• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: zapomněla jsem napsat, že v myčce obvykle nemám leštidlo, aby to nedělalo pachutě na nádobí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: mám k alkoholu stejný vztah :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: to je super nápad s tou pálenkou! Mám tu nějaké darované domácí slivky, co u nás nikdo pít nebude (jednak nepijeme tvrdej a druhak jsou hnusné), tak je aspoň zužitkuju :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: po okurkach jsou cítit vždycky, okurkové používám dál jen na okurky a zeleninu.

    Sklenice skladuju v takové skříni na marmelády v dílně, umyté a zavíčkované. Nijak špinavé nejsou. Před zavařováním dám sklenice i víčka a klidně i nádobí na normální program (60st). Jsou pak čisté a hlavně suché. Beru je zvenku anebo čistou utěrkou, snažím se nepatlat rukama dovnitř a na vnitřek víčka. V posledních letech ještě nalévám na víčka alkohol (nějakou bílou pálenku nebo vodku, co je ) - narovnám si víčka na vál, do prvního naleju alkohol, přeleju do druhého a tak dál až nakonec.

    Po naplnění otřu závit papírovou utěrkou, někdy namočenou v tom alkoholu - mně se klepou ruce a vždycky to opatlám a pak zašroubuju víčko. Tělo sklenic neřeším, po vystydnutí sem je strčila zase do myčky na opláchnutí studenou a byly krásně čisté. Ale mokré, oschly časem.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Zaujalo mne, co pises o te mycce. Na kolik stupnu se to myckuje? (Ptam se proto, ze sklenice umyte na bezny program jsou stale citit, hlavne po okurkach. Proto mi prijde, ze vyvarka na 100 stupnu v hrnci je jistejsi.)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRTVYKOTE: Kombinuju + maliny a josta.

    Taky tuhle kombinaci nedělám pouze ze šťávy ale z celého ovoce, lehce pomačkaného ale zůstanou i celé kousky - má to docela široké použití i na ozvláštnění jinak jednoduchých jídel jako nudle s mákem...
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Má někdo nějaké doporučení jak dochutit (ozvláštnit) angreštovou a černorybízovou marmeládu?
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Na tuhost marmelád mám takový fígl. Než začnu vařit, dám do mrazáku talířek. Když si nejsem jistá jestli marmeláda ztuhne, na zmražený talířek trochu máznu a hned vidím jestli tuhne nebo ne.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: pak ti stačí svařit to se želírovacím přípravkem tak 3 minuty.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    SANTAL: ne, sest malych, svarovala jsem 0,7l cire stavy.... a nemam zdroj ovoce, takze tohe dnes holt prevarim s nejakym tim xindlem a budu doufat..., bohuzel proste my mestaci bez babicek a teticek si moc nevyberem :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Na třešně se mi fakt vyplatil odpeckovávač (primitivní mechanický).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: Sím tě, máš jednu sklenici jak jsem pochopila? Nech to tak a uži jako top na zmrzlinový pohár. budeš za královnu!
    A další várku vyzkoušej - netuhne-li, přidej trochu kys. citronové, to zas taková chemie není.
    Tady jsem teď kupovala rybíz na trhu kilo za euro... z 3,5kg to hodilo 2 litry šťávy.
    KRKA
    KRKA --- ---
    MAR_TINA: Jo tak to jsem přesně nemyslela, to mas pravdu :)
    Me spis zajímal napr. nejakej konkretni recept na med, olej, mast apod.. Vím, ze to neni úplne zavarovani, ale nevím kde se zeptat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: jo. Tuhle jsme trhali a odšťopkovali a vyšťavili rybíz plus rozpůlili 2 kila třešní. To bylo sr... ještěže tohle dělám venku na zahradě, sedím si v zeleni, nohy ve vodě a kuchyň je čistá.

    No a skleničky mi myje a suší myčka, jinak jsem toho mívala po druhém třetím ovoci plné zuby.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MAR_TINA: diky... ja to jeste prubnu, ale je bylo mi to lito no :-), nenapadlo mne (uprimne...), kolik srani (pardon!) bude natrhat a odstavnit a... prd z toho, malo a jeste spatne :-D... ale tak prvni pokus no, bohuzel nejspis i posledni, neb nejsou zdroje, ale jeste to prevarim a uvidime... aspon muzu vylizat sklenicky, je to moc dobry...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: obecně na džemy a marmelády = krátce vařené. Jde o to, že v těch 5-10 minutách od začátku varu se ve velkém množství neprovaří všechno a rovnoměrně. A déle vařit zase obvykle poškozuje ovoce, ničí chutě a barvy.

    Neplatí pro povidla, ta se vaří hodiny, tam se to provaří.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: To pravidlo o 2 kg plati jen pro rybiz, nebo obecne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: škoda práce, co. :(

    Je to loterie, kolik pektinu v tom kterém ovoci dozraje. Chemie se tu teď řešila, výrobek pektogel obsahuje jen pektin a kys. citronovou nejsou tam "zlé" konzervanty.

    Obecně varuju před množstvím, víc než ze 2kg naráz udělat nelze, už se to neprovařuje rovnoměrně. A chce to kastrol se širokým a plochým dnem a míchat.

    A kdybych už zavařovala nechemicky, kyselinu citronovou na konci přidám. Tak lžičku dvě na 1 kg ovoce. Taky jde udělat kapková zkouška (lžičku marmelády kápnout na talířek a koukat, jestli tuhne nebo teče) a když to moc teče, přidat lžičku kys. citronové a asi minutu provařit a znova testovat.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    jen sedmicku prave... a ke vsemu byl cerstve zraly... tak to zni jen jako pech a ne fatalni chyba, zitra holt koupim nejakou chemku a znovu si vyvarim sklenicky... mam jen sest malickych, ale i tak... takovy skody ;-)!!!
    DIKY!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: *ovoce S cukrem, BEZ přidaného pektinu, jsem chtěla napsat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam