KRKA: práve sme urobili prvých 120 l čerstvého muštu. ešte tak 200 l budeme robiť:))
ad konzervácia. niekto robí tak, že priamo v hrnci zahreje na 80 st. a drží 20 min, preleje do sklenených fliaš, zabalí do deky a nechá pomaly vychladnúť. potvrdzujem trvanlivosť do nasledujúcej jesene, sused tak robí a ochutnávala som. niekto sterilizuje priamo v 7dcl pohároch, ako kompót.
pravda, vitamínov tam moc nezostane. takže mi už roky rokúce robíme zásadne s chrenom.
na dno nádoby cca 0,5 cm vrstvu strúhaného chrenu, naliať čerstvo vylisovanú šťavu až úplne povrch (aby pretekala), zatvoriť uzáver. vydrží bezpečne do veľkej noci - možno aj dlhšie, ale vždy ju stihneme vypiť:) uskladňujeme v chladnej komore.
používame buď klasické sklenené fľaše, alebo 5 l demižóny, ten keď sa otvorí, tak preliať do fliaš a uskladniť v chladničke.