• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    jj, meruňky jsou pryč, tchýně sklidila poslední (prodávaj za 22,-) první srpnové dny...
    a ono záleží na množství, ale za tuto cenu za biomeruňky (vznikaj jednoduše tak, že se s žádným postřikem nikdo neto, kolik nesou, tolik nesou .-) ) docela vyplatí i jet....
    Stejně tak prodávaj švestky, hrušky.... nebo jabka (včetně těch, co vydrží uskladněné ve sklepě měsíce), ty za 8,-
    Já z toho dělám ve velkém pečené čaje, džemy a kdeco, bez chemie...

    V každém případě vím, že u ní ve velkém kupovali lisi ze sousedního okresu, že tam nic na stromech není (zatímco tchýně prodává, rozdává, i na meruňkovici zbylo) - takže i proto ta reportáž mohla vyznět divně... ale pravdivě.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SNELA: mozna to bude vekem, ale merunkova oblast pro Cechy je typicky Litomericko ;). ale myslim, ze uz je vetsina merunek pryc (aspon teda ja uz mam pres dva tydny sklizeno)
    SNELA
    SNELA --- ---
    SQUAZZA: tak to jsem naštěstí neviděla :D no právě, minule tu někdo nabízel za 25,-/kg, ale z Moravy, což je přecijen z ruky no.. ale ty ceny jsou šilený u všeho ovoce a zeleniny (včera v bille meloun za 20,-/kg??? no děs)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SNELA: v TV vcera byla reportaz, jak bude vsechno ovoce a zelenina desne drahy, protoze se neurodilo (...........), za deset minut dalsi reportaz, jak je spousta ovoce na paleni a ze se tedy bude hodne palit.... tak ja nevim. ale merunky za 89, pardon ;]]] at jim to shnije ve skladu
    SNELA
    SNELA --- ---
    SQUZZA: když narazíš dej prosím vědět :)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    nenarazili jste v praze ted nekdy na levny merunky? chtela bych udelat marmeladu a nemuzu nic sehnat. na ty dobrisi jsem byla v nedeli a to maji zavreno :I

    ale jestli tam porad jeste maji, tak se tam asi vypravim... diky za pripadny tipy
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ANYSA: hehe, ja delala letos svou prvni marmeladu a to s pektogekem a na kilo merunek jsem sypala 200g cukru. Jsem zvedava na vysledek! Ale mamka dela bezn z 3:1 a doslazuje uplne minimalne dle oka a marmelada ten rok urco vydrz i - dyl teda ne, bo se sni:)) tak jsem zvedava, jak to dopadne u na, ale vzhledem k tomu, ze mi z toho vysly jen 4 velke sklenice - male jsem nemela- tak se obavam, ze to nedozije ani zari, syn marmelady miluje, ji to jak presnidavku:)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Já budu mít polotekutou zřejmě jednu dávku višňové (ale celkem mi to nevadí - zužitkuju do jogurtů). Já to moc nevážím, takže to, že mám cca 3 kg ovoce, jsem fakt odhadla podle toho, jak jsem vzala kastrol do ruky. A Gelfixy jsem měla dva 2:1 a jeden 1:1 (co zbyl od výroby rybízové marmelády), tak jsem je zkombinovala a cukr jsem tam taky sypala od oka podle chuti (takže nakonec necelá dvě kila, i když pod návodů ho mělo být malinko přes 3). Chystám se jednu skleničku otevřít a otestovat, jak to dopadlo, ale prvně musím do jogurtů zlikvidovat ještě asi kilo třešní, co mám v lednici.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: ono to želiruje množstvím cukru a množstvím pektinu. Takže čím méně cukru, tím více pektinu dají do pytlíku, aby výsledek byl tuhý. ALe tuhne to dost spolehlivě, takže trochu snížit cukr bych se nebála. Můžeš přidat lžičku kys. citronové, netuším jak to funguje, ale tuhne to víc.

    Pod nějakou hranici cukru se to nezakonzervuje bez použití nějakých chemických látek navíc, tuším 200g-250g cukru na 1kg ovoce, pod to bych nešla ani při 3:1.

    Asi bych to snížila maximálně o stupeň, tedy 2:1 použít jako 3:1.

    Maximálně budeš mít tu meruňkovou polotekutou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: experimentovat můžeš, ale vyjít to nemusí. Případně to vař dýl, to by taky mělo pomoct. Výhoda těchhle přípravků je, že stačí na požadovanou hustotu vařit méně.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: já bych dodržela návod v tom smyslu, že bych dala jeden přípravek na kilo ovoce, takže poměr pektinu bych zachovala. Jen toho cukru bych dala výrazně míň. Dělám meruňkovou (a meruňkovo/levandulovou a meruňkovo/mátovou) marmeládu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: přípravky 1:1, 2:1 a 3:1 se podle mě liší množstvím přidaného pektinu - při nedodržení návodu ti nemusí správně želírovat. Jinak 3:1 se má používat na hodně sladké ovoce, 1:1 zase na hodně kyselé.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Ahoj, chci se zeptat - nevíte proč jsou takové rozdíly v množství cukru u jednotlivých zavařovacích přípravků ? Dříve jsem dělala z Oetkera 2:1, pak z Oetkera 3:1 a teď jsem sehnala jen Pektogel, kde je na kilo ovoce 800-1200 g cukru. Proč jsou takové rozdíly ? Jakto že někde stačí na kilo ovoce 350 g cukru a někde je potřeba na stejné množství ovoce tho cukru třikrát tolik ? Jde jen o výslednou chuť nebo můžu nedodržením návodu (výrazným snížením dávky cukru) něco zkazit ?
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Děkuju.

    Ještě mám dotaz na zavařování fazolek (lusků). Máte někdo recept jak je zavařit aby to zůstalo křupavé?
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    BLANCHE1: za 39 nebo 49 podle odrudy, ja brala za 39 a luxus, krasne stavnaty a sladky!
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    SNELA: Kupovala jsem pred tydnem na Dobrisi, udajne byly z Moravy za 39 nebo 49kc a byly vyborny. Je to stanek u nejakyho motorestu hned u sjezdu z dalnice smer od Prahy. Maji tam ceduli. Ovsem netusim, jak tam jsou, ja je kupovala v utery odpoledne
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: To jednoduché. Z omytého angreštu vyrobím čistou cezenou šťávu. Kdybych měla odšťavňovač, tak v něm. Já ho nemám, tak angrešty v hrnci podleju (cca deci vody na kilo, kilo a půl), povařím až popraskají, rozmačkám šťouchadlem na brambory a pak přepasíruji přes dírkový cedník po babičce. Většinou to tlačím sběračkou, trocha semínek projde, ale bubáci a slupky ne.

    A pak vezmu cukr a želírovací přípravek a uvařím to podle návodu na obalu přípravku (pektogel, gelfix, quitlin, cokoli), používám ty silné na málo cukru 2:1 nebo 3:1. Udělám kapkovou zkoušku a když to netuhne, přidám lžičku kyseliny citronové. Horké plním do čistých sklenic se šroubovacím víčkem (umyté a osušené myčkou, nehmatám prsty dovnitř). Otočím na víčko a až si vzpomenu otočím zpět, omyju opatlání, popíšu a uložím do spíže.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Můžu poprosit recept na tu angreštovou, máme ho letos hrozně moc.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Vysočina. A přiznávám, že jsem brala pokoj s nejnižší teplotou - třeba v kuchyni bylo víc (nejvíc 26°). A notně jsme tomu napomáhali nočním průvanem z otevřených oken (i za cenu toho, že mne každé ráno ve budili sousedi, co mají firmu prodávající slepice a nakládají je ve tři ráno za neustálého štěkotu psa)
    SNELA
    SNELA --- ---
    Nemáte někdo tip na meruňky za rozumnou cenu v okolí Prahy? (stačilo by mi pár kg)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam