• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCHUB: ty pektiny a pektogely jsou na tuhnutí, ne na sterilizaci.
    Budeš-li ovoce s cukrem vařit mírným varem řekněme 10 -30 minut, na konci přidáš lžičku kys. citronové, lžíci rumu, popřípadě i soli (nemá vliv na chuť a konzervuje) a pak dáš do čistých sklenic, bude z toho marmeláda běžně trvanlivá. Jen se může stát, že poteče. Švestky tuhnou samy, broskve spíš ne. Máš-li kyselá jablka, dej je napůl s broskvema, tak to taky lépe ztuhne.

    Tekuté marmelády lze využít do jogurtových a tvarohových krémů, koktejlů apod.
    Bez pektinu se obejdeš, dřív taky nebyl ;)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LUCHUB: Do švestek je k ničemu, tam stačí trochu cukru a minimum octu na perfektní povidla (dávám cca 2 lžíce octu a 1/4kg cukru na kilo). Žádný pectogel, žádná konzervační chemie, vydrží roky, bez sterilizace.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ja jsem dnes udelala svestkovou marmeladu proste jen s cukrem a trochou kyseliny citronovy.... mam ocekavat, ze mi to do tydne zplesnivy? :]]]
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCHUB: ověř si, jestli to k tobě zaváží nebo ne. Když ano, bývá to ještě týž den http://www2.itesco.cz/potraviny-on-line-overeni-psc.html
    LUCHUB
    LUCHUB --- ---
    TRISSIE: já je ale potřebuju zlikvidovat max.zítra, jinak mi zplesniví :)

    Moc děkuju za rady, snad něco vytvořím...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUCHUB: itesco je eshop :-)
    LUCHUB
    LUCHUB --- ---
    TRISSIE: Tesco tu bohužel nemáme..

    AETHER: V mrazáku místo bohužel nemám, to by vše vyřešilo.. :)

    Vrazila jsem tedy část švestek do domácí pekárny a projedu to několikrát na program marmeláda, snad z toho něco podobného povidlům bude..
    Ocet se do nich dává proč? A v jakém poměru?

    Mám tu ještě nakrájené broskve, to budu koláče asi rozdávat sousedům... :)

    AETHER
    AETHER --- ---
    LUCHUB: švestky můžeš zpracovat imho i bez pectogelu - svařit na povidla s cukrem a octem. Nebo je lupni do mrazáku a máš to na tři švestkové koláče:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUCHUB: nene, do povidel pektogel nepřijde...
    jinak zkusila bych oldschool malé drogerie, tam by ho mít mohli. A ITesco se tváří, že ho ještě má: http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001000096893
    LUCHUB
    LUCHUB --- ---
    Ahoj, nemáte tip, kde sehnat pektogel nebo jiný želírující přípravek?
    Drogerie Teta, Albert i Billa mě zklamaly, už je prý po sezóně...
    Mohl by mít Kaufland?
    Jsem z toho naštvaná, mám v lednici tři kila nakrájených švestek a nevím co s nima.. :)
    Asi zkusím ta povidla, ale tam se taky nějaký pektogel má přidat, nebo ne?
    AETHER
    AETHER --- ---
    ZEMINO: nevím, je-li to ještě aktuální, ale raději sterilujeme. Je možné, že zbytečně, nicméně nejsem potravinářský expert, abych to dokázala posoudit;)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Mrazila jsem, ale maximálně na týden/dva. Na začátku klasika mixované pyré (nejdřív v kostkách, potom jsem vyložila mističku potravinářskou folií, nalila pyré, folii zavázala do balíčku), později do měkka vařené špalíčky. Oboje v pohodě, po rozmražení chuť OK.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    MAR_TINA: neochucene dynove pyre jsem zavarovala loni v troube a nebyl s tim zadny problem vse chytlo a nic se nezkazilo, a bylo dost suche samo o sobe i bez vykapani vody, zvlast po zavareni
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    MAR_TINA: my jsme loni zavařovali spoustu dýně - bylo to určeno pro kojence, takže jsme to ničím nekonzervovali. Chytila se všechna víčka pečlivě sterilizovaných sklenic a stejně do týdne všechny - bez výjimky (a dokonce i ty, co jsme rozdávali darem k Vánocům) - zkvasily. Zkoušeli jsme dva pokusy, první s vařenou, druhej s pečenou dýní... Takže bych rozhodně konzervovala.


    TRISSIE: tuším, že v mateřském klubu někdo před časem tvrdil, že během skladování v bedýnce v garáži se v mrkvích nepříznivě mění obsah látek a že by to pro mimina nemuselo bejt úplně ideální, takže asi spíš mrazit. Já jsem třeba vařené maso uchovávala v mrazáku tak, že jsem si z pytlíků udělala takový jakoby korále - vždy jsem si nasypala trochu mixovaného vařeného krůtího masa do pytlíku, zatočila a dala další... pak jsem jenom odstřihovala podle potřeby. Asi by to tak šlo i s mrkvovým pyré.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: můj záměr je upéci, rozmixovat (nebo pasírovat), soli 20g / 1kg na konzervaci, nechat vykapat (na změnšení objemu - nač zavařovat moc vody) a zavařit. Asi v myčce, nevypadá to výbušně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: američani to běžně používaj. Upéct, rozmixovat, zavařit. Nesolit, nesladit, ať to je variabilní polotovar.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já mám naopak dost sklenic (zatím) a málo mrazáků (zatím). Napadlo mě dýňové pyré zavařit. Jde to? Určitě. A máte někdo zkušenosti?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SANTAL: samozřejmě, mrazila jsem pyré...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: No, mám, ale já použila tvořítka na led - vyklopíš, zabalíš do potravinářské folie, vrátíš do mrazáku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam