• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    MAR_TINA: a jo, já myslela, že je to konzervant
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LILY: Kazit se to nebude, když je to zavařené. Kyselina by trochu zvýšila tuhost.
    LILY
    LILY --- ---
    MAR_TINA: kyselinu citronovou taky nemám a už je to zavařené, tak snad se to nezkazí :)
    Taky jsem na paní v obchodě valila oči, jak to, že začátkem července už je po sezóně. Začínám si připadat jako stará babka vzpomínající na "kde jsou ty časy, kdy sice v obchodech prý "nic" neměli, ale měli tam přitom vše potřebné.."
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LILY: ano, loni jsem si dopisovala se zákaznickým oddělením tesca, protože v červenci už neměli gelfix ani jiná pektinová zavařovadla. Že se ovoce sklízí do října, byla pro ně novinka. Tipuji 25 letého manažera, který bydlí u maminky.

    Udělala jsme si zásoby v makru. Sehnat něco takového bych zkusila v oldskůl drogeriích.
    Maximum ovoce naráz lze vařit jen ta dvě kila. Dej želírovací a normální a přidej lžičku kyseliny citronové. Tuhé to nebude, ale nezkazí se to.
    LILY
    LILY --- ---
    ZEMINO: asi jsem se blbě vyjádřila - mám několik kilo meruněk, které potřebují zpracovat.
    My je skoro nejíme, ani v kompotu a jediná varianta (kromě zmrazení) je udělat z nich marmeládu. Vyhodit to nechci, tak přemýšlím, jak z uvedených surovin udělat marmelády co nejvíc. :)
    Pokoušela jsem se sehnat želírovací cukrt v okolních obchodech, ale jikde nemají, prý už je po sezóně. Tak to udělám aspoň ze dvou kilo a holt to bude řídký..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    LILY: tak pokud máš ten želírovací cukr na kilo ovoce,tak máš ovoce akorát :) a kilo cukru si schovej na příště! :)
    LILY
    LILY --- ---
    Dotaz - pár let jsem už nezavařovala, mám doma několik kilo meruněk, 1 kilo cukru, 0,5 kila želírovacího cukru (který prý má být na kilo ovoce) a chci udělat marmeládu nebo džem (vždycky zapomenu, jaký je v tom rozdíl). Kolik si tam maximálně můžu troufnout tam dát těch meruněk, aby to nebyla úplná kejda a nezkazilo se to?
    Předem díky za info!
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    Pri "talirovem testu" stejne tak jako na sberacce atd. To tuhy bylo (ale to je jen maly mnozstvi). Cukr jsem uz nepridavala zadnej, bylo ho tam asi 950gr na 2300gr ovoce (+ neco malo v tom pektogelu)...
    Jako neni to uplne tekuty, taky uvidim, az to za par dnu otevru (coz bude nutny, pac plneni do sklenic taky bohuzel neprobehlo uplne bez chybicek ;), ale predstavovala jsem si to preci jen tuzsi. Kysely to bylo dost, tak uz jsem nechtela nic pridavat...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    PHUSHI: já teda zatím všechny letošní marmelády dala s více ovoce než kolik bylo napsané a ztuhly všechny.
    jediné kde jsem dala přesnou váhu byla rebarbora s pomerančem a na taliřku ztuhla,ale ve skleničce se to pořád hýbe,tak nevím!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PHUSHI: pro optimální výsledky musíš dávkovat opravdu přesně jak ovoce, tak cukr, a kontrolovat talířovým testem a když není tuhé, přidat tu kyselinu citronovou.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    PHUSHI: Jedlé to je, použij například na zmrzlinový pohár - stačí ti pak čistá obyč vanilková zmrzka (já pár sklenic "tekutých" dělávám jen kvůli tomu, naschvál).

    Těch 300gr může mít svůj vliv stejně jako cukr (přidalas víc, vzhledem k víc ovoce?) - ale jinak bych doporučila přidat kyselinu citronovou, pokud zjistíš, že to netuhle (na malé kapce kápnuté na talíř, aby to rychlo chladlo).
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    Tak jsem vcera dokoupila rybiz a jahody, prvni pokus dala do hrnce, rozmixovala, pridala na maly kousky nakrajeny novy ovoce, ktery jsem jeste trochu pomackala mackadlem na brambory. To vse jsem dle navodu svarila se dvema balenimi pektogelu a myslite, ze to ztuhlo? ;) nikolivek...
    Tak fakt nevim, jediny, co me napada je, ze toho ovoce bylo tak o 300gr vic nez na kolik byl pektogel (na dve kila), ale jinak uz fakt netusim, asi nejaky prokleti... Nebo me nekdo vyvedete z omylu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale nic proti pektogelu, je dobrý. Jen se mi párkrát před lety stalo, že marmeláda měla takovou výraznější pachuť po uvaření, ale po pár týdnech, kdžy jsme je začli jíst, to už bylo ok.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já si myslím, že hlavním nedostatkem kupovaných džemů je málo ovoce, nejistota kvality ovoce a moc cukru. Vyjímka jsou super kvalitní dražší džemy, já si třeba nechávám vozit některé chuťovky z Francie. Obvykle ty, na které nemám dostupné ovoce.

    Odpěňovač mi nevadí, je to kapka /vločka nějakého esteru mastných kyselin, nic děsnýho.
    XAJA
    XAJA --- ---
    no, už si to moc nepamätám, ale práve len pektín a kyselina citrónová je myslím v tom pektogeli, ktorý nie všade dostať. tie bežne dostupné - od oetkera, a tak, tie obsahujú aj ďalšie látky, a fakt nevidím dôvod, prečo si do domáceho džemu sypať napríklad odpeňovač, či čo som v tom gelfixe a spol. videla napísané v zložení. síce neviem, čo to je a určite si nemyslím, že mi to nejako uškodí, ale tak to už si môžem ten džem rovno kúpiť hotový. takže aj ja dávam prednosť pektogelu pred ostatnými.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PHUSHI: pektogelu podle návodu na obale :-)
    jsou tři druhy, 1:1, 2:1 a 3:1.
    Kyselinu citronovou taky podle návodu, když nehoustne, přidávám.

    A džemy teda dělám v pekárně, abych se s tím nemusela míchat.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    tak jeste je moznost, ze na zahrade oberu dalsi rybiz a jahody a promicham to s puvodni davkou ;) nejak se porad nechci vzdat toho prvniho pokusu :)

    muzete jeste sebrat posledni davku trpelivosti a napsat mi, kolik davate cukru, kyseliny citronove, pektogelu, prip. cehokoli dalsiho na kg ovoce? (prip. jeste nejaka ta doba vareni ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: loni mi taky nevyšly broskve tak, jak jsem si představovala... asi jsem odflákla talířkový test (to, že jsem dělala džem dva týdny před porodem, mi budiž omluvou). Ale namazat na chleba se to dá, jen na lžičce to holt nestojí do kopečka.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PHUSHI: ono asi záleží na rybízu, kolik v něm toho pektinu zrovna vyrostlo. jednou víc jednou míň a podle toho to vyjde.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PHUSHI: jak pektiny, tak kyselina citronová se v ovoci normálně vyskytují, jen ne v množství, které by stačilo na pevný džem.

    Stejně jako MAR_TINA používám pektogel 3:1, abych dávala co nejmíň cukru - kdybych chtěla čistý cukr, koupím si džem v obchodě, že.

    Speciálně jsem se teď po pektogelu nekoukala, ale v zavařovací sezóně ho vídám jak v hypersuper, tak v drogeriích, a hlavně v menších potravinách mimo Prahu :-)
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    MAR_TINA: mne se celkem libil tenhle recept + jsem byla lina nejak hloubeji pronikat do toho, ceho kolik davat, co jak pusobi atd. ;) nikdy jsme doma nezavarovali. Ale taky asi priste dam radsi "chemii" na ukor cukru. Jsem puvodne myslela, ze tam je 600gr na 1200gr ovoce ;) pac jsem to jen tak rychle prelitla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam