• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Což mi evokuje otázku: domácí zavařeniny, mají nějakou tu dobu spotřeby? Když nemaj plíseň a pod., prostě viditelnou vadu?

    Med jsme snědli asi 10-letý, naprosto OK... Ale mám tady několik 5r marmelád...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Že by nový noční stolek? ;) Jemináčku, už vidím, jak na to leze to naše bláznivý batole!!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: no, od tohohle fakt nemá cenu vyhazovat krabici, když je v ní, tak se na ni aspoň dá něco postavit :-)
    taky jsem loni zavařovala jablečné pyré ve velkém, a věřím, že bez tohohle pomocníčka bych skončila po první várce :-)

    Všechny děti jeví velkou oblibu v kompotech, tak se letos pustím i do těch, normálně mi za letošek vyžraly všechny zásoby, včetně těch, co měly v letopočtu na prvním místě ještě jedničku :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Teď jsem koukala na propagační video a je to fakt hrnec jak kráva :) Ale když si vzpomenu, jak jsem zavařovala asi 50 skleniček jablečného pyré... ech, pojď, hrnci, rádi ti to místo najdeme!!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: ano, přesně ten.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: A mas teda ten z Lidlu, jo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: já ho mám od loňska a je to super věc! Samozřejmě, je to relativně objemný přístroj, tak se spíš využije v domácnostech, kde je víc skladovacího prostoru a zavařuje se ve velkém, ale pohodlnost zavařování v tomhle hrnci versus na sporáku je fakt úplně jiná liga.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Od čtvrtka bude v Lidlu k dostání jejich zavařovací hrnec, pokud by někdo zvažoval...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    No že já tu posledni větu psala... :D
    Ale díky za uklidnění, s tím, jaký tu byl jahodový absťák, do měsíce padne, už k večeři jsem začala s palačinkama. Odebrání a nekontaminace je samozřejmost, zamražení mě nenapadlo, díky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: ale tak můžeš nám něco poslat ... :)
    Měsíc asi ano. Množství ke konzumaci bych odebrala čistou lžící do menší nádoby a zbytek zaklopila, aby v tom nikdo nehrabal olízaným nástrojem. Můžeš to i zamrazit. Ale po tom měsíci už bych to do sklenic nezavářela.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    BONEMINA: ze zkusenosti s marmeladou, mesic v lednici vydrzi, kdyz ji driv nesezerem... ale kdyby jako nahodou, tak u nas je spotreba marmelad pomerne brutalni ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Povedl se mi pěkný omyl, uvařila jsem hrnec jahodové zavařeniny a až v průběhu si uvědomila, že všechny zavařovačky jsem si odvezla k rodičům. Jak dlouho může vydržet v lednici zapokličkovaný hrnec se zavařeninou? Jestli alespoň měsíc, tak to nějak spotřebuju, ale jestli by se měla zkazit dřív, budu nadávat jak dlaždič, to ji radši rozdám po známých k okamžité spotřebě.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: máma teď zkoušela jednoduchou rebarborovou šťávu - povařit kousky rebarbory a přidat cukr, resp. med. Výsledek byl překvapivě dobrý...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a neděláte někdo jahodový sirup?
    Nebo rebarborový?

    Všechny domácí už mi došly a na zahradě zatím mám jen jahody a rebarboru...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: pokud byly fakt čisté, tak to bude snad stačit... ale nemusí (ostatně, ono nemusí stačit ani vypaření, ani vyvaření, když to chce zplesnivět, tak to zplesniví, i kdybys to zaklínala čistým lihem). Ale dala bych je dopředu a spotřebovala první (i třeba před loňskými).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Jak velký problém může nastat,když jsem zapomněla skleničky před nalitím marmelády "vypařit"? byly jen čisté.. došlo mi to až teď při dělání další várky.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MOIRAIN:
    MAR_TINA: díky moc za osvětu :) prozkoumám to a rozhodnu se nějak ..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ten bez cukru zrovna nemohu najít...

    Jinak se u konzervování nebráním troše chemie - sůl (malá lžička na kilo ovoce), kys. citronová - to je samé příroda. A pak ještě existuje http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E200, to už je na zvážení každého.
    Já ji používám v marmeládách proto, že je často vařím pod 10 minut, navíc pod bodem varu (cca 90-95st.), liju do čistých sklenic, ale dál nezavařuju a dávám málo cukru (250-330g / kilo, dle ovoce). Rozhodla jsem se dát přednost sorbátu před plísněmi, moje technika zavaření je fakt riskantní, ale zase zachovává ovoce v téměř původní chuti a konzistenci.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: SNELA: ono je to jedno. Velké množství ovoce v marmeládě je vždy vítané - kdyby jen kvůli chuti, ale množství cukru - tedy přírodního sladidla je přibližně pořád stejné. Akorát že v povidlech je jenom ten ze švestek a v marmeládě 3:1 je ho 25% dosypáno.

    Francouzské st. dalfour marmelády se chlubí používáním hroznové šťávy, zkusila bych pátrat tímto směrem. A můžeš si projít web http://www.ezavarovani.cz/ byly tam zvláštní recepty i úplně bez cukru, konzervované jen dlouhým varem a solí. Což bych zase nechtěla já, rozvařování trvající hodinu to ovoce taky nevylepší.
    Velmi sladká ovoce lze svařit na povidla bez cukru - švestky, slívy, špendlíky, renklody, hrušky, jablka, fíky...

    Nejméně se mi podařil poměr 4:1, s tím jsem spokojená. A dvou lžic do jogurtu bych se fakt nebála. Jak říkám, jestli ti jde o množství snědených sacharidů, je ve lžíci marmelády pořád stejné.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SNELA: musíš dosáhnout pH nižšího než cca 3 a samo o sobě to stejně nestačí, konzervace u tohoto typu potravin je o dosažení co nejnižší aktivity vody, aby se tam nelíbilo breberám co to kazí

    SNELA: nj, jenže nahradíš-li disacharid monosacharidem nesnížíš příjem cukru prakticky vůbec
    SNELA
    SNELA --- ---
    MOIRAIN: snažím se cukr co nejvíc vyřadit z jidelníčku.. Teď konkrétně se mi jedná víc o tu šťávu z bezinek, než o marmeládu, ale i tak bych si ráda potom přidávala marmeládu treba do jogurtu, takže bych jí i tak snědla celkem dost.. Ale jako neřikám, že to zavrhuju, jen prostě kdyby se našla jiná alternativa, uvítala bych to.. U té šťávy by mi třeba stačilo aby to ochutilo vodu po bezinkách a citrónu..
    SNELA
    SNELA --- ---
    VODOMERKA: jasně.. a kys. citronova teda sama o sobě nestačí jako konzervant ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam