• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: mám k alkoholu stejný vztah :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: to je super nápad s tou pálenkou! Mám tu nějaké darované domácí slivky, co u nás nikdo pít nebude (jednak nepijeme tvrdej a druhak jsou hnusné), tak je aspoň zužitkuju :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: po okurkach jsou cítit vždycky, okurkové používám dál jen na okurky a zeleninu.

    Sklenice skladuju v takové skříni na marmelády v dílně, umyté a zavíčkované. Nijak špinavé nejsou. Před zavařováním dám sklenice i víčka a klidně i nádobí na normální program (60st). Jsou pak čisté a hlavně suché. Beru je zvenku anebo čistou utěrkou, snažím se nepatlat rukama dovnitř a na vnitřek víčka. V posledních letech ještě nalévám na víčka alkohol (nějakou bílou pálenku nebo vodku, co je ) - narovnám si víčka na vál, do prvního naleju alkohol, přeleju do druhého a tak dál až nakonec.

    Po naplnění otřu závit papírovou utěrkou, někdy namočenou v tom alkoholu - mně se klepou ruce a vždycky to opatlám a pak zašroubuju víčko. Tělo sklenic neřeším, po vystydnutí sem je strčila zase do myčky na opláchnutí studenou a byly krásně čisté. Ale mokré, oschly časem.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Zaujalo mne, co pises o te mycce. Na kolik stupnu se to myckuje? (Ptam se proto, ze sklenice umyte na bezny program jsou stale citit, hlavne po okurkach. Proto mi prijde, ze vyvarka na 100 stupnu v hrnci je jistejsi.)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRTVYKOTE: Kombinuju + maliny a josta.

    Taky tuhle kombinaci nedělám pouze ze šťávy ale z celého ovoce, lehce pomačkaného ale zůstanou i celé kousky - má to docela široké použití i na ozvláštnění jinak jednoduchých jídel jako nudle s mákem...
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Má někdo nějaké doporučení jak dochutit (ozvláštnit) angreštovou a černorybízovou marmeládu?
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Na tuhost marmelád mám takový fígl. Než začnu vařit, dám do mrazáku talířek. Když si nejsem jistá jestli marmeláda ztuhne, na zmražený talířek trochu máznu a hned vidím jestli tuhne nebo ne.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: pak ti stačí svařit to se želírovacím přípravkem tak 3 minuty.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    SANTAL: ne, sest malych, svarovala jsem 0,7l cire stavy.... a nemam zdroj ovoce, takze tohe dnes holt prevarim s nejakym tim xindlem a budu doufat..., bohuzel proste my mestaci bez babicek a teticek si moc nevyberem :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Na třešně se mi fakt vyplatil odpeckovávač (primitivní mechanický).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: Sím tě, máš jednu sklenici jak jsem pochopila? Nech to tak a uži jako top na zmrzlinový pohár. budeš za královnu!
    A další várku vyzkoušej - netuhne-li, přidej trochu kys. citronové, to zas taková chemie není.
    Tady jsem teď kupovala rybíz na trhu kilo za euro... z 3,5kg to hodilo 2 litry šťávy.
    KRKA
    KRKA --- ---
    MAR_TINA: Jo tak to jsem přesně nemyslela, to mas pravdu :)
    Me spis zajímal napr. nejakej konkretni recept na med, olej, mast apod.. Vím, ze to neni úplne zavarovani, ale nevím kde se zeptat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: jo. Tuhle jsme trhali a odšťopkovali a vyšťavili rybíz plus rozpůlili 2 kila třešní. To bylo sr... ještěže tohle dělám venku na zahradě, sedím si v zeleni, nohy ve vodě a kuchyň je čistá.

    No a skleničky mi myje a suší myčka, jinak jsem toho mívala po druhém třetím ovoci plné zuby.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MAR_TINA: diky... ja to jeste prubnu, ale je bylo mi to lito no :-), nenapadlo mne (uprimne...), kolik srani (pardon!) bude natrhat a odstavnit a... prd z toho, malo a jeste spatne :-D... ale tak prvni pokus no, bohuzel nejspis i posledni, neb nejsou zdroje, ale jeste to prevarim a uvidime... aspon muzu vylizat sklenicky, je to moc dobry...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: obecně na džemy a marmelády = krátce vařené. Jde o to, že v těch 5-10 minutách od začátku varu se ve velkém množství neprovaří všechno a rovnoměrně. A déle vařit zase obvykle poškozuje ovoce, ničí chutě a barvy.

    Neplatí pro povidla, ta se vaří hodiny, tam se to provaří.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: To pravidlo o 2 kg plati jen pro rybiz, nebo obecne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: škoda práce, co. :(

    Je to loterie, kolik pektinu v tom kterém ovoci dozraje. Chemie se tu teď řešila, výrobek pektogel obsahuje jen pektin a kys. citronovou nejsou tam "zlé" konzervanty.

    Obecně varuju před množstvím, víc než ze 2kg naráz udělat nelze, už se to neprovařuje rovnoměrně. A chce to kastrol se širokým a plochým dnem a míchat.

    A kdybych už zavařovala nechemicky, kyselinu citronovou na konci přidám. Tak lžičku dvě na 1 kg ovoce. Taky jde udělat kapková zkouška (lžičku marmelády kápnout na talířek a koukat, jestli tuhne nebo teče) a když to moc teče, přidat lžičku kys. citronové a asi minutu provařit a znova testovat.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    jen sedmicku prave... a ke vsemu byl cerstve zraly... tak to zni jen jako pech a ne fatalni chyba, zitra holt koupim nejakou chemku a znovu si vyvarim sklenicky... mam jen sest malickych, ale i tak... takovy skody ;-)!!!
    DIKY!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: *ovoce S cukrem, BEZ přidaného pektinu, jsem chtěla napsat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: kolik kg jsi vařila naráz? A jak dlouho? Jako jen ovoce bez přidaného cukru je loterie i u rybízu, jednou to vyjde, podruhé ne.

    Jestli je totálně studený, tak už neztuhne. Může to odvíčkovat, nalít do hrnce po 1 kg, ne víc. Přidat Některý z pektinových prostředků s trochou cukru (pektogel, gelfix, quitlin...), povařit dle návodu (ale bez cukru, ten už máš) a nalít do sklenic znova.

    Jo a loni mi rybíz neztuhl, protože jsem zavařovala příliš přezrálý (ale to bylo začátkem srpna). Na stromu ku vydrží sice dva měsíce, ale zavařit se musí včas. Pozdní přezrálý je dobrý na buchtu.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MAR_TINA:diky! takze neztuhne... achjo :-D, svina... mela jsem cerveny rybiz, z ciste stavy prevarene s cukrem v pomeru 4:3 (rybiz/cukr)...
    naivne jsem doufala, ze to bude trivka... "vsichni rikali...", ale punk bude asi jinde :-(
    tekute je to dost dobre, ale potrebuju ten dzem, jinak nemuzu jist palacinky a u nas nikdo nic domaciho nedela :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam