• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    TRISSIE: ted jsem o nem cetla
    pektogel si asi necham v zaloze. vis o nejake kamenne prodejne v praze, kde ho maji? ctu ted na netu, ze je hure k dostani
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PHUSHI: víc kyseliny citronové by pomoct mohlo - a provařit a průběžně testovat, jak tuhne (talířkový test znáš?)
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    MAR_TINA: neee ;) jsem trochu doufala, ze to vse vyliju zpatky do hrnce a budu varit/odparovat dokud to vic neztuhne, prip. pridam dalsi citron... to by myslis neslo?
    cukru jsem teda dala min nez 1200g, asi tak 950, ale stejne bych uz radsi zadnej nepridavala
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PHUSHI: občas mi nějaká neztuhla. Používala jsem ji v zimě místo ovocné omáčky nebo do dortů za studena (vrstva sušenek na to krém z tvarohu, marmelády a želatiny atd.) nebo do vody místo šťávy a do jogurtů. Ona se nezkazí, jen není tuhá.
    Kdybys ji znovu zavařovala, asi bys musela přidat další cukr.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    hilfe, delala jsem marmeladu podle tohohle receptu http://www.britishlarder.co.uk/my-signature-jam-strawberry-and-redcurrant/?cp=all#comments a neztuhla :( da se s tim jeste neco delat (znovu zavarit, pridat pektin ... nevim?) nebo nezbyva nez znovu a lepe?
    IVA
    IVA --- ---
    Nemáte někdo ověřený recept na dobrou rybízovou šťávu?
    XAJA
    XAJA --- ---
    MONELLE: tak u nás sa po zabíjačke bežne mäso zaváralo. a mama to robí doteraz, že kúpi nejaké mäso, naplátkuje a len s trochou soli, kmínu a čierneho korenia napchá do pohárov a sterilizuje. surové, akurát to nad tou stovkou drží vyše dvoch hodín. a zatiaľ teda žije. pravda, neviem ako je to s citlivosťou detí:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONELLE: 14 dní by mělo, když zavařuješ - moje teta zavařuje masové plněné papriky a ty vydrží rok (dýl se ještě nepovedlo vyzkoušet), domácí lečo má trvanlivost roky...
    ale na tvém místě bych v takovém případě extra dbala na hygienu - to znamená převařená víčka, skleničky dobře umyté a vypláchnuté vroucí vodou, a zavařovala bych to podle velikosti tak 15-20 minut při 80C.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Cibulovou marmeládu - dělali jste někdo?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: vím jaký zvuk myslíš,je pravda,že jsem neklepala.
    XAJA: jsem to chtěla právě i napsat,že mám takový pocit,že se mi nejvíc "nechytí" kompoty z meruněk..loni jich taky bylo pár..tak letos budou jen broskve
    no aspoň že ty marmelády vyšly :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: a teda, keď skvasili, tak všetky komplet, vždy celá dávka, takže to nebolo ani nedovretým viečkom.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ZEMINO: a vieš čo? moja mama zavára celý život, ja už tiež dosť dlho. a jediné, čo nám obidvom kedy skyslo, boli marhuľové kompóty:D

    je jedno, aké viečko, je jedno, či sa tam pridal alkohol, proste vyskúšané všetky možné postupy a raz za čas proste marhuľové - žiadne iné nikdy - skysli.

    posledné roky berieme od jedného známeho priamo zo sadu, predtým to boli tak rôzne kupované z trhu. a tie nekvasia. ja začínam mať podozrenie, či to nie je nejakým postrekom, alebo tak, lebo nám to fakt neurobili žiadne iné kompóty. a jasné, že ovocie bolo riadne umyté.

    proste záhada.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: nikoli vypouklé nestačí. Dobře chycené sklenice mají trochu jiný zvuk na poklepání - i ty špatně chycené jsou prohnuté dolů, ale zní tak nějak dutě. Špatně se to popisuje, ale když si vezmeš jednu opravdu dobře chycenou sklenici a zaťukáš na ni pro kontrolu, a pak narazíš na špatnou, tak to poznáš fakt hned.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: právě že zkoušela,nic nebylo vypouklé a i přesto!no naštěstí to byly jen 4sklenice,tak prostě letos budou jen marmelády!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: špatně dovřené. Kontrolovala jsi po vychladnutí víčka?
    Já je vždycky poklepu a zkouknu - podle toho, jak drsně utahuju, mívám 0-3, co se nechytly, ty putujou do ledničky a jsou první na řadě.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: tak cukr se rozležel a sirup je super,asi ten první týden to není pro mě nej pít :)

    a ještě dotaz z jiného soudku.. Jak se stane,že mi týden po zavaření zkvasí kompoty?Nechala jsem je pár dnů na lince a dobrý,ted koukám do špajzu,co to tam smrdí a ony mi všechny meruňkové kompoty vytekly :( a je jedno jestli to je "omnio" víčko nebo šroubovací :(
    asi letos na kompoty zapomenu,protože čistit špajz mě opravdu nebaví!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A tolik toho cukru tam musí být kvůli konzervaci?
    udělaly jsme bezový sirup.. krásně voní i chutná,ale mi to přebíjí chuť cukru. Do skleničky nemůžu ani zaplnit dno,aby se ta štáva dala pít,když ji míchám s vodou.
    XAJA
    XAJA --- ---
    SANTAL: byliny macerujem vo vychladnutej prevarenej vode (prípadne aj s citrónom na kolieska), potom precedím, pridám cukor a varom zahustím. prípadne pridať trochu kyseliny citrónovej, naplniť do fliaš, zasterilizovať.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    XAJA: byly koupený, 500g za 25kč. to ušlo. byly hezký. ty český jsou takový diblíci, kde je pak za trest trhat ty lístečky.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XAJA: u nás už bez kvete pomalu ale jistě,tak snad to letos stihnu. Máš nějaký osvědčený recept na šťávu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam