• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Mam doma 1,5 kg broskvi, ze kterych chci udelat mameladu (merunky mi letos utekly, tak alespon zkusim broskvovou). Nema nejaka dobra duse osvedceny recepis? Nebranim se ani zajimavym receptum broskve+neco. Diky!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SQUZZA: že máme štítky na nábytku roky po smontování, to jsem smířená. Ale že nemám hezky čisté sklenice mi vadí :D
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BJETUSH: ja to delam odlakovacem a vatovym tamponkem... jde to..levny to ale taky neni ;]]

    MAR_TINA: ikea je expert v lepeni etiket na nejhorsi mista nejvic odolnym lepidlem... nechapu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BJETUSH: technický benzín doma nemajíc, používám hodně horkou vodu a kartáč (současně, na etapy to nefungovalo). Zatím se poddalo všechno, i když něco s větším bojem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BJETUSH: technický benzín. Není levný, smrdí, ničí ruce a vůbec je to otrava. Dám ho do akorát malé plastové krabičky (té na jídlo) cca 1 cm. Položím sklenici, aby se samolepka a lepidlo máchaly a tu a tam pootočím. Když je uvolněno, oddrhnu nálepku houbičkou a máchám znova až do čista.
    Výrobci čehokoli dělají pevnější a pevnější lepidla, jakoby ty nálepky měly držet věčně. Nejhorší jsou jinak hezké sklenice Ikea.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    Potřebuju radu. Je to trochu mimo, ale vlastně k tématu ;)
    Sloupávám etikety ze sklenic, u některých to jde oka, ale u jiných mi tam zůstává hromada toho lepidla a nejde to dolů ani za zlatýho lemura. Zkoušela jsem to drhnout drátěnkou, horkou vodou, odmočit.. nic. Nemáte na to nějakej trik? Děkuju!
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    EDNA_JEDNA: dělala jsem toto podle receptu v apetitu a je to fakt snadné a výborné. Osmahla jsem jedny kuřecí prsa, prodala jednu papriku, malou skleničku týhle směsi a nandala na topinky. Bylo to vynikající, dneska jedu pro skleničky a udělám si jich aspoň dvacet :-) Umím si to představit i na běžné vaření pod maso. Určitě doporučuju.
    SNELA
    SNELA --- ---
    BJETUSH: já dávám do všeho hnědej cukr:)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BJETUSH: bude chutnat jinak, patrně líp (ono se tam běžně dává koření pro ochucení, tohle mi přijde jako trošku ochucené perníkovým kořením).
    Pokud vím, hnědý cukr se kdysi přidával ke švestkám cíleně - dnes ne, neb stojí 4x tolik.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    btw. může se do sirupů a kompotů dávat hnědej cukr? Je to jedno nebo ne? díky
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: neni asi dulezita vubec. Me se akorat uz vecer chtelo spat, tak jsem si rekla ze povidla dodelam rano;) ale co si pamatuji od prababicky, tak ta varila povidla v hrnci na kamnech (mela je vytazene venku na zahrade) klidne tyden, vzdycky kdyz pracovala na zahonech tak je trochu zamichala a bylo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: máme doma skleničku jakési chillie marmelády ze Sicílie a požívá se na sýru po pidilžičkách, je to síla. Jenda sklenice u nás bydlí už rok :D

    Takže : proč ne?
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    EDNA_JEDNA: něco takovýho by chtěl přítel taky vyzkoušet, ale řekla bych, že v našem případě se to bez chilli papriček neobejde...
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    ELGEMA: to zní tak prostě, že bych se do toho také mohla pustit .-) jak moc důležitá je během pečení ta pauza?
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    HABRENKA: delala jsem povidla v troube vcera. Ze 4kg svestek. Vrchovate jsem je naplnila do pekace, zasypala trosickou cukru, zalila asi 1 dcl jablecneho octa, pridala lzicku soli a svitek skorice. Pekla jsem v troube vyhrate na 170 stupnu bez jakehokoliv zasahu cca 5 hodin. Respektive chvili vecer a pote znovu rano. Rano jsem jen vareckou ponorila vrchni opecenou vrstvu, na zaver jsem povidla malinko pomixovala tycakem a naplnila do velkych sklenic. Mam z uvedene davky 3x 700 ml a jednu mensi sklenicku k tomu.
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: Díky!!!
    EDNA_JEDNA
    EDNA_JEDNA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: nekdo na nych daval tehle odkaz; delala jsem nedavno, misto kaparu, harissy a chilli papricek jsem dala nejakou chilli pastu a bylo to dost dobry. Plus, je to z hroznyho mnozstvi a po uvareni se da nacpat do sklenic a spotrebovat pozdejc;)
    Cuketová topinková směs - Top Recepty.cz
    http://www.toprecepty.cz/recept/28343-cuketova-topinkova-smes/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BJETUSH: u sirupů jde o to, že kombinace nasyceného roztoku cukru (sám o sobě konzervant), kyseliny citronové (zase, konzervant), dokonale čistých lahví a víček (vymytých a vypařených vroucí vodou, případně čerstvě z myčky) a plnění za horka s úvodním (asi desetiminutovým) převrácením na bok/dnem vzhůru (aby se horká tekutina postarala i o sterilizaci víčka) by se měla o trvanlivost postarat poměrně spolehlivě.

    Bohužel nemám tušení, jak dlouho sirupy vydrží, u nás nejdýl do února :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BJETUSH: mám tu várku z 2010 a je dobrá - rum je statečný konzervant :-)
    BJETUSH: pokud se svařuje, tak celá, pokud se přidává na závěr, tak mletá - ale to poznáš podle receptu, buď tam bude napsáno "svitek" nebo "1 lžička" - svitek je celá, lžička je mletá :-) rum používám normální tuzemák, bezinky jsou chuťově natolik výrazné, že by stejně přebily jakoukoli samostatnou chuť alkoholu.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    A ještě poslední lempl dotaz - když přidáváte skořici (do sirupu, likéru) je tím myšlena celá skořice nebo drcená??
    A jakej rum je nejlepší použít na ten likér? Tuzemák je v poho? ;)
    Díky, dík!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam