• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZRK
    ZRK --- ---
    ZEMINO: Do sklenic od majonéz Hellmans. Ty mají víčka dobré. Ono to nakonec asi uplně špatně nebude. Nebo určitě ne všechno. Uvidíme:)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZRK: ono záleží asi i do jakých sklenic jsi to zavařovala,jeslti do přesnidavkových sklenic od hami apod,tak ty víčka jsou naprd ..jediné snad dobré přesnidavkové sklenice jsou od Hello
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZRK: To není pokažené, to má maximálně tendenci se pokazit. Vrž to do lednice, sněz dřív, a je to...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VERONIKA22: kašlu na to, že mě to vlastně babička nenaučila a ta zavařovala celá desetiletí vše neboť neexistoval mrazák.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZRK: hele já se o tom propadnutí víček a nějakém testu dočetla až na nyxu a jelikož už zavařuju snad 3-4roky a schnilo mi jen to co jsem nezavařila tak na víčka kašlu a po vyndání z horké vody to otočím dnem vzhůru a zpět otáčím až úplně studené
    ZRK
    ZRK --- ---
    Ach jo, zavařovala jsem dnes poprvé v životě - přesnídávky. Vařila jsem sklenice 10minut. A bohužel ani jedna nevypadá, že by se ujala. Všechna víčka pérují, nejsou propadlá jak by měla být. Co s tím? Můžu zavařit znovu nebo je to prostě nenávratně pokažené?
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ZUBANA: Se zázvorem je to fajn, dělala jsem to loni, myslím, že to bylo z Apetitu a jmenovalo se Burgundská meruňková.
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    dotaz s cim by se daly dobre zkombinovat merunky do dzemu...napadl me zazvor trochu:-) mam tady 5 kilo merunek a musim to dnes sdelat, poradte-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LILY: asi obojí. V těch želírovacích cukrech je taky.
    LILY
    LILY --- ---
    MAR_TINA: a jo, já myslela, že je to konzervant
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LILY: Kazit se to nebude, když je to zavařené. Kyselina by trochu zvýšila tuhost.
    LILY
    LILY --- ---
    MAR_TINA: kyselinu citronovou taky nemám a už je to zavařené, tak snad se to nezkazí :)
    Taky jsem na paní v obchodě valila oči, jak to, že začátkem července už je po sezóně. Začínám si připadat jako stará babka vzpomínající na "kde jsou ty časy, kdy sice v obchodech prý "nic" neměli, ale měli tam přitom vše potřebné.."
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LILY: ano, loni jsem si dopisovala se zákaznickým oddělením tesca, protože v červenci už neměli gelfix ani jiná pektinová zavařovadla. Že se ovoce sklízí do října, byla pro ně novinka. Tipuji 25 letého manažera, který bydlí u maminky.

    Udělala jsme si zásoby v makru. Sehnat něco takového bych zkusila v oldskůl drogeriích.
    Maximum ovoce naráz lze vařit jen ta dvě kila. Dej želírovací a normální a přidej lžičku kyseliny citronové. Tuhé to nebude, ale nezkazí se to.
    LILY
    LILY --- ---
    ZEMINO: asi jsem se blbě vyjádřila - mám několik kilo meruněk, které potřebují zpracovat.
    My je skoro nejíme, ani v kompotu a jediná varianta (kromě zmrazení) je udělat z nich marmeládu. Vyhodit to nechci, tak přemýšlím, jak z uvedených surovin udělat marmelády co nejvíc. :)
    Pokoušela jsem se sehnat želírovací cukrt v okolních obchodech, ale jikde nemají, prý už je po sezóně. Tak to udělám aspoň ze dvou kilo a holt to bude řídký..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    LILY: tak pokud máš ten želírovací cukr na kilo ovoce,tak máš ovoce akorát :) a kilo cukru si schovej na příště! :)
    LILY
    LILY --- ---
    Dotaz - pár let jsem už nezavařovala, mám doma několik kilo meruněk, 1 kilo cukru, 0,5 kila želírovacího cukru (který prý má být na kilo ovoce) a chci udělat marmeládu nebo džem (vždycky zapomenu, jaký je v tom rozdíl). Kolik si tam maximálně můžu troufnout tam dát těch meruněk, aby to nebyla úplná kejda a nezkazilo se to?
    Předem díky za info!
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    Pri "talirovem testu" stejne tak jako na sberacce atd. To tuhy bylo (ale to je jen maly mnozstvi). Cukr jsem uz nepridavala zadnej, bylo ho tam asi 950gr na 2300gr ovoce (+ neco malo v tom pektogelu)...
    Jako neni to uplne tekuty, taky uvidim, az to za par dnu otevru (coz bude nutny, pac plneni do sklenic taky bohuzel neprobehlo uplne bez chybicek ;), ale predstavovala jsem si to preci jen tuzsi. Kysely to bylo dost, tak uz jsem nechtela nic pridavat...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    PHUSHI: já teda zatím všechny letošní marmelády dala s více ovoce než kolik bylo napsané a ztuhly všechny.
    jediné kde jsem dala přesnou váhu byla rebarbora s pomerančem a na taliřku ztuhla,ale ve skleničce se to pořád hýbe,tak nevím!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PHUSHI: pro optimální výsledky musíš dávkovat opravdu přesně jak ovoce, tak cukr, a kontrolovat talířovým testem a když není tuhé, přidat tu kyselinu citronovou.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    PHUSHI: Jedlé to je, použij například na zmrzlinový pohár - stačí ti pak čistá obyč vanilková zmrzka (já pár sklenic "tekutých" dělávám jen kvůli tomu, naschvál).

    Těch 300gr může mít svůj vliv stejně jako cukr (přidalas víc, vzhledem k víc ovoce?) - ale jinak bych doporučila přidat kyselinu citronovou, pokud zjistíš, že to netuhle (na malé kapce kápnuté na talíř, aby to rychlo chladlo).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam