dotaaaaz:) máte někdo zkušenosti s používáním jablečné šťávy/koncentrátu místo cukru při zavařování džemů/marmelád a přípravě domácích sirupů?
abych vysvětlil proč:)
již delší dobu se potýkám s takovým existenciálním problémem:) - jak přijmout fakt, že při výrobě domácích ovocných sirupů a marmelád je nutné tam přidat kilogramy a kilogramy cukru :) nejde mi o výsledné kalorie (cukr z ovoce má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr z cukru:) a kdo chce sladký či ovoce, tak holt musí přimout fakt, že to nějaký kalorie má), ale o tu nutnost kupovat kvanta rafinovaného cukru na výrobu něčeho domácího a v mém pojetí teda hodně blízko přírodě (a alespoň pro mě je to dost v konfliktu, proto ten problém) a ten obrovský nepoměr mezi cukrem pocházející z ovoce a cukrem pocházející z bílého cukru ve finálním produktu (řekněmě že 100 g ovoce má v průměru 15g cukru a mnoho receptů volá po tolika gramech přidaného bíleho cukru jako je gramů ovoce, a i ty s nejmíň cukrem je to třeba 1:3, takže konečný výsledek je něco jako 1:7 až 1:2,5 gramů cukru z ovoce na cukry z cukru:)
jelikož je ovšem jasné, že cukr je potřeba ke konzervaci (pokud nechceme používat chemické konzervanty), tak jsem si myslel, že budu muset kapitulovat a nějak se s tím bílým cukrem smířit, až dnes jsem narazil na možnost, jak to obejít - narazil jsem na firmu Koldokol, co vyrábí marmelády a sirupy bez přidávání cukru, používá místo toho jablečný koncentrát
koldokol | info
http://www.koldokol.cz/produkty/biolada/info/
koldokol | info
http://www.koldokol.cz/produkty/sirupy/info/
z toho co jsem se zatím dočetl, tak výroba koncentrátu v domácích podmínkách je náročná až nemožná, ale koncentrát se dá koupit i v bio kvalitě (ekonomicky je to smozřejmě mnohem dražší než klasický cukr, ale za víru se musí trpět:), tak pátrám, jestli se s tím již někdo setkal a má s tím nějaké praktické zkušenosti.