• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SNELA
    SNELA --- ---
    Mám v plánu dělat bezinkovou šťávu, ale chci se vyhnout bílému cukru, máte někdo nějaké rady/zkušenosti jak jí udělat? To samé mám v plánu udělat s marmeládama. Vloni jsem použivala třtinovej cukr, něco vydrželo, něco mi chytlo plíseň. Máte nějaké zkušenosti jak se vyhnout cukru úplné, třeba nějakej slad, med, atd? Díky..
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: co je mi ze školy známo, tak z citrusového albeda se už vyrábí většina pektinu, protože je to nejdostupnější zdroj, navíc "odpad", na rozdíl třeba od sklízení nezralých jablek
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pouzivate nekdo ten citrusovy pektin, jak se o nem pise tady http://www.novinky.cz/zena/styl/332568-jak-udelat-zavareninu-bez-chemie.html ? Kam na nej chodite?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ANNNA: tolik vody tam zas nedavas. je to skoro uzavrenej okruh :). navic muzes vzdycky redukovat dle potreby
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TABBY: No jo, ve šťávě té vlákniny zas tolik nebude ;) Hlavně aby to bylo dobrý! A nemusela se kupovat šťáva a vyhazovat ovoce...


    VODOMERKA: Je mi jasný, že zavařování není celkově technika na zachování zdravých, ale spíš chuťových vlastností :) Jen tak přemýšlím, nakolik to z tohohle parního odšťavňování bude fakt vyvařeno do mrtě... jo a vůbec, nebude ve výsledném produktu spousta sražené páry?
    TABBY
    TABBY --- ---
    ANNNA: To je otazka. Cecko moc termostabilni neni. Nevim jak ostatni. Osobne tedy zavarovane veci beru jako zdroj vlakniny (z tech zdravych veci), pro vitaminy jdu jinam...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ANNNA: asi zalezi, jak ktery :). nekterym kratky zvyseni teploty tolik nevadi. ale vic do toho nevidim. kdyz chci marmeladu, nemusi byt nutne vylozene zdrava :P
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    VODOMERKA: To asi nebude moc zachovávat vitaminy, což? :) I když ono když to člověk nevypije rovnou, ale zavaří v hrnci, tak je to nejspíš prašť jak uhoď...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ANNNA: ono to to ovoce totalne propari, az protece :). zadna veda a funguje to
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Psychicky se připravuju na větší zavařovací zápřah. Začala jsem se poohlížet po zavařovacím hrnci, protože vigílie u hrnce je pro mě hlavní pruda při zavařování...

    Narazila jsem na tenhle bazmek - http://www.bielmeier.cz/Odstavnovaci-nastavec/ . Úplně nerozumím tomu, jak to má fungovat - měl by to být odšťavňovací nástavec, kde se snad nahoře nandá ovoce, horkou párou se nějak (?) uvolní šťáva či mošt, která se pak vypustí hadičkou. Teplotou by snad měla už být jakože pasterizovaná... což by se na hromady a hromady jablek opravdu hodilo. Ale neumím si to moc představit, chybí mi tam nějaké mechanické vymáčknutí toho ovoce - možná jen špatně koukám...

    Sympatické je, že by to mělo zvládnout tvrdý ovoce... měla jsem v plánu pořídit lisovací nástavec na Bosch Mum, ale ten je jen na bobuloviny. A krom toho stojí o 400 víc...

    Nemáte s něčím podobným zkušenosti?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BONEMINA: Takhle je geniální grepová marmeláda - ideálně z červeného grepu, i vypadá nádherně. Vafle, šlehačka, grepová marmeláda... hmmmm, už jsem to dlouho nedělala ;)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dostala se ke mě škatule citronů ve stavu "je nejvyšší čas je sníst", tak jsem přemýšlela, co s nima a napadla mě akorát marmeláda. Ale na klasickou nebyl čas ani chuť, tak jsem použila variaci na babiččinu angreštovou. Citrony vymačkala na obyčejném lisu (tzn. šťáva a trocha dužiny included), zvážila šťávu, dala ji na 10 minut vařit na plný ceres, pak přidala krystalový cukr v poměru 1:1 se šťávou před svařením, společně vařila ještě pětiminutu a výsledek je naprosto parádní marmeláda pro lenochy, za půlhodinu hotovo i s úklidem. Je tak akorát pikantní, nemá v sobě slupky, takže se dobře roztírá, byla by ideální na slepování lineckého cukroví nebo promazání perníku. Ale asi padne zítra do kefírových lívanců.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VODOMERKA: je to 3680 ml .]
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    VODOMERKA: JASNE HAHA, SEM SI RIKALA ZE PET LITRU JE KYBL NE HA HA OK
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLARYSSA: jinak teda rada: zkus jidelny. v Roudnici na gymplu, tusim. nebo v Litomericich Centralni skolni jidelnu. maji jich tam vicnezdost
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLARYSSA: shanis trilitrovky, neboli petikilovky ;)
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    SHANIM PETILITROVE LAHVE OD OKUREK ATD..KLIDNE BEZ VICEK.PRIJEDU SI PRO NE.
    ROUDNICE NAD LABEM, PRAHA!!!
    SPECHA!!!
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Mate nakej tip na kram v praze, kde bych koupila ruzny sklenice? Chtela by tak 2.5l a nejaky kolem litru... Na netu jsem nasla ale spis bych si sla vybrat osobne. Nepotrebuju primarne zavarovaci, ale skladovaci... Klidne weck, kdyz bude za slusny peniz. Diky :]
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KACHNIK: Program na hrnce - je nejteplejší. Lhostejno jaký typ. Obvykle je ten první ve výběru...
    Můj má 70.

    Akorát 5l sklenice se tam nevejdou - ty tedy takřka neužívám, nebo nadávám u trouby.

    Maso bych v myčce nedělala, to bych dál vařila v troubě...
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    když jsme u těch zavařovanejch pomazánek, tak bych uvítala nějaký tipy na vegan pomazánky vhodný k zavaření...?
    Zavařuju v troubě, jak dlouho tak zavařovat pomazánky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam