• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    LILY: poklepeš na víčko!!myslím,že i laik pozná,která je nechycená!
    LILY
    LILY --- ---
    ANNNA: jaks e vůbec pozná, že se sklenička "chytne"? Já jsem to nikdy nezkoumala..
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ahoj, tak jsem se taky odhodlala k zavařování. Zatím jsem zvládla dvě dávky s diametrálně odlišným výsledkem a nejsem si jistá proč...

    Jedno byl borůvkový džem - normálně jsem ho uvařila, nalila do vypařených skleniček a otočila dnem vzhůru. Myslím, že jsem to dost odflákla (lila jsem to naběračkou, pocintaná hrdla jen otřela papírovou utěrkou, skleničky mi před plněním dost vychladly...), ale všechno se chytlo a vypadá to zatím dobře.
    Podruhé jsem dělala jablečné pyré a dala jsem si daleko víc záležet - trychtýř na nalévání, horké sklo, ještě jsem to dala sterilovat, protože mi pyré při mixování přeci jenom pochladlo a bylo to bez cukru. Chladnout jsem to nechala, jak jsem viděla u maminky, víčkem nahoru a s mokrou utěrkou přes. Chytila se mi snad jenom jedna sklenička, takže teď máme jablečné hody...

    Může to být tím chladnutím víčkem nahoru? Jediné další, co mě napadá, je přílišné naplnění - ale ty borůvkové sklenice jsem IMHO naplnila úplně stejně, tj. cca 0,5-1 cm pod okraj... Skleničky v obou várkách obdobné, twist, ve všech už myslím bylo něco doma zavařeno...

    Díky za radu! Zatím si říkám, že přílišná pečlivost mi asi nesvědčí :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    :)
    LILY
    LILY --- ---
    VODOMERKA: nemá cenu to rozebírat. :) Já nemluvím o tom tvém postupu, ale o Veroničině cukrovém nálevu (ale možná jsem jen blbě pochpila její vysvětlení a ve skutečnoasti dělá to samé, co ty nebo já a výsledný produkt neplove v žádném nálevu)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LILY: tak jeste jinak: kvuli rozruseni bunek, aby to dobre nasakalo a i schlo, se to povari v tom octe. pak ve stave. a az pak nakonec se to ususi. myslel jsem, ze je to zrejmy z linku :)
    LILY
    LILY --- ---
    VODOMERKA: mně právě přijde škoda, když to pracně usuším, to pak zase házet zpátky do oslazené vody (nebo šťávy, to už je fuk). To bych to raději nechala jen tak usušené.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LILY: jenom cast cukru/nebo vsechen nahradis stavou. ono uz si to tu chut natahne
    LILY
    LILY --- ---
    VODOMERKA: podobně dělám kandovaný zázvor, ale Veronika tam má ještě nějaký cukrový nálev, jeslti to dobře chápu..?
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: vypada, ze se chytly vsechny, u vsech jsou vicka fakt tvrda a nejdou otevrit :-)
    TRISSIE: to je mi jasny, dikas!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jinak samozřejmě pokud by se mi nějaká ta marmeláda nelíbila, šla moc lehce otevřít, divně vypadala nebo voněla, tak letí, ale jak tchýně, tak moje babička poctivě vyvařují, takže všechno drží jak židovská víra.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA: všechno ne, ale ve věcech domácnosti jsem poměrně zkušená :-)

    jo, hlavně zkontrolujte, jestli jsou skleničky dobře chycené, to je poslední zádrhel.
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: super! Ty vis fakt uplne vsechno :D diky moc..

    kazdopadne cukr i kys. citronova tam je, takze by to melo klapnout a vicka i sklenice jsme poradne vyvarili ..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: nemám nejmenší tušení, jak staré jsou marmelády, které nám dala tchýně, když rušila spíž... ale o něčem vypovídá i fakt, že jsme je my stěhovali z Prahy v 2008.
    Zatím je spotřebovávám do perníků a dalších promazávaných moučníků a všichni žijou :-)
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: a troufla by sis jíst třeba 10 let starou marmeládu? Já jsem tudle našla u rodičů pár višňových marmelád, které jsem zavařovala ještě za mlada a trochu je mi líto je vyhazovat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA: trocha teorie:
    sterilace se dosahuje následujícími způsoby:
    1. cukrem
    2. solí
    3. kyselým prostředím
    4. teplem

    Tepelná sterilace se používá tam, kde jsou látky 1-3 v nižší koncentraci, která nestačí bránit vzniku plísní a dalších sajrajtů.
    Při přípravě marmelády je ale cukru dost na to, aby nebyla tepelná sterilace potřeba, pokud dodržím patřičnou hygienu při přípravě - tedy velmi pečlivě vymyté, nejlépe vyvařené skleničky i víčka. Pak vydrží nejen rok, ale i desítky let :-)
    KRKA
    KRKA --- ---
    potrebuju jako uplny neznalec poradit :-)
    poprve v zivote jsme s manzelem delali marmeladu, babicka mi rikala, ze pry staci, kdyz pak horke sklenice postavim na vicko, ze se to dale zavarovat nemusi a melo by to vydrzet. Proc se teda pak zavaruje, kdyz to staci takhle? A pokud jsem to udelala timto zpusobem, tak mi to vydrzi klidne rok?

    Dekuji za vysvetleni
    LILY
    LILY --- ---
    VODOMERKA: a jo, tak nic. :) Budu doufat, že ten můj laicky udělaný bude dobrý a nezkazí se.

    Já si teda moc nedokážu představit, že nejdřív dýni suším a pak ji usušenou teprve dávám do nějakého nálevu. Přijde mi to už moc zdlouhavé na přípravu, ale věřím, že to může být chuťově dobré.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LILY: nn. to byla (trochu asi matouci) reakce na susenou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam