Ahoj, tak jsem se taky odhodlala k zavařování. Zatím jsem zvládla dvě dávky s diametrálně odlišným výsledkem a nejsem si jistá proč...
Jedno byl borůvkový džem - normálně jsem ho uvařila, nalila do vypařených skleniček a otočila dnem vzhůru. Myslím, že jsem to dost odflákla (lila jsem to naběračkou, pocintaná hrdla jen otřela papírovou utěrkou, skleničky mi před plněním dost vychladly...), ale všechno se chytlo a vypadá to zatím dobře.
Podruhé jsem dělala jablečné pyré a dala jsem si daleko víc záležet - trychtýř na nalévání, horké sklo, ještě jsem to dala sterilovat, protože mi pyré při mixování přeci jenom pochladlo a bylo to bez cukru. Chladnout jsem to nechala, jak jsem viděla u maminky, víčkem nahoru a s mokrou utěrkou přes. Chytila se mi snad jenom jedna sklenička, takže teď máme jablečné hody...
Může to být tím chladnutím víčkem nahoru? Jediné další, co mě napadá, je přílišné naplnění - ale ty borůvkové sklenice jsem IMHO naplnila úplně stejně, tj. cca 0,5-1 cm pod okraj... Skleničky v obou várkách obdobné, twist, ve všech už myslím bylo něco doma zavařeno...
Díky za radu! Zatím si říkám, že přílišná pečlivost mi asi nesvědčí :)