• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SNELA
    SNELA --- ---
    BJETUSH: já dávám do všeho hnědej cukr:)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BJETUSH: bude chutnat jinak, patrně líp (ono se tam běžně dává koření pro ochucení, tohle mi přijde jako trošku ochucené perníkovým kořením).
    Pokud vím, hnědý cukr se kdysi přidával ke švestkám cíleně - dnes ne, neb stojí 4x tolik.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    btw. může se do sirupů a kompotů dávat hnědej cukr? Je to jedno nebo ne? díky
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: neni asi dulezita vubec. Me se akorat uz vecer chtelo spat, tak jsem si rekla ze povidla dodelam rano;) ale co si pamatuji od prababicky, tak ta varila povidla v hrnci na kamnech (mela je vytazene venku na zahrade) klidne tyden, vzdycky kdyz pracovala na zahonech tak je trochu zamichala a bylo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: máme doma skleničku jakési chillie marmelády ze Sicílie a požívá se na sýru po pidilžičkách, je to síla. Jenda sklenice u nás bydlí už rok :D

    Takže : proč ne?
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    EDNA_JEDNA: něco takovýho by chtěl přítel taky vyzkoušet, ale řekla bych, že v našem případě se to bez chilli papriček neobejde...
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    ELGEMA: to zní tak prostě, že bych se do toho také mohla pustit .-) jak moc důležitá je během pečení ta pauza?
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    HABRENKA: delala jsem povidla v troube vcera. Ze 4kg svestek. Vrchovate jsem je naplnila do pekace, zasypala trosickou cukru, zalila asi 1 dcl jablecneho octa, pridala lzicku soli a svitek skorice. Pekla jsem v troube vyhrate na 170 stupnu bez jakehokoliv zasahu cca 5 hodin. Respektive chvili vecer a pote znovu rano. Rano jsem jen vareckou ponorila vrchni opecenou vrstvu, na zaver jsem povidla malinko pomixovala tycakem a naplnila do velkych sklenic. Mam z uvedene davky 3x 700 ml a jednu mensi sklenicku k tomu.
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: Díky!!!
    EDNA_JEDNA
    EDNA_JEDNA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: nekdo na nych daval tehle odkaz; delala jsem nedavno, misto kaparu, harissy a chilli papricek jsem dala nejakou chilli pastu a bylo to dost dobry. Plus, je to z hroznyho mnozstvi a po uvareni se da nacpat do sklenic a spotrebovat pozdejc;)
    Cuketová topinková směs - Top Recepty.cz
    http://www.toprecepty.cz/recept/28343-cuketova-topinkova-smes/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BJETUSH: u sirupů jde o to, že kombinace nasyceného roztoku cukru (sám o sobě konzervant), kyseliny citronové (zase, konzervant), dokonale čistých lahví a víček (vymytých a vypařených vroucí vodou, případně čerstvě z myčky) a plnění za horka s úvodním (asi desetiminutovým) převrácením na bok/dnem vzhůru (aby se horká tekutina postarala i o sterilizaci víčka) by se měla o trvanlivost postarat poměrně spolehlivě.

    Bohužel nemám tušení, jak dlouho sirupy vydrží, u nás nejdýl do února :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BJETUSH: mám tu várku z 2010 a je dobrá - rum je statečný konzervant :-)
    BJETUSH: pokud se svařuje, tak celá, pokud se přidává na závěr, tak mletá - ale to poznáš podle receptu, buď tam bude napsáno "svitek" nebo "1 lžička" - svitek je celá, lžička je mletá :-) rum používám normální tuzemák, bezinky jsou chuťově natolik výrazné, že by stejně přebily jakoukoli samostatnou chuť alkoholu.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    A ještě poslední lempl dotaz - když přidáváte skořici (do sirupu, likéru) je tím myšlena celá skořice nebo drcená??
    A jakej rum je nejlepší použít na ten likér? Tuzemák je v poho? ;)
    Díky, dík!!!
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    A ještě bych ráda sirup z bezinek, nemáte nějakej osvědčenej recept? Vygůglila jsem jich hodně, ale nějak nemam jasno, jak dlouho mi, kterej sirup vydrží. Jestli stačí do toho hodit tu kyselinu citronovou, která je konzervant, nebo jestli je nutno ještě něco udělat..? díky za rady.. nikdy jsem nezavařovala, ani nedělala nic pro dlouhodobější spotřebu, tak sorry, jestli to jsou hodně zlý otázky ;)
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    TRISSIE: jak rychle je potřeba ho spotřebovat?? Myslim řádově, do roka, měsíce, týdne? Nemam s timhle vůbec zkušenosti, tak nevim, jestli je potřeba ho ještě nějak konzervovat.. díky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak dělala jsem nakonec ty povidla, co jsem o nich onehdá mluvila (TRISSIE), akorát jsem je nechala na zdejší radu odležet jen přes noc, hrnec připálila (nikoli vinou recept) a výtěžkem byly dvě mrzké skleničky (což, kdybych si byla přečetla recept, jsem věděla už dopředu).
    Dneska jsem si na ty povidla vzpomněla, když jsem dělala palačinky - a asi jsem zažila chuťový orgasmus :-)
    a zjistila jsem, že mám ráda povidla. Velmi ráda povidla. Ale jenom opravdová :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA: ZUZKAOU tu linkovala tuhle stránku:
    Nová stránka 1
    http://konzervace.ic.cz/bez.htm

    vypadá to docela dobře, ale je to "recept z internetu". Já plánovala něco vyzkoušet, ale zapomněla jsem, že na bezinkový likér potřebuju dva litry obraných kuliček, což mě vyčerpalo natolik, že zbytek bezinek jsem nechala splesnivět. pokud budu mít sílu po cuketách, vyrazím znova do lesa na bezinky.
    KRKA
    KRKA --- ---
    A ještě jednou se zeptám.. Ma někdo recept na marmeladu z bezinek?
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: Google našel hodne receptu, ale zadnej nebude overenej no :( ale to by me taky zajímalo, dej vědet kdyz na něco prijdes :)
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: neděláme, ale kdyby sis vzpomněla, ráda to vyzkouším. Máme letos cuket hrozně moc. Plánujeme ale dělat něco na způsob ljutenici, v čemž by se cuketa dala zúročit...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    neděláte někdo kompot z cukety?

    Teta mi poslala lahev nějaké "cukety s citronem", bylo to děsně dobré, ale stihla zapomenout i to, že to zavařovala ona, natož recept (asi to byl nějaký pokus v rámci zavařování něčeho jiného...).
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    totápně připálený hrnec mi zachránil tchán povařením prášku do pečiva v trošce vody. prý funguje i soda. a prý je ten prdopeč super i na vybělení záclon, když se přidá k prášku na praní:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam