• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: no, od tohohle fakt nemá cenu vyhazovat krabici, když je v ní, tak se na ni aspoň dá něco postavit :-)
    taky jsem loni zavařovala jablečné pyré ve velkém, a věřím, že bez tohohle pomocníčka bych skončila po první várce :-)

    Všechny děti jeví velkou oblibu v kompotech, tak se letos pustím i do těch, normálně mi za letošek vyžraly všechny zásoby, včetně těch, co měly v letopočtu na prvním místě ještě jedničku :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Teď jsem koukala na propagační video a je to fakt hrnec jak kráva :) Ale když si vzpomenu, jak jsem zavařovala asi 50 skleniček jablečného pyré... ech, pojď, hrnci, rádi ti to místo najdeme!!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: ano, přesně ten.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: A mas teda ten z Lidlu, jo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: já ho mám od loňska a je to super věc! Samozřejmě, je to relativně objemný přístroj, tak se spíš využije v domácnostech, kde je víc skladovacího prostoru a zavařuje se ve velkém, ale pohodlnost zavařování v tomhle hrnci versus na sporáku je fakt úplně jiná liga.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Od čtvrtka bude v Lidlu k dostání jejich zavařovací hrnec, pokud by někdo zvažoval...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    No že já tu posledni větu psala... :D
    Ale díky za uklidnění, s tím, jaký tu byl jahodový absťák, do měsíce padne, už k večeři jsem začala s palačinkama. Odebrání a nekontaminace je samozřejmost, zamražení mě nenapadlo, díky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: ale tak můžeš nám něco poslat ... :)
    Měsíc asi ano. Množství ke konzumaci bych odebrala čistou lžící do menší nádoby a zbytek zaklopila, aby v tom nikdo nehrabal olízaným nástrojem. Můžeš to i zamrazit. Ale po tom měsíci už bych to do sklenic nezavářela.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    BONEMINA: ze zkusenosti s marmeladou, mesic v lednici vydrzi, kdyz ji driv nesezerem... ale kdyby jako nahodou, tak u nas je spotreba marmelad pomerne brutalni ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Povedl se mi pěkný omyl, uvařila jsem hrnec jahodové zavařeniny a až v průběhu si uvědomila, že všechny zavařovačky jsem si odvezla k rodičům. Jak dlouho může vydržet v lednici zapokličkovaný hrnec se zavařeninou? Jestli alespoň měsíc, tak to nějak spotřebuju, ale jestli by se měla zkazit dřív, budu nadávat jak dlaždič, to ji radši rozdám po známých k okamžité spotřebě.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: máma teď zkoušela jednoduchou rebarborovou šťávu - povařit kousky rebarbory a přidat cukr, resp. med. Výsledek byl překvapivě dobrý...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a neděláte někdo jahodový sirup?
    Nebo rebarborový?

    Všechny domácí už mi došly a na zahradě zatím mám jen jahody a rebarboru...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: pokud byly fakt čisté, tak to bude snad stačit... ale nemusí (ostatně, ono nemusí stačit ani vypaření, ani vyvaření, když to chce zplesnivět, tak to zplesniví, i kdybys to zaklínala čistým lihem). Ale dala bych je dopředu a spotřebovala první (i třeba před loňskými).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Jak velký problém může nastat,když jsem zapomněla skleničky před nalitím marmelády "vypařit"? byly jen čisté.. došlo mi to až teď při dělání další várky.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MOIRAIN:
    MAR_TINA: díky moc za osvětu :) prozkoumám to a rozhodnu se nějak ..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ten bez cukru zrovna nemohu najít...

    Jinak se u konzervování nebráním troše chemie - sůl (malá lžička na kilo ovoce), kys. citronová - to je samé příroda. A pak ještě existuje http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E200, to už je na zvážení každého.
    Já ji používám v marmeládách proto, že je často vařím pod 10 minut, navíc pod bodem varu (cca 90-95st.), liju do čistých sklenic, ale dál nezavařuju a dávám málo cukru (250-330g / kilo, dle ovoce). Rozhodla jsem se dát přednost sorbátu před plísněmi, moje technika zavaření je fakt riskantní, ale zase zachovává ovoce v téměř původní chuti a konzistenci.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: SNELA: ono je to jedno. Velké množství ovoce v marmeládě je vždy vítané - kdyby jen kvůli chuti, ale množství cukru - tedy přírodního sladidla je přibližně pořád stejné. Akorát že v povidlech je jenom ten ze švestek a v marmeládě 3:1 je ho 25% dosypáno.

    Francouzské st. dalfour marmelády se chlubí používáním hroznové šťávy, zkusila bych pátrat tímto směrem. A můžeš si projít web http://www.ezavarovani.cz/ byly tam zvláštní recepty i úplně bez cukru, konzervované jen dlouhým varem a solí. Což bych zase nechtěla já, rozvařování trvající hodinu to ovoce taky nevylepší.
    Velmi sladká ovoce lze svařit na povidla bez cukru - švestky, slívy, špendlíky, renklody, hrušky, jablka, fíky...

    Nejméně se mi podařil poměr 4:1, s tím jsem spokojená. A dvou lžic do jogurtu bych se fakt nebála. Jak říkám, jestli ti jde o množství snědených sacharidů, je ve lžíci marmelády pořád stejné.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SNELA: musíš dosáhnout pH nižšího než cca 3 a samo o sobě to stejně nestačí, konzervace u tohoto typu potravin je o dosažení co nejnižší aktivity vody, aby se tam nelíbilo breberám co to kazí

    SNELA: nj, jenže nahradíš-li disacharid monosacharidem nesnížíš příjem cukru prakticky vůbec
    SNELA
    SNELA --- ---
    MOIRAIN: snažím se cukr co nejvíc vyřadit z jidelníčku.. Teď konkrétně se mi jedná víc o tu šťávu z bezinek, než o marmeládu, ale i tak bych si ráda potom přidávala marmeládu treba do jogurtu, takže bych jí i tak snědla celkem dost.. Ale jako neřikám, že to zavrhuju, jen prostě kdyby se našla jiná alternativa, uvítala bych to.. U té šťávy by mi třeba stačilo aby to ochutilo vodu po bezinkách a citrónu..
    SNELA
    SNELA --- ---
    VODOMERKA: jasně.. a kys. citronova teda sama o sobě nestačí jako konzervant ?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SNELA: Co přesně je špatně na bílém cukru, kromě sluníčkové propagandy, že je to bílý jed? Protože kolik té marmelády sníš, aby to mělo významný vliv na příjem sacharidů jako takových? Kdyby třeba způsob výroby, ok. Ale na cukru jako takovém není špatně nic, špatně je jeho vysoký příjem. V těle se stejně rozštěpí na glukózu a fruktózu, přičemž fruktóza se přemění na glukózu a prochází to metabolickými drahami (cca tak, hrubé zjednodušení)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam