• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Dá se po 4 dnech znovu zavařit kompot broskvový,co se nechytil?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: My je setřásáme. Co spadne na zem, je zralé. Nebo spíš každé ráno sbírám pod stromem, co opadalo. Nejsou nijak katastrofálně natlučené - je tam trávník.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Díky. Uvidím, co ty blumoslívy nebo co to je vyvedly a jestli už budou k trhání.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: jo slívy. Mám obří krásné slívy, takové ty ojíněné. Velký hrnec jsem jich v pátek rozvařila a ledabyle propasírovala přes cedník na šťávu, přihodila trochu soli, aby mi to nezačlo kvasit. Mísu šťávy jsem dala do lednice a celý víkend odebírala dle potřeby. Co zbylo (cca 900g) jsem v pondělí zahřála, zamyslela se nad tím, jak to za víkend zhoustlo - asi odpar :), nasypala tam jen 250g cukru, povařila 5 minut, otestovala kapkou na talířku pevnost a bez dalších úprav jsem to nalila do sklenic :)))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: vyteklo to, kde víčko nedoléhalo správně. Ono na tom se to právě pozná.
    Taky se mi to občas stane, když mám pocit, že to mám na háku a jsem líná to tou hlavou projet dvakrát.

    A dnem vzhůru se otáčí kvůli tomu, aby se prosterilizovalo i víčko. Páč když se to neudělá, tak to právě od víčka může začít plesnivět.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    MRNOUS: ja letos taky prvni zkusenost se zavarovanim. co se ikeackych tyce, nemam odzkouseno, ale priste jdu do nich. co se tyce tech druhych, krasny a dobry, ale cokoli jsem otocila dnem vzhuru, coz je v kazdym receptu, vyteklo / vybuchlo po cely lince. zbytek jsem neotacela a po dvou tydnech kdyz doslo na konzumaci tak vicka skoro nesla sundat. po dvou mesicich zatim se nekazi ani bez lednice. proc to vsechno odlitalo, mi tu nikdo bohuzel neporadil... tak bud zkus a porad co delam spatne nebo neotacej!! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: ještě vysvětlím manželovi, že jedeme na zeleninový výlet :))))
    No co, okolí je super na kola a tak.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAR_TINA: My to máme kousek, taky plánuji návštěvu na rajčatovém dni. :) Jinak on to všechno fakt pěstuje, byla jsem tam naposledy před dvěma lety (to zrovna stavěli ten obr skleník) a přišlo mi to fakt zajímavé.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: jééé, děkuji moc, to mě nadchlo, rajčatový den atd. nemám to zas tak daleko, bude hezký výlet.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAR_TINA: Pro tomely doporučuji sem: http://www.pawpaw.cz/ Pán je velmi sympatický a má krásné skleníky!
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    SANTAL: ikeácký jsou tyhle http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70213545/ .. ještě se mi líbí tyhle pidi http://www.ezavarovani.cz/produkty/detail/09080mc0080--zavarovaci-sklenice-mini-classic/ na džemy, protože já tolik džemu najednou zase nesním, tak bych chtěl do pidi skleniček ..

    myčku nemám, mám sporák plynovy, troubu elektrickou, ponorný mixer braun a super mixer vitamix, ktery z ovoce udela stavu i do toho rozmelni vsechny slupky a jadyrka :)


    MAR_TINA: diky diky za vysvetleni, to zni, ze by se mi to i chtelo delat :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Neznám "ikeácký", jsou-li určeny na zavařeniny, jistě vydrží.
    Tajemství je v čistotě (fakt stačí z myčky).

    Kde je nutno ovoce pomlít - já užívám ponorný mixér a to přímo v hrnci kde se to bude vařit. Plus cukr plus případně nějaký ten gelfix, vše v patřičném poměru.

    Sirup děláš ze šťávy, tam je to delší na přípravu a záleží jaké máš vybavení.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: Cukr : nejmenší poměr mi zatím vyšel 4:1, obvykle dávám 3:1 sladké ovoce, 2:1 kyselé. Dá se použít fruktóza nebo hroznový cukr, ale je to hrozně drahé. Pod 4:1 to netuhne a bojím se, že nekonzervuje.

    Ale viděla jsem zde http://www.ezavarovani.cz/recepty/detail/24 recept na kilo ovoce a 150g cukru. Vůbec mají trochu jiné postupy než já, chci něco zkusit. ovšem babičkovské bez pektinu, ale vařit ovoce hodinu do mrtva se mi nechce.

    Bezcukrová jsou povidla, jiný postup.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: džem - základní postup

    - zralé, zdravé ovoce omýt (těsně před vařením), očistit, popřípadě pokrájet nebo prolisovat na šťávu (lis nebo ručně přes cedník).
    - 1-2 kg ovoce dát do kastrolu, chvíli povařit - minimálně 1-2 minuty a maximálně na konzistenci, kterou chceš.
    - já dávám k ovoci lžičku soli na kilo, na konzervaci
    - přidat pektinový přípravek (tady začínám zkoumat nutnost a množství dle druhů ovoce), vařit další minutu.
    - přidat cukr a 5 minut vařit.
    - na konci je možno přidat - alkohol (chuť a dezinfekce), citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou (na lepší tuhnutí).
    - spáchat kapkovou zkoušku - tuhne-li to, je hotovo.
    - do připravených sklenic nalít horký džem po okraj, otřít okraj gázou namočenou v alkoholu, zavíčkovat a postavit dnem vzhůru. Za 10 minut otočit zpět. Jak si to sedne na dno a stydne, přicucne se víčko a je zavařeno.

    Sklenice a víčka užívat čerstvě vymyté a osušené, buď v myčce nebo osušit v troubě, nepatlat dovnitř prstama ani utěrkou. Plnit nejlépe do ještě teplých.

    Var mírný, pořád míchat. Ať to skorobublá, ale nepění.


    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    SANTAL: takže když to zjednoduším, na džemy i sirupy stačí povařit ovoce a další přímesi dle recept v normálním hrnci, pak to naleju do skleniček a jsem hotov a vydrží to dlouho? a můžou to být různý skleničky, nejen ty šroubovací, ale třeba taky ty ikeácky se zaklapavacím vickem?
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: čerpal jsem hlavně z těchto stránek http://www.plnazahrada.cz/karta-tomel.php , tomu pánovi zatím moc neplodí, ale u vás to určitě půjde:)

    o zbytek rad ti asi napíšu do pošty, at tu nejsem off topic s pěstitelskymi problemy :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: tomely plodí u nás? To musím mít!

    Moje postřehy:
    Ostružiny je optimální pnout po zdi, lépe dozrávají. Nám paradoxně zrovna ostružiny nejdou a nejdou, už se ani nesnažíme.
    Muchovník je hezký a jedlý a nenáročný. Rybízy a angrešty stromkové se vejdou všude a plodí skoro hned.
    Aronie je nejlepší pro ptáčky a hezký pohled, úplně nenáročná a málo roste - vejde se (a jde ostříhat), doporučuji stromkovou.
    Mišpule je naopak dost na nic, roste do velikosti, je zajímavá, ale plodí mazlavé nijak chutné ovoce, které padá všude.
    Kiwi nám začlo plodit po víc než 10 letech a není to každý rok.
    Kdoulovec je krásný malý keřík, plody voní (do skříně), ale nejsou jedlé. Kdoule je velikost polokmen jabloň.

    A plodí mi i naši. A moruše zatím neplodí, ani jedna, ani keřová ani stromová.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Džemy zásadně nezavařuji - jak je naliju, zavřu, otočím na víčko, druhý den odložím, šmitec.
    Sklíčka myje myčka, nevyvařuju se s tím.
    Co stojí za úvahu je nepoužívat opakovaně uzávěry - oni časem neuzavírají dobře a pak hrozí plíseň a pod. dnes to fakt moc nestojí, ani ty hezké.

    Práce je to snadná - pokud nemusíš odšťavňovat a dělat jen z čiré šťávy - pak záleží na technice...
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: mám pidi zahrádku, takže musím pečlivě vybírat, co chci a mít jasné priority, všechno se mi tam nevejde (a zatímco zeleninový záhonek lze snadno po sezone zrušit, rušit zasazené keře, u kterých navíc ještě musím nějaqký čas počkat, než pořádně začnou plodit, by se mi nechtělo:) a taky to musí být všechno keříky, žádné velké ovocné stromy (se nevejdou:(

    zatím je na seznamu: zimolez (musí být dva, asi zvolim ty slovenske odrudy, zapomnel jsem nazev), muchovník (jeden, asi odruda Marti), maliny (aspon tři:) a možná ostružina (zasázel bych to kolem plotu, ale bojím se, aby se to neodstěhovalo k sousedům, oni jsou takový háklivý na svůj trávníček:) - odrudy zatim nevybrany, rybíz červený i černý (opet nemam vybrane odrudy), chtel bych moruši, ale nevim, jestli je to realne (velikostne), tu aronii (odruda Nero), boruvku leda tak do velkyho kvetinace, chtel jsem jeste dřín (ale to je asi stopro nerealne kvuli velikosti), a pak asi milion dalsich, na ktery si musim nechat zajit chut - od jablone (to me fakt stve) az po takovy kuriozitky jako mispule, kdoule (i kdyz mozna zkusim ten kerik kdoulovec), tomely, kiwi a pod.:)

    všechno je to (krome potravy pro ptacky) tak na džemy/marmelady a sirupy (hlavně ty bych chtěl) a samozřejmě na ujídání přímo z keře :)

    tak ted se jeste dovzdělat, jak ty džemy a sirupy vyrábět (s co nejmenší pracností a kvanta cukru by v tom taky nemusely bejt a ještě chci, aby to bylo v hezkých skleničkách/lahvičkách:)))

    //no nic, asi si půjdu vybírat cibulky na jarní květiny, brzo prý nastane čas je sázet:))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: ovocné keře dají méně práce než zeleninové záhonky. A úrodu můžu vždycky přenechat ptákům. Aronie je krásná od jara do pozdní zimy (googli aronia melanocarpa alias temnoplodec. Maliny, ostružiny, keřové borůvky, muchovník - hezké, ne tolik práce, spousta blaha (i pro ptáky).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam