• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ANYSA: hehe, ja delala letos svou prvni marmeladu a to s pektogekem a na kilo merunek jsem sypala 200g cukru. Jsem zvedava na vysledek! Ale mamka dela bezn z 3:1 a doslazuje uplne minimalne dle oka a marmelada ten rok urco vydrz i - dyl teda ne, bo se sni:)) tak jsem zvedava, jak to dopadne u na, ale vzhledem k tomu, ze mi z toho vysly jen 4 velke sklenice - male jsem nemela- tak se obavam, ze to nedozije ani zari, syn marmelady miluje, ji to jak presnidavku:)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Já budu mít polotekutou zřejmě jednu dávku višňové (ale celkem mi to nevadí - zužitkuju do jogurtů). Já to moc nevážím, takže to, že mám cca 3 kg ovoce, jsem fakt odhadla podle toho, jak jsem vzala kastrol do ruky. A Gelfixy jsem měla dva 2:1 a jeden 1:1 (co zbyl od výroby rybízové marmelády), tak jsem je zkombinovala a cukr jsem tam taky sypala od oka podle chuti (takže nakonec necelá dvě kila, i když pod návodů ho mělo být malinko přes 3). Chystám se jednu skleničku otevřít a otestovat, jak to dopadlo, ale prvně musím do jogurtů zlikvidovat ještě asi kilo třešní, co mám v lednici.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: ono to želiruje množstvím cukru a množstvím pektinu. Takže čím méně cukru, tím více pektinu dají do pytlíku, aby výsledek byl tuhý. ALe tuhne to dost spolehlivě, takže trochu snížit cukr bych se nebála. Můžeš přidat lžičku kys. citronové, netuším jak to funguje, ale tuhne to víc.

    Pod nějakou hranici cukru se to nezakonzervuje bez použití nějakých chemických látek navíc, tuším 200g-250g cukru na 1kg ovoce, pod to bych nešla ani při 3:1.

    Asi bych to snížila maximálně o stupeň, tedy 2:1 použít jako 3:1.

    Maximálně budeš mít tu meruňkovou polotekutou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: experimentovat můžeš, ale vyjít to nemusí. Případně to vař dýl, to by taky mělo pomoct. Výhoda těchhle přípravků je, že stačí na požadovanou hustotu vařit méně.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: já bych dodržela návod v tom smyslu, že bych dala jeden přípravek na kilo ovoce, takže poměr pektinu bych zachovala. Jen toho cukru bych dala výrazně míň. Dělám meruňkovou (a meruňkovo/levandulovou a meruňkovo/mátovou) marmeládu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: přípravky 1:1, 2:1 a 3:1 se podle mě liší množstvím přidaného pektinu - při nedodržení návodu ti nemusí správně želírovat. Jinak 3:1 se má používat na hodně sladké ovoce, 1:1 zase na hodně kyselé.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Ahoj, chci se zeptat - nevíte proč jsou takové rozdíly v množství cukru u jednotlivých zavařovacích přípravků ? Dříve jsem dělala z Oetkera 2:1, pak z Oetkera 3:1 a teď jsem sehnala jen Pektogel, kde je na kilo ovoce 800-1200 g cukru. Proč jsou takové rozdíly ? Jakto že někde stačí na kilo ovoce 350 g cukru a někde je potřeba na stejné množství ovoce tho cukru třikrát tolik ? Jde jen o výslednou chuť nebo můžu nedodržením návodu (výrazným snížením dávky cukru) něco zkazit ?
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Děkuju.

    Ještě mám dotaz na zavařování fazolek (lusků). Máte někdo recept jak je zavařit aby to zůstalo křupavé?
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    BLANCHE1: za 39 nebo 49 podle odrudy, ja brala za 39 a luxus, krasne stavnaty a sladky!
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    SNELA: Kupovala jsem pred tydnem na Dobrisi, udajne byly z Moravy za 39 nebo 49kc a byly vyborny. Je to stanek u nejakyho motorestu hned u sjezdu z dalnice smer od Prahy. Maji tam ceduli. Ovsem netusim, jak tam jsou, ja je kupovala v utery odpoledne
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: To jednoduché. Z omytého angreštu vyrobím čistou cezenou šťávu. Kdybych měla odšťavňovač, tak v něm. Já ho nemám, tak angrešty v hrnci podleju (cca deci vody na kilo, kilo a půl), povařím až popraskají, rozmačkám šťouchadlem na brambory a pak přepasíruji přes dírkový cedník po babičce. Většinou to tlačím sběračkou, trocha semínek projde, ale bubáci a slupky ne.

    A pak vezmu cukr a želírovací přípravek a uvařím to podle návodu na obalu přípravku (pektogel, gelfix, quitlin, cokoli), používám ty silné na málo cukru 2:1 nebo 3:1. Udělám kapkovou zkoušku a když to netuhne, přidám lžičku kyseliny citronové. Horké plním do čistých sklenic se šroubovacím víčkem (umyté a osušené myčkou, nehmatám prsty dovnitř). Otočím na víčko a až si vzpomenu otočím zpět, omyju opatlání, popíšu a uložím do spíže.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Můžu poprosit recept na tu angreštovou, máme ho letos hrozně moc.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Vysočina. A přiznávám, že jsem brala pokoj s nejnižší teplotou - třeba v kuchyni bylo víc (nejvíc 26°). A notně jsme tomu napomáhali nočním průvanem z otevřených oken (i za cenu toho, že mne každé ráno ve budili sousedi, co mají firmu prodávající slepice a nakládají je ve tři ráno za neustálého štěkotu psa)
    SNELA
    SNELA --- ---
    Nemáte někdo tip na meruňky za rozumnou cenu v okolí Prahy? (stačilo by mi pár kg)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: hele moje máma bydlí v rodinném radovem domku a v dolním patře,hlavně v obyvaku teplota nejde pres 20 ani v tomhle počasí.v sobotu mi tam byla ferova zima.a to nemluvim o sklepe. :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: lehce OT - ale z čeho a kde tu chalupu máte, že tam bylo jen 20C?
    I v našem barokním kostele bylo už včera v 8 ráno 24C!
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZUZKAOU: Dělat marmeládu a zavařovat třesně tři dny po sobě na sporáku na dřevo v kuchyňce o rozměru cca 8m2 vylo taky "výživné"-. Nicméně chalupa skýtala možnost posléze uniknout do prostor, kde bylo lehce nad dvacet. Návrat do paneláku, kde je ještě teď 29, byl dneska více než nepříjemný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    bedna meruňek a tenhle víkend nebyl dobrej nápad...
    WERKA
    WERKA --- ---
    WERKA: Tak odpeckovávač Handy od Tescomy se osvědčil. Myslím, že kdybych ho neměla, tak jsem višně nechala špačkům. Odpeckovat višně na 40 skleniček marmelády by se mi asi nechtělo...
    WERKA
    WERKA --- ---
    SNELA: Jestli to zavaříš, tak vydrží fakt několik let.

    MAR_TINA: Já na chalupě zavařuju v prádelním hrnci (máme sporák na dřevo, takže v troubě by to bylo komplikované). Vodu dávám cca centimetr pod hranu víčka nejnižší sklenice, většinou mi to nakonec vaří (sporák na dřevo se hůř tlumí). Marmeláda se zkazí tak jedna za dva roky, kompoty tak jeden, dva za rok. Na vině bude nejspíš to, že sklenice občas nedbale vypařím. Když jsem letos pařila asi sedmdesátou (vše umyto ručně, protože na chalupě nemáme myčku), tak už jsem to asi trochu flákala...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam