• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    KRKA
    KRKA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: Jo s cukrem a s kyselinou citronovou a dávám i do sroubovacich flasek a úplne v poho .. Rok vydrzelo všechno :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: svařuju s cukrem a kyselinou citronovou (podle Balaštíka), horké plním do čistých lahví vypláchnutých vroucí vodou. Používám na to click-lahve od dětské jablečné šťávy z DM (malej jednu dobu odmítal pít cokoli jiného, tak jich mám zásobu), ještě se mi nestalo, aby se nezavakuovaly (i když občas je musím promáčknout sama, když se do půl hodiny nechytnou). Nejdýl vydržela mátová, od září do března, ale to nebylo trvanlivostí sirupu, nýbrž malou zásobou :-)
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: a pardon, jsem úplnej amatér...
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    a jak ty šťávy uchováváte? Já loni dělala bezinkovku a skoro všechna mi zplesnivěla. Letos bych si chtěla odšťávnit něco rybízu. Dáváte to do lahví? Zavařujete to? Přidáváte do toho cukr nebo něco na ten způsob? Díky!
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Z toho bych udělala koláč - půl kila je tak na jeden plech.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    MAR_TINA: No jo tak tady holt smůla, nevim co to prostě je, asi budu muset nadrbat to oschlý listí a zkusit literaturu, z třešní to chytily sakury, možná že to namrzo?
    Jinak tady bída, ořechy nic, namrzly, meruňky tady nerostou(zima), broskve nedozrajou(mám je ve fabrice, je tam bordel že je o šedej strom s šedejma broskvema) akorát na jabka, hrušky a švestky se těšíme.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MANFRED: máme běžnou úrodu, ne obří množství jako loni, ale slušnou úrodu. Třešně nebyly nic moc, meruňky jak který strom - netrpělivě čekám, zda odkážou dozrát, slívy a broskve vypadají velmi nadějně.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Já asi tak trochu mimo, ale taky u Vás jsou višně bez višní? Tady opadala višnim část listí..a taky teda ty višně, takže jsem jasnej(višně miluju) :-(
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: no, vahu nevim :(, ale byly to 4 litr a pul krabicky, takze sest litru rybizu.. ale tedy taky mi prijde, ze by slabe odstaveno, babicka mela super stroj, ja udelala asi az moc chyb...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Já měla 3,5kg rybízu, dalo to necelé 2 litry šťávy a to udělalo přes 2 litry džemu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: a kolik jsi měla rybízu před odšťavňováním, že z toho bylo 0,7l šťávy? Já nemám moc představu...
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: jsem mozna skarohlid, ale neni to dzem malo? po svem uspechu jsem za stavu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: když já vlastně nejím ani to linecké :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Kdopak do toho vráží práci? Ty. Vyber si tedy linecký, pokud preferuješ je .-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu 550g červeného rybízu - první pořádná sklizeň domácího (mám jeden stromek červeného a jeden bílého, zahrada je minimalistická).
    Co myslíte, mám udělat rybízový sirup nebo rybízovou marmeládu? Domácí sirupy se u nás pijou ve velkým (jsem jediná, kdo pije vodu akorát s citronem), ale marmeláda by se šikla na vánoce na linecký...
    WERKA
    WERKA --- ---
    U jsem se ptala i jinde, ale ještě to zkusím tady, protože to souvisí s uchováváním zásob na zimu ;-)
    Máte (a používáte) někdo sušičku na ovoce? Na chalupě to vypadá na nadúrodu letních jablek, která se nedají v podstatě skladovat. Tak uvažuji, že bych je zužitkovala takto... Na sušení něčeho dalšího to nevypadá, snad jedině, když byly houby... Takže nemusím mít něco složitého s milionem vychytávek. Spíš něco jednoduššího s dobrým poměrem výkon/cena. Dáte někdo tip?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Mohu ještě teď ořezat rebarboru na marmeládu? Před pár týdny jsem ji vzala úplně u země a vyrostly nové pěkné řapíky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: zapomněla jsem napsat, že v myčce obvykle nemám leštidlo, aby to nedělalo pachutě na nádobí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: mám k alkoholu stejný vztah :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: to je super nápad s tou pálenkou! Mám tu nějaké darované domácí slivky, co u nás nikdo pít nebude (jednak nepijeme tvrdej a druhak jsou hnusné), tak je aspoň zužitkuju :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: po okurkach jsou cítit vždycky, okurkové používám dál jen na okurky a zeleninu.

    Sklenice skladuju v takové skříni na marmelády v dílně, umyté a zavíčkované. Nijak špinavé nejsou. Před zavařováním dám sklenice i víčka a klidně i nádobí na normální program (60st). Jsou pak čisté a hlavně suché. Beru je zvenku anebo čistou utěrkou, snažím se nepatlat rukama dovnitř a na vnitřek víčka. V posledních letech ještě nalévám na víčka alkohol (nějakou bílou pálenku nebo vodku, co je ) - narovnám si víčka na vál, do prvního naleju alkohol, přeleju do druhého a tak dál až nakonec.

    Po naplnění otřu závit papírovou utěrkou, někdy namočenou v tom alkoholu - mně se klepou ruce a vždycky to opatlám a pak zašroubuju víčko. Tělo sklenic neřeším, po vystydnutí sem je strčila zase do myčky na opláchnutí studenou a byly krásně čisté. Ale mokré, oschly časem.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Zaujalo mne, co pises o te mycce. Na kolik stupnu se to myckuje? (Ptam se proto, ze sklenice umyte na bezny program jsou stale citit, hlavne po okurkach. Proto mi prijde, ze vyvarka na 100 stupnu v hrnci je jistejsi.)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRTVYKOTE: Kombinuju + maliny a josta.

    Taky tuhle kombinaci nedělám pouze ze šťávy ale z celého ovoce, lehce pomačkaného ale zůstanou i celé kousky - má to docela široké použití i na ozvláštnění jinak jednoduchých jídel jako nudle s mákem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam