• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAR_TINA: Pro tomely doporučuji sem: http://www.pawpaw.cz/ Pán je velmi sympatický a má krásné skleníky!
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    SANTAL: ikeácký jsou tyhle http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70213545/ .. ještě se mi líbí tyhle pidi http://www.ezavarovani.cz/produkty/detail/09080mc0080--zavarovaci-sklenice-mini-classic/ na džemy, protože já tolik džemu najednou zase nesním, tak bych chtěl do pidi skleniček ..

    myčku nemám, mám sporák plynovy, troubu elektrickou, ponorný mixer braun a super mixer vitamix, ktery z ovoce udela stavu i do toho rozmelni vsechny slupky a jadyrka :)


    MAR_TINA: diky diky za vysvetleni, to zni, ze by se mi to i chtelo delat :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Neznám "ikeácký", jsou-li určeny na zavařeniny, jistě vydrží.
    Tajemství je v čistotě (fakt stačí z myčky).

    Kde je nutno ovoce pomlít - já užívám ponorný mixér a to přímo v hrnci kde se to bude vařit. Plus cukr plus případně nějaký ten gelfix, vše v patřičném poměru.

    Sirup děláš ze šťávy, tam je to delší na přípravu a záleží jaké máš vybavení.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: Cukr : nejmenší poměr mi zatím vyšel 4:1, obvykle dávám 3:1 sladké ovoce, 2:1 kyselé. Dá se použít fruktóza nebo hroznový cukr, ale je to hrozně drahé. Pod 4:1 to netuhne a bojím se, že nekonzervuje.

    Ale viděla jsem zde http://www.ezavarovani.cz/recepty/detail/24 recept na kilo ovoce a 150g cukru. Vůbec mají trochu jiné postupy než já, chci něco zkusit. ovšem babičkovské bez pektinu, ale vařit ovoce hodinu do mrtva se mi nechce.

    Bezcukrová jsou povidla, jiný postup.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: džem - základní postup

    - zralé, zdravé ovoce omýt (těsně před vařením), očistit, popřípadě pokrájet nebo prolisovat na šťávu (lis nebo ručně přes cedník).
    - 1-2 kg ovoce dát do kastrolu, chvíli povařit - minimálně 1-2 minuty a maximálně na konzistenci, kterou chceš.
    - já dávám k ovoci lžičku soli na kilo, na konzervaci
    - přidat pektinový přípravek (tady začínám zkoumat nutnost a množství dle druhů ovoce), vařit další minutu.
    - přidat cukr a 5 minut vařit.
    - na konci je možno přidat - alkohol (chuť a dezinfekce), citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou (na lepší tuhnutí).
    - spáchat kapkovou zkoušku - tuhne-li to, je hotovo.
    - do připravených sklenic nalít horký džem po okraj, otřít okraj gázou namočenou v alkoholu, zavíčkovat a postavit dnem vzhůru. Za 10 minut otočit zpět. Jak si to sedne na dno a stydne, přicucne se víčko a je zavařeno.

    Sklenice a víčka užívat čerstvě vymyté a osušené, buď v myčce nebo osušit v troubě, nepatlat dovnitř prstama ani utěrkou. Plnit nejlépe do ještě teplých.

    Var mírný, pořád míchat. Ať to skorobublá, ale nepění.


    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    SANTAL: takže když to zjednoduším, na džemy i sirupy stačí povařit ovoce a další přímesi dle recept v normálním hrnci, pak to naleju do skleniček a jsem hotov a vydrží to dlouho? a můžou to být různý skleničky, nejen ty šroubovací, ale třeba taky ty ikeácky se zaklapavacím vickem?
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: čerpal jsem hlavně z těchto stránek http://www.plnazahrada.cz/karta-tomel.php , tomu pánovi zatím moc neplodí, ale u vás to určitě půjde:)

    o zbytek rad ti asi napíšu do pošty, at tu nejsem off topic s pěstitelskymi problemy :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: tomely plodí u nás? To musím mít!

    Moje postřehy:
    Ostružiny je optimální pnout po zdi, lépe dozrávají. Nám paradoxně zrovna ostružiny nejdou a nejdou, už se ani nesnažíme.
    Muchovník je hezký a jedlý a nenáročný. Rybízy a angrešty stromkové se vejdou všude a plodí skoro hned.
    Aronie je nejlepší pro ptáčky a hezký pohled, úplně nenáročná a málo roste - vejde se (a jde ostříhat), doporučuji stromkovou.
    Mišpule je naopak dost na nic, roste do velikosti, je zajímavá, ale plodí mazlavé nijak chutné ovoce, které padá všude.
    Kiwi nám začlo plodit po víc než 10 letech a není to každý rok.
    Kdoulovec je krásný malý keřík, plody voní (do skříně), ale nejsou jedlé. Kdoule je velikost polokmen jabloň.

    A plodí mi i naši. A moruše zatím neplodí, ani jedna, ani keřová ani stromová.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Džemy zásadně nezavařuji - jak je naliju, zavřu, otočím na víčko, druhý den odložím, šmitec.
    Sklíčka myje myčka, nevyvařuju se s tím.
    Co stojí za úvahu je nepoužívat opakovaně uzávěry - oni časem neuzavírají dobře a pak hrozí plíseň a pod. dnes to fakt moc nestojí, ani ty hezké.

    Práce je to snadná - pokud nemusíš odšťavňovat a dělat jen z čiré šťávy - pak záleží na technice...
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: mám pidi zahrádku, takže musím pečlivě vybírat, co chci a mít jasné priority, všechno se mi tam nevejde (a zatímco zeleninový záhonek lze snadno po sezone zrušit, rušit zasazené keře, u kterých navíc ještě musím nějaqký čas počkat, než pořádně začnou plodit, by se mi nechtělo:) a taky to musí být všechno keříky, žádné velké ovocné stromy (se nevejdou:(

    zatím je na seznamu: zimolez (musí být dva, asi zvolim ty slovenske odrudy, zapomnel jsem nazev), muchovník (jeden, asi odruda Marti), maliny (aspon tři:) a možná ostružina (zasázel bych to kolem plotu, ale bojím se, aby se to neodstěhovalo k sousedům, oni jsou takový háklivý na svůj trávníček:) - odrudy zatim nevybrany, rybíz červený i černý (opet nemam vybrane odrudy), chtel bych moruši, ale nevim, jestli je to realne (velikostne), tu aronii (odruda Nero), boruvku leda tak do velkyho kvetinace, chtel jsem jeste dřín (ale to je asi stopro nerealne kvuli velikosti), a pak asi milion dalsich, na ktery si musim nechat zajit chut - od jablone (to me fakt stve) az po takovy kuriozitky jako mispule, kdoule (i kdyz mozna zkusim ten kerik kdoulovec), tomely, kiwi a pod.:)

    všechno je to (krome potravy pro ptacky) tak na džemy/marmelady a sirupy (hlavně ty bych chtěl) a samozřejmě na ujídání přímo z keře :)

    tak ted se jeste dovzdělat, jak ty džemy a sirupy vyrábět (s co nejmenší pracností a kvanta cukru by v tom taky nemusely bejt a ještě chci, aby to bylo v hezkých skleničkách/lahvičkách:)))

    //no nic, asi si půjdu vybírat cibulky na jarní květiny, brzo prý nastane čas je sázet:))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: ovocné keře dají méně práce než zeleninové záhonky. A úrodu můžu vždycky přenechat ptákům. Aronie je krásná od jara do pozdní zimy (googli aronia melanocarpa alias temnoplodec. Maliny, ostružiny, keřové borůvky, muchovník - hezké, ne tolik práce, spousta blaha (i pro ptáky).
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    TRISSIE: mohu jeden lama dotaz? pote co sklenicky naplnis, tak uz je hotovo zavareno?:) a sklenicky byly takove normalni se sroubovacim vickem (jako treba od jogurtu ve skle)?

    kdyz mam ted tu zahradu, tak se chystam zasadit a vypestovat a posleze i snad zavarit nejake ovoce na dzem a taky nejaky ovocny sirup, tak sonduju, co me ceka (a jestli si to nahodou nema jeste cely rozmyslet a pestovat spis zeleninu nez sazet ovocne kere:))
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Prosím recept. Máme na chalupě jakousi blumoslívu, která nikdy nerodila nic, co by stálo za zmínku. Letos toho na ní narostlo docela dost, tak že bych udělala "hokus-pokus"... Jísto to toiž asi nikdo moc nebude
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale ono všechny ty recepty na aronii z příslušné kuchařky (2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně) vypadají jedle :-)

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: ne, to mě ani nenapadlo, jsou v tom prostě kousky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a nepasírovala jsi to od těch šlupek?

    Jinak to vypadá velmi jedle.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: 1 kg očištěných a omytých kuliček aronie, 600g cukru, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžíce citronové šťávy, strouhaná citronová kůra, 1 sklenka rumu nebo koňaku.

    aronii s cukrem vsypeme do širšího kastrolu nebo pekáče, v troubě za občasného zamíchání (a pomačkání, aby vytekla šťáva) pečeme asi hodinu. Dochutíme skořicí a citronovou kůrou, přidáme kyselinu citronovou a ještě krátce povaříme (citronovou šťávu nevařit). Nakonec vlijeme alkohol, promícháme a standardně plníme.

    Po dovaření vypadá VELMI tekutě, ale po vystydnutí docela hezky zželírovala. Není to standardní rosol, trochu tekutější je, ale na chleba namazat půjde (i když já mám cuky ji zalít horkou vodou a udělat si punč... vyloženě mi ta chuť k tomu jde). Jo a já dávala citronovou šťávu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: recept! jelikož my aronii necháváme ptákům, marmeláda nikomu moc nejela. A kompot, jako obdoba brusinek k masu, taky ne.

    Včera jsem si z části slív udělala hustou dietní a je dokonalá.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak jsem dneska dělala marmeládu z aronie (černý jeřáb), se skořicí a rumem - a má jednu zásadní nevýhodu!

    je tak dobrá, že ji regulérně chodím užírat po lžičkách, bojím se, že se nedožije ani večera, aby ji ochutnal muž (dělala jsem z půl kila, takže mám 1,5 malé skleničky - zas tolik toho není :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: díky moc samé dobré zprávy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam