• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SANTAL: O tomhle jsem hodne premyslela. Zatim jsem na nasi nenasla vhodny program, na ktery bych mohla zavarovat.

    mame nejakou whirlpoolku
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: Sterilizaci okurek (drží a jou pěkně křupavé, ne blátivé) za mě řeší myčka.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já se přiznám, že zavařuju systémem, kterému moje máma říká "podle voka do potoka", a to už mnoho let. Cukr do marmelád dávkuju systémem odhadu odvozeného od kilového pytlíku, do kompotů ho dávám lžící podle velikosti sklenice dle okamžité úvahy (letos do třešňového i jablkečného lžíci na sklenici 0,3l). Letos jsem zvážila ovoce při premiérové výrobě pečeného čaje, abych tam dala cukru dle receptu a nakonec jsem ho tam stejně dala míň, protože mi to podle receptu přišlo moc. Ale chápu, že někoho, kdo má strach, aby to nezkazil, tahle rada nenadchne (pamatuju si, jak mne v mých kuchařských začátcích vytáčelo, když mi máma na dotaz "kolik toho tam mám dát?" odpovídala "přiměřeně" ;-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LADY_MYSKA: vzít recept a přesně se ho držet. Interner, časopisy, knihy o zavařování nebo si vyžádat recept od někoho, u koho to ochutnáš. A žádný od oka, brát předpisy, které uvádí přesné množství. A podle výsledné chuti si udělat poznámku a případně upravit pro příští rok.
    Okurky jsou problém s tím rozvařováním viz WERKA:
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    WERKA: Jako ja vim, kazdy do zavaruje, tak mi rekne "ale jdi ti, vzdyt na tom nic neni". Nevim ceho se bojim.

    Ale je fakt, ze matka, co zavaruje dlouha leta. Tak ji sem tam ujede sul a jeden rok byla treba hodne slana cervena repa atd.
    WERKA
    WERKA --- ---
    LADY_MYSKA: Pečený čaj jsem dělala letos poprvé a přijde mi to naprosto jednoduché - nakrájet, zasypat cukrem a péct... Akorát já nejsem milovník otáčení na víčka, takže jsem naplněné skleničky ještě krátkou dobu (obsah byl horký) sterilizovala. Chuťově byl výsledek postupu "dáme to tam od oka" (dávala jsem švestky, jablka a něco málo bezinek + citron, hřebíček, skořici a decku rumu na cca kilo ovoce) dobrý, jak to bude se skladovatelností, to nevím (ale stejným způsobem sterilizujeme marmelády a je to OK)
    Pokud jde o zavařování "na kyselo", tak se přiznám, že používám Deko a svařený nálev ještě dochutím pokud jde o sladkokyselost tak, aby nám vyhovoval. Za největší problém považuji sterilizaci okurek - pokud se to přežene s teplotou/délkou, tak mi nechutnají, protože jsou blátivé. Ale okurky naše zahrada nerodí (a já zavařuju v podstatě jen přebytky zahrady) a houbičky a fazolky na kyselo přežijí ledacos ;-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ale ceho se stale hodne bojim, tak zavarovani. Asi se bojim abych nepridala hodne soli/ koreni/ octa atd.

    Tohle nevim, jestli nekdy prekonam :-(
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SANTAL: zrovna tenhle odpeckovavac mam doma ( tedy podobny) a moc spokojena jsem nebyla. Ale zamilovala jsem se do odpeckovavace z tescomy. Hromadu kg tresni a visni zdolal, ted odpociva a ceka na dalsi sezonu

    PRESIDENT | Kuchyňské nářadí a pomůcky Tescoma | Oficiální stránky společnosti TESCOMA
    http://www.tescoma.cz/...uchynske-naradi-a-pomucky/president/638639-odpeckovac-oliv/tresni-president

    Pecene caje mam moc rada, ale porad se bojim pripravy. Asi to bude muj cil na dalsi rok. Letos jsem udelala hromadu marmelady a ono to vyslo
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    TRISSIE: Ok, diky za postup, jdu na to.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETRUSKA: oprat, nakrájet na požadovanou velikost (na přímé použití do polévky já dávám cca 2-3cm), zalít vroucí vodou (nesolenou), vařit 3 minuty, pak prudce zchladit (sleju a proplachuju studenou vodou), okapat, osušit, nechat tak hodinu v ledničce v misce s papírovou utěrkou (aby se mrazily co nejvíce suché, pak zamrazím v téže misce (už bez té utěrky) a zamražené přesypu do sáčku. Neslepí se do chuchvalce a nemusím mrazit v jedné vrstvě, na což nemám kapacitu.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    TRISSIE: jak mrazis fazolky? Zrovna se na to chystam.. Oprat, nakrajet na pulky, povarit 5 minut ve slane vode a pak zamrazit do sacku?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    KAROLKA: hmmmm vypada dobre. Zkusim - diky!
    WERKA
    WERKA --- ---
    Spáchala jsem nakonec pečený čaj v kombinaci jalbka, švestky a něco bezinek (moc jich nebylo, protože je částečně ožrali ptáci) se skořicí a hřebíčkem a deckou rumu. Chuťově se to jeví docela dobré.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TABBY: dýně tam dodá barvu a trochu to zjemní. Moc dobrá je. Jinak klasická marmeláda se dělá stejně, jen bez dýně a zázvor je volitelný :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZUZKAOU: A chutna to jak? Pomerancovou marmeladu mam rada, ta dyne mne tam drobet znepokojuje...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Marmeláda s dýní

    1 díl pomerančů
    1 díl citronů
    1 díl muškátové dýně a nebo hokaida
    cukr
    zázvor


    Upéct dýni celou ve šlupce, dokud se na šlupce nezačnou objevovat hnědé plošky. Muškátová je aromatičtější. Určitě tam ale patří nějaká hodně oranžová. Rozříznout, vydlabat semínka, vydlabat dužinu od slupky a rozmělnit ji na jemné pyré.

    Pokud nemáte chemicky neošetřené citrusy, tak je natřít olejem, odrbat kartáčkem a pak omýt mýdlovou vodou, nebo něčím takovým. Škrabkou oloupat tenké plátky barevné kůry, nakrájet je na jemno. Dužinu s bílou kůrou nakrájet na kusy s nastrouhaným zázvorem (tak 30-40 minut). Rozmixovat na kaši, případně propasírovat, pokud to chcete hladké, zamíchat do toho dýňové pyré a slupky nakrájené na tenoučké nudličky. Přidat tolik cukru, aby vám to chutnalo a rozvařit - testovat želírování.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo, cukety...
    nakonec jsem dělala cuketový kompot podle tohohle receptu: http://recepty.vareni.cz/cuketovy-kompot/

    Za mě - dobré, kyselé tak akorát, jen má trochu ocas po tom octu (příště zkusím experimentovat s kyselinou citronovou/citronovou šťávou), ovšem mladej se po tom může utlouct. A kdo jsem já, abych rozporovala způsob, jakým batole hodlá konzumovat vyšší dávky zeleniny :-)
    Pomerančová tresť v tom není cítit vůbec, takže buď nedávat vůbec, nebo zkusit svařit s pomerančovou kůrou.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ZABITULKA: Já je zalila vodou, promačkala, nechala stát do druhého dne. Pak povařila s nějakou skořicí atd. Následně propasírovala a šťávu svařila s cukrem (1:1) a trochou kyseliny citronové. Někdo přidává ještě rum (1:1 a máme likér), vanilku, skořici...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    FRENNET: Sousedka s cuketou dělá "směs na topinky", chutná to jako něco mezi domácí čalamádou a lečem. Základ jsou cuketa, rajčata, paprika a přidává houby + nějaké koření, uvaří, zavaří. Takže já bych šla asi tímto směrem. Jinak ve sklepě/lednici vydrží celá cuketa celkem dlouho.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    prosím Vás, dá se nejak zavařit cuketa? zamrazit ji nemůžu, páč mám mikromražák, takže tak to nepůjde
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam