• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: bezva, a jak se to zavařuje? Když jablka napěchuju do sklenice, musím to zalít nějakým lákem?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: ono to půjde i s těmi plátky, ale polámou se ti při pěchování. Pokud ti to nevadí, tak žádná křeč...
    zavařujeme (teda spíš zavařovali jsme, jabloním už je 50 let a neplodí tak zuřivě, jako dřív, kdy se sbíraly tuny jablek) klasické kompoty, strouhaná jablka, jablečnou přesnídávku, sterilizované mošty... děda taky experimentoval s jablečným vínem, ale to byla jeho doména, to vůbec nevím, jak dělal...
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: Tak se poděl? Taky mám hodně jablek, a už mě nenapadá, co s nimi :)
    já mám právě jablka na plátky, z tohoto strojku (mimochodem doporučuji :)
    EZIDRI kráječ a loupač jablek od 575 Kč - Heureka.cz
    http://kuchynske-krajece.heureka.cz/ezidri-krajec-a-loupac-jablek/
    no a potřebovala bych to nějak zavařit....
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: plátky taky nevím, u nás se vždycky zavařovaly strouhaný jablka. Základ je, pořádně napěchovat do sklenice a slít šťávu (nevděčná práce, otočíš sklenici vzhůru nohama, vrazíš tam pěst a slíváš do skleničky).
    Pak ani nebudeš mít štrůdl rozmočený.
    S babiččinými 50 jabloněmi máme spoustu zkušeností, co se dá s jablkama na zimu dělat :-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAROLKA: platky nevim. ale do "prumyslovych" strudlu se davaji strouhany, zavareny jablka standardne :). takze to jde
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    nevíte někdo, jak (nebo jestli vůbec) se dají zavařit plátky jablek, abych je mohla později použít na štrůdl?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: imho v té troubě nebyla dostatečná teplota/čas na to, aby se dýně vysterilovala + víčka, která jaksi moc nefungovala.

    A teda 30 minut na 180 je fakt málo - potřebuješ aby ve středu sklenice bylo alespoň 10 minut víc jak 70 stupňů. To podle mého bude trvat daleko dýl.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    SANTAL: no jo, ale sklenice i s víčky jsem sterilizovala 15 minut ve vroucí vodě, špatně zavřené... to by se asi nezkazily všechny, ne? nemohl by být problém v zavařování v troubě? Po vyndání vypadaly, že se všechny chytly, teprve dva, tři, čtyři dny po zavaření se začaly otvírat a zkvašené byly všechny...
    uvnitř byla upečená a rozmixovaná dýně.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAUS: první možnost: špatně sterilizované sklenice/víčka
    druhá možnost: špatně zavřené sklenice (stará, opakovaně použitá víčka, jež dosloužila)
    MAUS
    MAUS --- ---
    nepřežili.. po "zavaření" v troubě se sice zdálo býti všechno v nejlepším pořádku, ovšem do tří dnů se většina víček uvolnila, jelikož "zasterilovaná" dýně počala samovolně kvasit.. nevíte, co jsme udělali špatně?
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    VODOMERKA: právě, že není/nebyla... teď už na jejím místě sojí dvacet zavařenejch sklenic... uvidíme, zda přežijou .-)

    díky!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: a nebo ji taky muzes nechat jen tak, nekde ve spizi. pokud je dobre zaschla, vydrzi hooodne dlouho :). pyre mivame v lednici taky nezavareny, a v pohode :)
    LILY
    LILY --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: já jsem dělala v létě pečenou dýni a z ní pak pyré. Chtěla jsem původně udělat pyré jako meziprodukt, ale pak jsem se na to nějak vykašlala, hodila jsem to do zavařovačky do lednice, že s tím pak něco provedu....a teď mi to tam už několikátý měsíc leží, nezavařené a bez známky zkažení.
    Čímž jsem chtěla hlavně říct to, že upečení (a následné rozmixování a zavaření) jen tak bez ničeho mi přijde jako dobrá varianta, protože tam nepřidáváš navíc žádnou vodu a je větší šance, že to vydrží..
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    chtěla bych se zeptat, jak na dýni. Můžu ji jenom uvařit, rozmixovat a zavařit? Bez cukrů, octů, solí...? Plánuju to pro příkrmy pro mimino, tak by tam němělo být nic takovýho.. a jsem úplnej amatér. Joa dnes jsem se dozvěděla, že lze zavařovat taky v troubě. Názory jsou různé, ale když to dám na 30 minut na plech s vodou na 180°, tak to bude asi v pohodě, ne? díky!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    zkoušela jste některá v praxi zavařit KDOULE?

    Jde mi o tu fázi získání šťávy / dužiny. Jsou to mrchy tvrdé a někde psali, že se to snad vaří se slupkou a jádřincem a teprve po změknutí upravuje, že to syrové loupat nejde (a to teda nejde).
    Mám košík první krásné úrody z naší nové kdouloně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHUKI: no většina těch prodávanejch je z paprik, ne z kapií - a je to prostě daleko méně aromatické.

    SHUKI
    SHUKI --- ---
    ZUZKAOU: nemas nahodou zkusenost, jak to pujde z normalnich paprik? mam jich ted o neco malo vic, nez jsem schopna snist a nakladany kapie naprosto zboznuju, ale asi to zkusim tak jako tak, jestli nebudes mit vyslovene negativni zkusenost :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Dik. Zdedila jsem pekarnu a jsem z ni nadsena. Na program marmelada jsem uz delala skvarky - nadhera, parada, nikde zadny vyprskany tuk, nepripalovalo se to... uzasny stroj :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Hrušková povidla (s minimální námahou)

    1kg (až 1,5 kg, dle velikosti pečky) oloupu, zbavím jadřinců, nasekám na kousky, pomelu ponorným mixérem, nacpu do pekárny na chleba, přihodím štipku soli (místo cukru), dodám koření (tak mám várku se lžící skořice, výborná, nyní zkouším badyán, cca čajová lžička - vše mleté, jo, příště bude várka kardamonová).
    Nechám projet 3x program na džem, nemusí se hned za sebou, na mě počká až se vrátím z práce... nebo taky dodělám poslední várku "zítra". Nacpu do sklenic - sanmozřejmě, povidla ztrácí hodně na objemu, z tohohle z jedné dávky vyjdou tak tři malinký sklínky... ale je to pochoutka :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: Nacpeš do sklenice zavařovačky, sterilizuješ - to zaručí že nesplesnivý ani že nežluknou...
    XAJA
    XAJA --- ---
    VIKY_K: klasické zelené papriky je výborné naplniť nastrúhanou bielou hlávkovou kapustou (zelí). poriadne tú kapustu do paprík natlačiť, takto natlačené narvať do pohárov, zaliať obľúbeným sladkokyslým nálevom, prihodiť pár čili papričiek (ak sú papriky pálivé, tak prípadne menej), zasterilizovať.

    konzumovať nakrájané na kolieska. ak je paprika dobre natlačená, kapusta z toho ani nevypadáva. je to výborné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam