• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Psychicky se připravuju na větší zavařovací zápřah. Začala jsem se poohlížet po zavařovacím hrnci, protože vigílie u hrnce je pro mě hlavní pruda při zavařování...

    Narazila jsem na tenhle bazmek - http://www.bielmeier.cz/Odstavnovaci-nastavec/ . Úplně nerozumím tomu, jak to má fungovat - měl by to být odšťavňovací nástavec, kde se snad nahoře nandá ovoce, horkou párou se nějak (?) uvolní šťáva či mošt, která se pak vypustí hadičkou. Teplotou by snad měla už být jakože pasterizovaná... což by se na hromady a hromady jablek opravdu hodilo. Ale neumím si to moc představit, chybí mi tam nějaké mechanické vymáčknutí toho ovoce - možná jen špatně koukám...

    Sympatické je, že by to mělo zvládnout tvrdý ovoce... měla jsem v plánu pořídit lisovací nástavec na Bosch Mum, ale ten je jen na bobuloviny. A krom toho stojí o 400 víc...

    Nemáte s něčím podobným zkušenosti?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BONEMINA: Takhle je geniální grepová marmeláda - ideálně z červeného grepu, i vypadá nádherně. Vafle, šlehačka, grepová marmeláda... hmmmm, už jsem to dlouho nedělala ;)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dostala se ke mě škatule citronů ve stavu "je nejvyšší čas je sníst", tak jsem přemýšlela, co s nima a napadla mě akorát marmeláda. Ale na klasickou nebyl čas ani chuť, tak jsem použila variaci na babiččinu angreštovou. Citrony vymačkala na obyčejném lisu (tzn. šťáva a trocha dužiny included), zvážila šťávu, dala ji na 10 minut vařit na plný ceres, pak přidala krystalový cukr v poměru 1:1 se šťávou před svařením, společně vařila ještě pětiminutu a výsledek je naprosto parádní marmeláda pro lenochy, za půlhodinu hotovo i s úklidem. Je tak akorát pikantní, nemá v sobě slupky, takže se dobře roztírá, byla by ideální na slepování lineckého cukroví nebo promazání perníku. Ale asi padne zítra do kefírových lívanců.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VODOMERKA: je to 3680 ml .]
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    VODOMERKA: JASNE HAHA, SEM SI RIKALA ZE PET LITRU JE KYBL NE HA HA OK
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLARYSSA: jinak teda rada: zkus jidelny. v Roudnici na gymplu, tusim. nebo v Litomericich Centralni skolni jidelnu. maji jich tam vicnezdost
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLARYSSA: shanis trilitrovky, neboli petikilovky ;)
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    SHANIM PETILITROVE LAHVE OD OKUREK ATD..KLIDNE BEZ VICEK.PRIJEDU SI PRO NE.
    ROUDNICE NAD LABEM, PRAHA!!!
    SPECHA!!!
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Mate nakej tip na kram v praze, kde bych koupila ruzny sklenice? Chtela by tak 2.5l a nejaky kolem litru... Na netu jsem nasla ale spis bych si sla vybrat osobne. Nepotrebuju primarne zavarovaci, ale skladovaci... Klidne weck, kdyz bude za slusny peniz. Diky :]
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KACHNIK: Program na hrnce - je nejteplejší. Lhostejno jaký typ. Obvykle je ten první ve výběru...
    Můj má 70.

    Akorát 5l sklenice se tam nevejdou - ty tedy takřka neužívám, nebo nadávám u trouby.

    Maso bych v myčce nedělala, to bych dál vařila v troubě...
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    když jsme u těch zavařovanejch pomazánek, tak bych uvítala nějaký tipy na vegan pomazánky vhodný k zavaření...?
    Zavařuju v troubě, jak dlouho tak zavařovat pomazánky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KACHNIK: já zavařovávala v pračce :) Ale to byla stará minoromo, té se vrtule zapínala sólo / na kompoty vůbec.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KACHNIK: Chééé, reakce mýho muže: "V myčce jooo?"
    "Nojo, tak pětašedesát stupňů na ovoce/zeleninu snad stačí..."
    "No a v pračce dáš i devadesát"
    "Jo, jenže ta se točí!"
    "To prolož nějakejma teplákama... :)"
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SANTAL: to zní skvěle, mě mimořádně nebaví tahat flašky z hrnce na plotně, stát u toho a kontrolovat teplotu... Ta teplota v tvojí myčce by mě taky zajímala a ještě čas na jak dlouho ti ten tvůj program jede. Programy máme určitě jiné.
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    SANTAL: a jakou teplotu má tvůj program A? my máme nejvyšší teda 65° a to mi přijde dost málo nebo ne?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CAMKA: když to zkvasí, "něco" se stalo a poznáš to poměrně rychle. Jsou věci, které se mi nedaří - jako meruňkový kompot.
    Obecně základem je naprosto čisté to, v čem zavaruješ (včetně víček). Ale já to taky beru myčkou na maximální teplotu... :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KACHNIK: Naskládám do myčky, aby se flačky nedotýkaly, zapnu A-program (na nejvyšší teplotu), nechám projít celý cyklus.
    Okurky z trouby se mi už pokazily, z myčky ne. Do myčky vždy dotahuju. Nestojím o to, aby se tam něco dostalo - dotáhnu a klidně může být vedle i hrnek od kafe :-)

    Mimořádně pohodlný způsob :-)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SANTAL: He, zavařovat v myčce? Nějakej osvědčenej návod pls?
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    SANTAL: a víčka skleniček dotahovat nebo až potom?
    budu zavařovat malé - od přesnídávek, takže stačí těch 15 a 15? poznám nějak že je to zavařeno správně nebo se to ukáže až za čas?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SANTAL: u botulinu jsou problém termostabilní spory, ne termolabilní toxin, ty spory přežijí i poměrně brutální záhřev a pak klíčí, proto se nekyselé potraviny musí sterilovat na několik fází, u kyselých nehrozí, protože clostridia nemají rády nízké pH
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CAMKA: Nemám zavařovací hrnec, zavařuju kdeco, buď v myčce (máš-li), nebo v troubě (do hlubokého plechu na dno hadr/letáky, zalít vodou, nesmí stát přímo plechu), taky se nesmí navzájem dotýkat, zaliješ cca 3cm vodou horkou (dáš-li ledovou teď z kohoutu bude to trvat dýl, než se začne zavařovat + další problémy, zase ne úplně vroucí, mohly by prasknout sklenice), nastavíš 150 a délku hodně určí velikost skleniček (zda děláš nějaké 2,3, nebo 6,7dcl), zahříváš 15 min, stáhneš na 100 a dáš ještě 15.

    Pokud bys měla fakt obavu z botulinu, pamatuj, že je termonestabilní takže když tohle uděláš znovu, je zlikvidován (kvasení se samozřejmě takhle nezbavíš) :-)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    MAR_TINA: jo, dík, mě ani tak nejde o to jak udělat pomazánku, ale jak jí potom správně zavařit. Zkusím kontaktovat i Phushi, dík
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMKA: chápala jsem to jako A vegan ;)
    My nevegani děláme zeleninové pomazánky taky, víš.
    zatím si základy počti tady http://www.ezavarovani.cz/
    a můžeš kouknout do blogu ID Phushi, jestli něco nezavařovala, ta má super vegan recepty. http://veganotic.blogspot.cz/?search=cibul#uds-search-results Anebo jí rovnou napiš
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    MAR_TINA: "jak zeleninové, tak třeba z různých luštěnin a semínek, vegan" - jestli toto není srozumitelné, tak se příště budu snažit víc no...
    každopádně dík, nějaký srozumitelný návod bych opravdu ocenila... citron a sůl dávám snad do všech, plánuju tam dát třeba i trochu víc oleje, tak to by mělo být v pohodě
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMKA: to, že jenom vegan, nebylo z tvého dotazu jasné.

    Normálně to lze zavařit v jakémkoli hrnci s vodou, nemusí být zavařovací. Nebo v troubě. Nebo i v mikrovlnce. Jen zelenina a pasty budou mít pH docela nízko, to půjde. Každopádně bys je měla osolit (konzervace) a když bude v něčem citron nebo ocet, bude to ještě jistější.

    Navačer ti napíšu nějaký návod.
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    MOIRAIN: aha a to zjistím jak? to si mám koupit ph papírky?
    stejně z toho pořád nejsem moc chytrá...půjde to teda bez zavař. hrnce? a máma když zavařuje, má kuchyňský teploměr? budu ho potřebovat? taky jsem našla metodu zavařování v troubě, šlo by to?

    MAR_TINA: maso a mlíko jsou úplně mimo můj dotaz, psala jsem vegan, takže fakt jen zelenina a mixované pasty ze semínek. Taky vím, že se prodávají ve skle, to je hezký, ale já se ptala jak je doma zavařit
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMKA: taky je třeba určit, jestli pomazánka tepelnou úpravou (což je zavaření) neztratí konzistenci a chuť.
    Ty veganské - mixovaná pasta semínek a zeleniny lze, doma jsme dělali třeba lilkovou. A prodávají se ve skle.
    Masové teriny a paštiky zavařit lze.
    Čatný, cibulády jdou, půjdou i jiné zeleninové směsi.

    Co bych nezavařovala je pomazánka, která má v pojivu mléčný výrobek (tvaroh, lučinu) nebo majonézu. To leda udělat polotovar a vmíchat tvaroh/majonézu až na místě.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    CAMKA: Prvně je třeba si určit, zda se jedná o kyselou či nekyselou konzervu, tj. určit si pH, je-li pod cca 3,5 je to kyselá konzerva a není to taková kovbojka, jel-li pH vyšší, je to nekyselá konzerva a je to o dost složitější. (a máma zavařuje furt a zavařovací hrnec nikdy neměla)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    Ahoj, napadlo mě zavařit nějaké pomazánky na delší cestování (jak zeleninové, tak třeba z různých luštěnin a semínek, vegan), ale nemám zavařovací hrnec. Některé budu dělat za studena, některé vařit. Zkoušela jsem tu trochu filtrovat i googlit, ale moc z toho chytrá teda nejsem. Mohly byste mi poradit jak na to?
    Předem díky :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: tohle byla maďarská modrá, s čímž asi nikdo zkušenosti mít nebude.
    Téhle várky bylo jen na cca 9 "muffinů", tak jsem to zamrazila, bylo by to sotva dvě skleničky. (Mrazím to po porcích v silikonové formě podobné té na muffiny, úžasný vynález.)
    Rozmyslím, zda s nějakou další risknu zavaření. Mám ještě australskou modrou, to taky asi nikdo nemá :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam