• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: pokud byly fakt čisté, tak to bude snad stačit... ale nemusí (ostatně, ono nemusí stačit ani vypaření, ani vyvaření, když to chce zplesnivět, tak to zplesniví, i kdybys to zaklínala čistým lihem). Ale dala bych je dopředu a spotřebovala první (i třeba před loňskými).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Jak velký problém může nastat,když jsem zapomněla skleničky před nalitím marmelády "vypařit"? byly jen čisté.. došlo mi to až teď při dělání další várky.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MOIRAIN:
    MAR_TINA: díky moc za osvětu :) prozkoumám to a rozhodnu se nějak ..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ten bez cukru zrovna nemohu najít...

    Jinak se u konzervování nebráním troše chemie - sůl (malá lžička na kilo ovoce), kys. citronová - to je samé příroda. A pak ještě existuje http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E200, to už je na zvážení každého.
    Já ji používám v marmeládách proto, že je často vařím pod 10 minut, navíc pod bodem varu (cca 90-95st.), liju do čistých sklenic, ale dál nezavařuju a dávám málo cukru (250-330g / kilo, dle ovoce). Rozhodla jsem se dát přednost sorbátu před plísněmi, moje technika zavaření je fakt riskantní, ale zase zachovává ovoce v téměř původní chuti a konzistenci.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: SNELA: ono je to jedno. Velké množství ovoce v marmeládě je vždy vítané - kdyby jen kvůli chuti, ale množství cukru - tedy přírodního sladidla je přibližně pořád stejné. Akorát že v povidlech je jenom ten ze švestek a v marmeládě 3:1 je ho 25% dosypáno.

    Francouzské st. dalfour marmelády se chlubí používáním hroznové šťávy, zkusila bych pátrat tímto směrem. A můžeš si projít web http://www.ezavarovani.cz/ byly tam zvláštní recepty i úplně bez cukru, konzervované jen dlouhým varem a solí. Což bych zase nechtěla já, rozvařování trvající hodinu to ovoce taky nevylepší.
    Velmi sladká ovoce lze svařit na povidla bez cukru - švestky, slívy, špendlíky, renklody, hrušky, jablka, fíky...

    Nejméně se mi podařil poměr 4:1, s tím jsem spokojená. A dvou lžic do jogurtu bych se fakt nebála. Jak říkám, jestli ti jde o množství snědených sacharidů, je ve lžíci marmelády pořád stejné.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SNELA: musíš dosáhnout pH nižšího než cca 3 a samo o sobě to stejně nestačí, konzervace u tohoto typu potravin je o dosažení co nejnižší aktivity vody, aby se tam nelíbilo breberám co to kazí

    SNELA: nj, jenže nahradíš-li disacharid monosacharidem nesnížíš příjem cukru prakticky vůbec
    SNELA
    SNELA --- ---
    MOIRAIN: snažím se cukr co nejvíc vyřadit z jidelníčku.. Teď konkrétně se mi jedná víc o tu šťávu z bezinek, než o marmeládu, ale i tak bych si ráda potom přidávala marmeládu treba do jogurtu, takže bych jí i tak snědla celkem dost.. Ale jako neřikám, že to zavrhuju, jen prostě kdyby se našla jiná alternativa, uvítala bych to.. U té šťávy by mi třeba stačilo aby to ochutilo vodu po bezinkách a citrónu..
    SNELA
    SNELA --- ---
    VODOMERKA: jasně.. a kys. citronova teda sama o sobě nestačí jako konzervant ?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SNELA: Co přesně je špatně na bílém cukru, kromě sluníčkové propagandy, že je to bílý jed? Protože kolik té marmelády sníš, aby to mělo významný vliv na příjem sacharidů jako takových? Kdyby třeba způsob výroby, ok. Ale na cukru jako takovém není špatně nic, špatně je jeho vysoký příjem. V těle se stejně rozštěpí na glukózu a fruktózu, přičemž fruktóza se přemění na glukózu a prochází to metabolickými drahami (cca tak, hrubé zjednodušení)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SNELA: nekdo pouziva i koncentrovany jablecny most, treba ;). a mas to snad i s pektinem, rovnou :). nebo hroznovou stavu (ale to jsme porad u fruktozy)
    SNELA
    SNELA --- ---
    MOIRAIN: jasně děkuju moc.. zkusím něco vykoumat, případně zkusim asi tu fruktózu..
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SNELA: tak něco na způsob povidel, klasická, bez přídavku cukru, ta se svaří natolik, až se to zakonzervuje vlastním cukrem v ovoci, ale nejde to ze všeho, klasika jsou hrušky a švestky
    SNELA
    SNELA --- ---
    VODOMERKA:
    MOIRAIN: tak díky, moc jste mě nepotěšili :)))
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SNELA: cukr to prostě konzervuje, společně s kyselinou citronovou/oovocnými kyselinami, chceš-li dělat marmelády/džemy cukr použít musíš, sacharosu nebo glukosu, či fruktosu (ale v těle je to ve výsledku skoro to samé), dělat marmeládu bez cukru nejde
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SNELA: kamaradi pouzivaj fruktozu. ale je drazsi...
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: nene, já to nemyslím, jako chybu, já prostě bílej cukr nepoužívám vůbec a třtinovej chci taky nahradit. Prostě nějakou zdravější alternativu myslím :) Klidně bych ho i vynechala, ale zas bych asi musela použit nějakej jinej konzervant..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: v cukru to být nemůže. Žlutý je jenom nerafinovanej bílý - má navíc pár minerálních látek. Třtinový je chemicky naprosto stejný jako řepný jenom zdrojová rostlina je jiná. Chyba bude jinde - napravit chybu a nebát se cukru.

    Med bych nedávala, varem se ničí.
    SNELA
    SNELA --- ---
    Mám v plánu dělat bezinkovou šťávu, ale chci se vyhnout bílému cukru, máte někdo nějaké rady/zkušenosti jak jí udělat? To samé mám v plánu udělat s marmeládama. Vloni jsem použivala třtinovej cukr, něco vydrželo, něco mi chytlo plíseň. Máte nějaké zkušenosti jak se vyhnout cukru úplné, třeba nějakej slad, med, atd? Díky..
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: co je mi ze školy známo, tak z citrusového albeda se už vyrábí většina pektinu, protože je to nejdostupnější zdroj, navíc "odpad", na rozdíl třeba od sklízení nezralých jablek
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pouzivate nekdo ten citrusovy pektin, jak se o nem pise tady http://www.novinky.cz/zena/styl/332568-jak-udelat-zavareninu-bez-chemie.html ? Kam na nej chodite?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam