• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETRUSKA: oprat, nakrájet na požadovanou velikost (na přímé použití do polévky já dávám cca 2-3cm), zalít vroucí vodou (nesolenou), vařit 3 minuty, pak prudce zchladit (sleju a proplachuju studenou vodou), okapat, osušit, nechat tak hodinu v ledničce v misce s papírovou utěrkou (aby se mrazily co nejvíce suché, pak zamrazím v téže misce (už bez té utěrky) a zamražené přesypu do sáčku. Neslepí se do chuchvalce a nemusím mrazit v jedné vrstvě, na což nemám kapacitu.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    TRISSIE: jak mrazis fazolky? Zrovna se na to chystam.. Oprat, nakrajet na pulky, povarit 5 minut ve slane vode a pak zamrazit do sacku?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    KAROLKA: hmmmm vypada dobre. Zkusim - diky!
    WERKA
    WERKA --- ---
    Spáchala jsem nakonec pečený čaj v kombinaci jalbka, švestky a něco bezinek (moc jich nebylo, protože je částečně ožrali ptáci) se skořicí a hřebíčkem a deckou rumu. Chuťově se to jeví docela dobré.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TABBY: dýně tam dodá barvu a trochu to zjemní. Moc dobrá je. Jinak klasická marmeláda se dělá stejně, jen bez dýně a zázvor je volitelný :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZUZKAOU: A chutna to jak? Pomerancovou marmeladu mam rada, ta dyne mne tam drobet znepokojuje...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Marmeláda s dýní

    1 díl pomerančů
    1 díl citronů
    1 díl muškátové dýně a nebo hokaida
    cukr
    zázvor


    Upéct dýni celou ve šlupce, dokud se na šlupce nezačnou objevovat hnědé plošky. Muškátová je aromatičtější. Určitě tam ale patří nějaká hodně oranžová. Rozříznout, vydlabat semínka, vydlabat dužinu od slupky a rozmělnit ji na jemné pyré.

    Pokud nemáte chemicky neošetřené citrusy, tak je natřít olejem, odrbat kartáčkem a pak omýt mýdlovou vodou, nebo něčím takovým. Škrabkou oloupat tenké plátky barevné kůry, nakrájet je na jemno. Dužinu s bílou kůrou nakrájet na kusy s nastrouhaným zázvorem (tak 30-40 minut). Rozmixovat na kaši, případně propasírovat, pokud to chcete hladké, zamíchat do toho dýňové pyré a slupky nakrájené na tenoučké nudličky. Přidat tolik cukru, aby vám to chutnalo a rozvařit - testovat želírování.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo, cukety...
    nakonec jsem dělala cuketový kompot podle tohohle receptu: http://recepty.vareni.cz/cuketovy-kompot/

    Za mě - dobré, kyselé tak akorát, jen má trochu ocas po tom octu (příště zkusím experimentovat s kyselinou citronovou/citronovou šťávou), ovšem mladej se po tom může utlouct. A kdo jsem já, abych rozporovala způsob, jakým batole hodlá konzumovat vyšší dávky zeleniny :-)
    Pomerančová tresť v tom není cítit vůbec, takže buď nedávat vůbec, nebo zkusit svařit s pomerančovou kůrou.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ZABITULKA: Já je zalila vodou, promačkala, nechala stát do druhého dne. Pak povařila s nějakou skořicí atd. Následně propasírovala a šťávu svařila s cukrem (1:1) a trochou kyseliny citronové. Někdo přidává ještě rum (1:1 a máme likér), vanilku, skořici...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    FRENNET: Sousedka s cuketou dělá "směs na topinky", chutná to jako něco mezi domácí čalamádou a lečem. Základ jsou cuketa, rajčata, paprika a přidává houby + nějaké koření, uvaří, zavaří. Takže já bych šla asi tímto směrem. Jinak ve sklepě/lednici vydrží celá cuketa celkem dlouho.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    prosím Vás, dá se nejak zavařit cuketa? zamrazit ji nemůžu, páč mám mikromražák, takže tak to nepůjde
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    prosim prosim, nekdo osvedceny recept na bezinkovou stavu? privezla jsem si z vyletu kosik bezinek...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to taky. A zachová barvu. Jahodové džemy jsou bez ní hnědočervené hned, s ní sytě červené půl roku a hnědnout začnou až po roce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: tak ona ta citronovka zlepší želírování, pektin nějak líp funguje při nižším PH.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRKA: zkažený by byl zkvašený - bublinky, octový nebo alkoholový zápach nebo s plísní. Jestli ti chuť nevadí, jen je jiná, asi to nebude jedovaté.

    Jo a na stabilizaci chuti a barvy ovoce velmi funguje přidat při zavařování kyselinu citronovou, cca lžičku na 1kg. KOmu vadí kyselina, vymačká jeden citron a přidá šťávu ;)
    KRKA
    KRKA --- ---
    MAR_TINA: a ja tam alkohol nedavam teda ...
    KRKA
    KRKA --- ---
    jo sklenice byly vyvarene (no vyvarene, poradne prolite vrouci vodou) ... :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KRKA: pokud to naleješ do důkladně vyvařených sklenic s vyvařeným víčkem, tak teoreticky ano. Ale chuť se může pokazit kdykoliv.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRKA: marmelády jsme jedli i po 5 letech a v těch není alkohol. Nedávej to dětem, radši, jinak bych se nebála.
    KRKA
    KRKA --- ---
    jeste dotaz k tem pecenym cajum .. kdyz to plnim horke do sklenicek a postavim na vicko, tak by to melo takhle vydrzet jak dlouho cca? Rok, dva i klidne dele? Ted jsem jeden objevila ve skrini, delala jsem ho nekdy vloni a dostala na nej takovou chut jak to tu ctu.. vicko normalne cvaklo, ale chutove mi prijde nejakej divnej. Kdyby to bylo zkazene, tak by tam byla plisen ze?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam