• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BJETUSH: nezavařovala jsem, ale k jednomu masu jsme měli švestkovou omáčku a v lednici nezkažená už pár týdnů bydlí.

    Prolisovanou (po rozvaření, přes cedník) šťávu jsem zredukovala varem, přidala trochu želírovacího cukru (pár lžic na rendlík omáčky), sůl, vinný ocet, chillie a skořici. Bylo to pálivé a dobré. S chutí a hustotou je potřeba si hrát. Veganské to je. Jen vymyslet, k čemu to jíst. Možná nějaký sendvič.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    BJETUSH: delala jsem svestkovy kecup podle srpnoveho apetitu a je docela dobry, ale ze by me nejak extremne oslovil se rict neda, pristi rok ho asi delat nebudu a nebo ho modifikuji na chutove vyraznejsi....
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    Nezavařoval jste někdo švestky naslano? Zkoušim gůglit a nic krom švestek ve slanině jsem neobjevila.. a chci něco bezmasýho, nejlíp veganskýho.. díky
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    ANYSA: Ten zelirovaci cukr 3:1 jsem si dneska zrovna poridila. Matu zkusim vyshanet na trhu, zni to zajimave. Dekuji!
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    FRANCINE: já dělala klasiku 3:1 s většími kousky broskví a je výborná. Experimentovaa jsem akorát s meruňkovou s mátou (což je zajímavý, chuťově dobrý, ale jinak upřednostňujeme klasiku). K těm broskvím by se pode mě máta taky hodila.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    BJETUSH: Odlakovač je drahej, nasadil bych aceton...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Myslíte,že je třeba u tohohle receptu ještě potřeba sterilovat?když je tam takhle octu a cukru? [ AETHER @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Mam doma 1,5 kg broskvi, ze kterych chci udelat mameladu (merunky mi letos utekly, tak alespon zkusim broskvovou). Nema nejaka dobra duse osvedceny recepis? Nebranim se ani zajimavym receptum broskve+neco. Diky!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SQUZZA: že máme štítky na nábytku roky po smontování, to jsem smířená. Ale že nemám hezky čisté sklenice mi vadí :D
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BJETUSH: ja to delam odlakovacem a vatovym tamponkem... jde to..levny to ale taky neni ;]]

    MAR_TINA: ikea je expert v lepeni etiket na nejhorsi mista nejvic odolnym lepidlem... nechapu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BJETUSH: technický benzín doma nemajíc, používám hodně horkou vodu a kartáč (současně, na etapy to nefungovalo). Zatím se poddalo všechno, i když něco s větším bojem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BJETUSH: technický benzín. Není levný, smrdí, ničí ruce a vůbec je to otrava. Dám ho do akorát malé plastové krabičky (té na jídlo) cca 1 cm. Položím sklenici, aby se samolepka a lepidlo máchaly a tu a tam pootočím. Když je uvolněno, oddrhnu nálepku houbičkou a máchám znova až do čista.
    Výrobci čehokoli dělají pevnější a pevnější lepidla, jakoby ty nálepky měly držet věčně. Nejhorší jsou jinak hezké sklenice Ikea.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    Potřebuju radu. Je to trochu mimo, ale vlastně k tématu ;)
    Sloupávám etikety ze sklenic, u některých to jde oka, ale u jiných mi tam zůstává hromada toho lepidla a nejde to dolů ani za zlatýho lemura. Zkoušela jsem to drhnout drátěnkou, horkou vodou, odmočit.. nic. Nemáte na to nějakej trik? Děkuju!
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    EDNA_JEDNA: dělala jsem toto podle receptu v apetitu a je to fakt snadné a výborné. Osmahla jsem jedny kuřecí prsa, prodala jednu papriku, malou skleničku týhle směsi a nandala na topinky. Bylo to vynikající, dneska jedu pro skleničky a udělám si jich aspoň dvacet :-) Umím si to představit i na běžné vaření pod maso. Určitě doporučuju.
    SNELA
    SNELA --- ---
    BJETUSH: já dávám do všeho hnědej cukr:)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BJETUSH: bude chutnat jinak, patrně líp (ono se tam běžně dává koření pro ochucení, tohle mi přijde jako trošku ochucené perníkovým kořením).
    Pokud vím, hnědý cukr se kdysi přidával ke švestkám cíleně - dnes ne, neb stojí 4x tolik.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    btw. může se do sirupů a kompotů dávat hnědej cukr? Je to jedno nebo ne? díky
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: neni asi dulezita vubec. Me se akorat uz vecer chtelo spat, tak jsem si rekla ze povidla dodelam rano;) ale co si pamatuji od prababicky, tak ta varila povidla v hrnci na kamnech (mela je vytazene venku na zahrade) klidne tyden, vzdycky kdyz pracovala na zahonech tak je trochu zamichala a bylo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: máme doma skleničku jakési chillie marmelády ze Sicílie a požívá se na sýru po pidilžičkách, je to síla. Jenda sklenice u nás bydlí už rok :D

    Takže : proč ne?
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    EDNA_JEDNA: něco takovýho by chtěl přítel taky vyzkoušet, ale řekla bych, že v našem případě se to bez chilli papriček neobejde...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam