• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    XAJA
    XAJA --- ---
    no, už si to moc nepamätám, ale práve len pektín a kyselina citrónová je myslím v tom pektogeli, ktorý nie všade dostať. tie bežne dostupné - od oetkera, a tak, tie obsahujú aj ďalšie látky, a fakt nevidím dôvod, prečo si do domáceho džemu sypať napríklad odpeňovač, či čo som v tom gelfixe a spol. videla napísané v zložení. síce neviem, čo to je a určite si nemyslím, že mi to nejako uškodí, ale tak to už si môžem ten džem rovno kúpiť hotový. takže aj ja dávam prednosť pektogelu pred ostatnými.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PHUSHI: pektogelu podle návodu na obale :-)
    jsou tři druhy, 1:1, 2:1 a 3:1.
    Kyselinu citronovou taky podle návodu, když nehoustne, přidávám.

    A džemy teda dělám v pekárně, abych se s tím nemusela míchat.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    tak jeste je moznost, ze na zahrade oberu dalsi rybiz a jahody a promicham to s puvodni davkou ;) nejak se porad nechci vzdat toho prvniho pokusu :)

    muzete jeste sebrat posledni davku trpelivosti a napsat mi, kolik davate cukru, kyseliny citronove, pektogelu, prip. cehokoli dalsiho na kg ovoce? (prip. jeste nejaka ta doba vareni ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: loni mi taky nevyšly broskve tak, jak jsem si představovala... asi jsem odflákla talířkový test (to, že jsem dělala džem dva týdny před porodem, mi budiž omluvou). Ale namazat na chleba se to dá, jen na lžičce to holt nestojí do kopečka.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PHUSHI: ono asi záleží na rybízu, kolik v něm toho pektinu zrovna vyrostlo. jednou víc jednou míň a podle toho to vyjde.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PHUSHI: jak pektiny, tak kyselina citronová se v ovoci normálně vyskytují, jen ne v množství, které by stačilo na pevný džem.

    Stejně jako MAR_TINA používám pektogel 3:1, abych dávala co nejmíň cukru - kdybych chtěla čistý cukr, koupím si džem v obchodě, že.

    Speciálně jsem se teď po pektogelu nekoukala, ale v zavařovací sezóně ho vídám jak v hypersuper, tak v drogeriích, a hlavně v menších potravinách mimo Prahu :-)
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    MAR_TINA: mne se celkem libil tenhle recept + jsem byla lina nejak hloubeji pronikat do toho, ceho kolik davat, co jak pusobi atd. ;) nikdy jsme doma nezavarovali. Ale taky asi priste dam radsi "chemii" na ukor cukru. Jsem puvodne myslela, ze tam je 600gr na 1200gr ovoce ;) pac jsem to jen tak rychle prelitla
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já dobrovolně přidávám do marmelády "chemii" beztak jsou to jen pektiny a kys. citronová. Díky tomu vařím ovoce krátce a mohu dát jen 350g na kilo ovoce. Hromada cukru je pro mě horší než chemie.

    D§ležité na tuhnutí je dobrý hrnec / kastról s plochým širokým dnem, maximálně 2 kg vocoe naráz a pořádně míchat. Aby se to provařilo v celém objemu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PHUSHI: místo citronu tam dej potravnářskou kyselinu citrónovou ;). Zkus to chvíli provařovat s ní (lžička na kilo ovoce) a tu kapkovou zkoušku - kapku marmelády na studený talíř a koukat, jestli se rozlije nebo drží.
    XAJA
    XAJA --- ---
    PHUSHI: skús drogériu teta. sú aj u nás a tu ich majú v sortimente.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    TRISSIE: ted jsem o nem cetla
    pektogel si asi necham v zaloze. vis o nejake kamenne prodejne v praze, kde ho maji? ctu ted na netu, ze je hure k dostani
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a nebo podvádět s trochou pektogelu, že...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PHUSHI: víc kyseliny citronové by pomoct mohlo - a provařit a průběžně testovat, jak tuhne (talířkový test znáš?)
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    MAR_TINA: neee ;) jsem trochu doufala, ze to vse vyliju zpatky do hrnce a budu varit/odparovat dokud to vic neztuhne, prip. pridam dalsi citron... to by myslis neslo?
    cukru jsem teda dala min nez 1200g, asi tak 950, ale stejne bych uz radsi zadnej nepridavala
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PHUSHI: občas mi nějaká neztuhla. Používala jsem ji v zimě místo ovocné omáčky nebo do dortů za studena (vrstva sušenek na to krém z tvarohu, marmelády a želatiny atd.) nebo do vody místo šťávy a do jogurtů. Ona se nezkazí, jen není tuhá.
    Kdybys ji znovu zavařovala, asi bys musela přidat další cukr.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    hilfe, delala jsem marmeladu podle tohohle receptu http://www.britishlarder.co.uk/my-signature-jam-strawberry-and-redcurrant/?cp=all#comments a neztuhla :( da se s tim jeste neco delat (znovu zavarit, pridat pektin ... nevim?) nebo nezbyva nez znovu a lepe?
    IVA
    IVA --- ---
    Nemáte někdo ověřený recept na dobrou rybízovou šťávu?
    XAJA
    XAJA --- ---
    MONELLE: tak u nás sa po zabíjačke bežne mäso zaváralo. a mama to robí doteraz, že kúpi nejaké mäso, naplátkuje a len s trochou soli, kmínu a čierneho korenia napchá do pohárov a sterilizuje. surové, akurát to nad tou stovkou drží vyše dvoch hodín. a zatiaľ teda žije. pravda, neviem ako je to s citlivosťou detí:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONELLE: 14 dní by mělo, když zavařuješ - moje teta zavařuje masové plněné papriky a ty vydrží rok (dýl se ještě nepovedlo vyzkoušet), domácí lečo má trvanlivost roky...
    ale na tvém místě bych v takovém případě extra dbala na hygienu - to znamená převařená víčka, skleničky dobře umyté a vypláchnuté vroucí vodou, a zavařovala bych to podle velikosti tak 15-20 minut při 80C.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Cibulovou marmeládu - dělali jste někdo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam