• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    KAROLKA: hmmmm vypada dobre. Zkusim - diky!
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Nemate nejaky recept na cokoliv ze spagetove dyne? Urodilo se nam ji celkem dost, zapecenou s mletym masem uz jsem delala a ted premyslim co dal - zkouseli jste ji zavarit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: z jablečných jsme to zkoušela dle pranávodu a nic moc. Jednka vylouhuješ nejisté množství, jednak konzervuješ pektin a znova cílový produkt, možnost dvakrát zanést plísně :)


    VODOMERKA: tu jsme zkoušela spáchat já ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VODOMERKA: nejspíše ano, ale nutno naznat, že jsem ji tu přehlédla. Ještě jsem v tom měla hložinky, ale ty fakt nemají moc chuť.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: ja dal letos jenom pulku jablek (slupek) a hustota ok :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: zni to jako variace na tu mou svestko-bezovo-jablecnou ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: mám tu dvě experimentální skleničky špendlíků, bezinek a padavčat, spolu se skořicí, hřebíčkem a kardamonem. Moc dobré - ideální na linecké.

    Ale teda dávala jsem do toho pektco gel - těch jablek v tom nebylo moc. Imho ta surová jablečná vláknina se bude blbě rozpouštět a bude potřeba s ní trošku laborovat (namáčet a rozpouště jako želatinu?), jinak bude cuckovat.

    Jinak se dá vyrobit domácí pektin z té bílé části citrusových slupek. A teda i z těch jablečných :-)

    How to Make Your Own Pectin Powder | eHow
    http://www.ehow.com/how_6550822_make-own-pectin-powder.html
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak chystám velký pektinový pokus.
    Koupila jsem 250g jablečné vlákniny za 22 Kč ve zdravé výživě. Jablečná vláknina by měla být pektin, ten co je užévaný v přípravcích pro želírování.
    Zkusím zajít na špendlíky - ovoce zadarmo, kterého není "škoda" a samo moc netuhne. A zkusím z kila udělat marmeládu za použití pektinu, cukru a kys. citronové

    Protože balíček gelfixu (apod.) obsahuje cca 10g pektinu a stojí 25 Kč. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak jsem koukala v obchodě, že (jako obvykle) žádné konzervační přípravky už nemají.
    A to dozrávají ještě haldy ovoce, jenže to holobrádci-nákupčí z Tesca neví. (Už aby byly v mnohých profesích ceněni ženy 40+, fakt.)

    Loni jsem honem jela do makra pro balík gelfixů, letos jsem dokoupila jen kyselinu citronovou a sorbovou a co přijde později, budu zavařovat postaru bez pomůceků. To bude srandy.

    Ale čekají mě z ovocných marmelád jen kdoule (tuhnou na písknutí) a jablka (tuhnou na dvě písknutí) a možná jedny špendlíky, když se dokopu na ně zítra dojít. V zimě bych chtěla pomerančovou a grepovou (nebe, na pohled i na chuť) a to si asi už někde objednám velkoobchodní balení pektinu.

    Možná bych měla zkusit vyrobit pektin z kdoulí nebo jablek, návod mám, ale moc mu nevěřím.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: kase a tekutiny mrazim v ledovatko, mam jen jedno, ale zamrazim a kostky presypu do pytliku/krabicky, cele kousky povarim nebo necham syrove a dam do uzavriatelnych pytliku (treba ikea...), odloupu pak vzdy jen kolik potrebuju. v tvem pripade, pokud nemas ledovatko, tak bych ji proste nakrajela, dala do pytliku a hotovo... pak vyloupes, kolik do ceho potrebujes a zase zavres...?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: mám zamraženou svařenou švestkovou šťávu. Prostě ten mezikrok po švestkách před marmeládou. Přesně s tímto úmyslem :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Tekutá marmeláda se mi jednou tedy ze švestek z jedné várky povedla - byla naprosto fantastická jako toping na obyčejnou vanilkovou zmrzlinu...

    Již nikdy se to nepovedlo (škoda).... :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    AETHER: já právě takyže nejsem expert,jen si říkám,že když se dává podobné množství octu do povidel a taky vydrží,tak jestli by to nešlo obejít.. :) je to jen moje pohodlnost
    LUCHUB
    LUCHUB --- ---
    Tak jsem udělala ze švestek povidla :)
    Prohnala jsem je na dvakrát v domácí pekárně, rozmixovala a konzistence je ideální :)
    Díky všem za rady :)
    I bez pektinu to jde :)

    Zítra budu pokračovat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCHUB: ty pektiny a pektogely jsou na tuhnutí, ne na sterilizaci.
    Budeš-li ovoce s cukrem vařit mírným varem řekněme 10 -30 minut, na konci přidáš lžičku kys. citronové, lžíci rumu, popřípadě i soli (nemá vliv na chuť a konzervuje) a pak dáš do čistých sklenic, bude z toho marmeláda běžně trvanlivá. Jen se může stát, že poteče. Švestky tuhnou samy, broskve spíš ne. Máš-li kyselá jablka, dej je napůl s broskvema, tak to taky lépe ztuhne.

    Tekuté marmelády lze využít do jogurtových a tvarohových krémů, koktejlů apod.
    Bez pektinu se obejdeš, dřív taky nebyl ;)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LUCHUB: Do švestek je k ničemu, tam stačí trochu cukru a minimum octu na perfektní povidla (dávám cca 2 lžíce octu a 1/4kg cukru na kilo). Žádný pectogel, žádná konzervační chemie, vydrží roky, bez sterilizace.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ja jsem dnes udelala svestkovou marmeladu proste jen s cukrem a trochou kyseliny citronovy.... mam ocekavat, ze mi to do tydne zplesnivy? :]]]
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCHUB: ověř si, jestli to k tobě zaváží nebo ne. Když ano, bývá to ještě týž den http://www2.itesco.cz/potraviny-on-line-overeni-psc.html
    LUCHUB
    LUCHUB --- ---
    TRISSIE: já je ale potřebuju zlikvidovat max.zítra, jinak mi zplesniví :)

    Moc děkuju za rady, snad něco vytvořím...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUCHUB: itesco je eshop :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam