek u starkých, tak sa mäso zaváralo dosť. napríklad, keď sa robili klobásy, tak časť tej zmesi sa nedala do nich a vyúdiť, ale práve sa zavarila - používali to potom na naplnenie trebárs panenky, alebo nejaké iné mäsové rolády. a potom niečo ako rillettes, proste nejaké bravčové mäso a bôčik, tiež sa to predpripravilo a potom zavarilo. a asi ak sa dodržia nejaké tie technologické postupy (asi záleží hlavne na dodržaní dlhšieho času pri sterilizácii), tak by sa nič nemalo stať. aspoň teda si žiadnu otravu botulotoxínom v rodine nepamätám:DD
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XAJA: guláš mě zavařovat nenapadlo... ale to hlavně kvůli velikosti lahví, 0.3l je pro dva málo a 0.7l zase moc, porce pro dva je akorát do krabičky od půlkilové Ramy :-)

    ale 0.7l boloňky by mohlo vyjít na pekáč lasagní tak akorát. Tak vyzkouším a dám pak vědět, a víc než 3 měsíce to určitě nevydrží :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: chápem. ona to tiež robí z dôvodu časovej úspory. a rozmanitosti. predsa len, navariť guláš pre jedného akosi nejde a jesť to x-krát za sebou to človeku nechutí. no a práve tieto jedlá teda navarí vo veľkom, zavarí a podľa chuti vyťahuje. plus také niečo, kde sú zemiaky, a tak, z mraziaka ani moc chutné nie sú. a tvrdí, že celkovo jej hotové jedlá prídu chutnejšie zavarené než zmrazené.

    čas som opravila - hodinu hovorila. a plus ešte to, že dlhšie ako tri-štyri mesiace to ešte skladovať neskúšala, ale po túto dobu dobré.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XAJA: díky! Já si pak ty časy (budu to dávat do sedmiček) najdu v knížce o zavařování, šlo mi o to, jestli s tím má někdo zkušenosti...

    mám malý miminko a časově náročná jídla, jako jsou třeba lasagne, jsou s ním fakt utopie :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: tak som sa jej pýtala - vraj hotové mäsové jedlá sterilizuje cca hodinu - používa malé poháre (3 dcl - vždy na jednu porciu).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam