LILY: a zavařuješ do šroubovacích sklenic, nebo do omnia sklenic?
jinak podstata zavařování je vytvořit ve sklenici podtlak tak, aby se dovnitř nedostal vzduch a nedocházelo k plísním a kažení (ty plísně potřebují taky kyslík...).
Podtlak vytvoříš tak, že zahřeješ obsah sklenice, od obsahu se zahřeje vzduch, který narozdíl od obsahu zvětší objem. Není cílem natlakovat sklenici, takže pokud může vzduch ven, tak uteče, aby byl ve sklenici stále stejný tlak.
Když pak při chladnutí vzduch zmenšuje objem, vytvoří podtlak, který přicucne víčko ke sklenici.
Pokud zabráníš vzduchu při zahřívání, aby se dostal ze sklenice, budeš mít v horké sklenici přetlak a až to vychladne, tak normální tlak a víčko se nepřicucne, protože proč by to dělalo. Omnia víčka tohle zajišťují sama od sebe, šroubovací se musí přes sterilací zašroubovat nikoli vzduchotěsně (tedy nikoli na doraz) a po sterilaci dotáhnout (nebo se taky můžou v rámci toho chladnutí a vznikajícího podtlaku dotáhnout sama).