• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: takže záhada rozluštěna :-)
    ale to pyré bych na tvém místě sterilovala i příště, protože pokud to nebude konzervované cukrem, tak je vyšší riziko, že se to zkazí. A po té práci by to asi docela naštvalo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Ty jo, tak to jsem teda nedělala, dotáhla jsem napevno rovnou... Je pravda, že jak jsem postup sterilování odkoukávala od maminky, bylo to s omnia víčky, ne šroubovací...

    Tak to se na to asi příště radši na sterilování vykvajznu a pyré prostě znova přivedu ještě v hrnci k varu :-)
    LILY
    LILY --- ---
    ZEMINO: poklepu na víčko...a...? (co se má stát?)
    ANNNA: a když nemá bod uprostřed? Dloužno říci, že raději zavařuju do šroubovacích sklinek..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: jj,šroubovací se dotahují 2x
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: a dotahovala jsi dvakrát? Ne na doraz před sterilací a dotáhnout po sterilaci? U nesterilovaných se dotahuje napevno hned.

    Já šroubovací nepoužívám, ale zkoumám tu svou zavařovací bibli a tohle jsem tam teď našla.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: V hrnci ve vodě, zavařovací hrnec nemaje...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: v páře nebo vodě?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Víčka jsem prohlížela a vypadala úplně v pohodě... samozřejmě nějaké drobné poškození jsem mohla přehlédnout.

    Sterilovala jsem cca 15-20 minut.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: problém může být právě v tom, že v těch víčkách už něco zavařeno bylo - že se při otevření poškodily.
    ale na to se těžko dá svést to, že se nechytla celá várka.

    Chladnutí víčkem nahoru by za tím být nemělo - to se používá u nesterilovaných sklenin (aby horká cukrová zavařenina "vyčistila" ten vršek).
    Jak dlouho jsi sterilovala?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZEMINO: Tak... případně pokud má takový ten vystouplý bod uprostřed, tak jde promáčknout.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    LILY: poklepeš na víčko!!myslím,že i laik pozná,která je nechycená!
    LILY
    LILY --- ---
    ANNNA: jaks e vůbec pozná, že se sklenička "chytne"? Já jsem to nikdy nezkoumala..
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ahoj, tak jsem se taky odhodlala k zavařování. Zatím jsem zvládla dvě dávky s diametrálně odlišným výsledkem a nejsem si jistá proč...

    Jedno byl borůvkový džem - normálně jsem ho uvařila, nalila do vypařených skleniček a otočila dnem vzhůru. Myslím, že jsem to dost odflákla (lila jsem to naběračkou, pocintaná hrdla jen otřela papírovou utěrkou, skleničky mi před plněním dost vychladly...), ale všechno se chytlo a vypadá to zatím dobře.
    Podruhé jsem dělala jablečné pyré a dala jsem si daleko víc záležet - trychtýř na nalévání, horké sklo, ještě jsem to dala sterilovat, protože mi pyré při mixování přeci jenom pochladlo a bylo to bez cukru. Chladnout jsem to nechala, jak jsem viděla u maminky, víčkem nahoru a s mokrou utěrkou přes. Chytila se mi snad jenom jedna sklenička, takže teď máme jablečné hody...

    Může to být tím chladnutím víčkem nahoru? Jediné další, co mě napadá, je přílišné naplnění - ale ty borůvkové sklenice jsem IMHO naplnila úplně stejně, tj. cca 0,5-1 cm pod okraj... Skleničky v obou várkách obdobné, twist, ve všech už myslím bylo něco doma zavařeno...

    Díky za radu! Zatím si říkám, že přílišná pečlivost mi asi nesvědčí :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    :)
    LILY
    LILY --- ---
    VODOMERKA: nemá cenu to rozebírat. :) Já nemluvím o tom tvém postupu, ale o Veroničině cukrovém nálevu (ale možná jsem jen blbě pochpila její vysvětlení a ve skutečnoasti dělá to samé, co ty nebo já a výsledný produkt neplove v žádném nálevu)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LILY: tak jeste jinak: kvuli rozruseni bunek, aby to dobre nasakalo a i schlo, se to povari v tom octe. pak ve stave. a az pak nakonec se to ususi. myslel jsem, ze je to zrejmy z linku :)
    LILY
    LILY --- ---
    VODOMERKA: mně právě přijde škoda, když to pracně usuším, to pak zase házet zpátky do oslazené vody (nebo šťávy, to už je fuk). To bych to raději nechala jen tak usušené.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LILY: jenom cast cukru/nebo vsechen nahradis stavou. ono uz si to tu chut natahne
    LILY
    LILY --- ---
    VODOMERKA: podobně dělám kandovaný zázvor, ale Veronika tam má ještě nějaký cukrový nálev, jeslti to dobře chápu..?
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: vypada, ze se chytly vsechny, u vsech jsou vicka fakt tvrda a nejdou otevrit :-)
    TRISSIE: to je mi jasny, dikas!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam