• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANYSA: dělala jsem to s tou rebarborou. Imho se na tom nic moc nestane.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Ahoj, zkoušeli jste někdy marmeládu z mraženého ovoce ? Mám třešně ale nic k nim, samotná třešňová marmeláda mi nechutná, je taková nudná. Strčila bych třešně do mrazáku a počkala bych si na rybíz nebo na višně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KACHNIK: jo - taky jsem to strouhala a dělalo mi to přesně to samé. Nakonec to zezelenalo, ale teď to začíná odshora tmavnout. Tak jsem to otočila dnem vzhůru, aby mi tam nelezl vzduch. A uvidíme.

    A teda na ořechovici jako pálenku tam je málo cukru, ne?


    Jinak právě zavařuju jahodové džemy a trošku jsem se rozvášnila v kombinacích. Ale chutná to dobře.

    Jahody a rebarbora
    Jahody + vanilka + brandy (zbytek co nepřišel do ořechů)
    Jahody+ kousek habanero papričky
    Jahody + bílý pepř + balzamikový ocet.

    No příští várka bude klasická...
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Je to spíš daný oxidací, něco jako se děje u brambor, jablk.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ZUZKAOU: Včera jsem si to přečetla a okamžitou reakcí: "fůůů, to je prcání", to zavrhla. Dneska už v pětilitrovce plavou propíchaný ořechy :). Dala jsem i něco do medu, malou skleničku, takže se mi nechtělo tahat masomlejnek a vzala jsem to na struhadle. Chci se zeptat, hned po nastrouhání ořech začíná žloutnout, takže dosáhnout té svěže zelené barvy, jako máš v článku na fotce, se mi nepovedlo. Ještě jsem to zalila tmavým medem (předevčírem stočenej, jinej čerstvej nemám), takže barva je spíš brčálová. Myslíš, že to může být nějak na škodu? A tady něco OT mimo jiné i o parazitech: http://leva-net.webnode.cz/products/desatero-mudr-lukese-z-boskovic/
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ZUZKAOU: no a co normální kvas na pálenku? Jeden kámoš podával ořechovku jako pálenku, moc dobrá, ale jak to dělá, jsme se zamopněli zeptat.
    LAMUSHKA
    LAMUSHKA --- ---
    ZEMINO: ja na 1.5kg ovoce davam 350 gramu cukru, pomalu privedu k varu, 5 minut varim, pres sitko preliju ovoce, stavu vratim na sporak, pridam 3 velke lzice citronove stavy, a varim na silny plamen alespon 20 min, nebo vic, a pak vratim ovoce a jeste nejakou dobu varim. Je fakt, ze je marmelada trosku tekutejsi, ale tak vynikajici chut s zelirovacim cukrem nebo s pektogelem neziskas!!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Trocha oříšků z vlastní zahrádky - džem, pickles, víno, ořechovice.

    A dá se to zkvasit?: Nezralé ořechy
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/06/nezrale-orechy.html
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ja se zeptam asi blbe, ale prece, jsem totalne nezkusena, ale propadla jsem kouzlu chuti nakladaneho kvetaku a ted zrovna je kvetak tak krasny, ze premyslim nalozit si ho sama, jen par sklenic... nejake uskali? nikdy jsem nic nez detske kejdy na par dni nezavarovala... pripadne diky...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: já bych začala lžičkou, provařila, udělala talířkový test a pak případně přidala další.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: a kolik tak té kys.citronové?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: a jaký pektogel máš? já používám 3:1 - pokud máš pektogel 1:1 nebo 2:1, tak jde přejít na ten "lepší".
    Citronovka to určitě trochu stáhne, jestli máš hodně sladké jahody, tak by i teoreticky šlo použít míň cukru, ale lepší je vzít ten koncentrovanější pektogel.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: diky a kolik tak asi na 1kg ovoce?
    ted jsem tu jahodovou marmeládu ochutnala a je hrozně sladká,dá se tam dát mín toho cukru,než je napsáno nebo to ta kyselina citronová stáhne trochu?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: pektogel ne, přidat kyselinu citronovou.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A ještě dotaz.Obvykle jsem dělala marmelady s želirovacím cukrem,ted jsem dělala jahodo-jablečnou marmeládu s pektogelem a ikdyž jsem ji vařila aspon 20minut,tak neztuhla,tak jak bych si představovala.. Je to normální?nebo kde byla chyba?když bych přisypala více toho pektogelu,ztuhlo by to?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: já dělám ovocné kompoty (merunky/jahody) a tudíž nejspíš i švestky (ty nemám zapsané v "kuchařce") na 80 stupnu podle tvrdosti 10-25 minut v troubě na plechu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: teď - z jarní zeleniny, v průběhu léta by mohly být, ale ne tak extra dobré a pak na podzim, do pozdního podzimu, z výsadeb v konci léta. Ty podzimní jsou bývají takové hutnější a chutnější, jsou víc vhodné na zamražení nebo zavaření.

    Heslo : rostliny krátkého dne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam