• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: A vejde se tam spousta sklenic naskládaných na sebe. Jasně, to se vejde i do obr hrnce - pro který ale zatím nemám jiného využití, než zavařování, takže můžu rovnou koupit elektrický obr hrnec. V mém stávajícím největším hrnci v ideálním případě vařím to pyré, takže zavařování znamená uvařit pyré, naskleničkovat, umýt hrnec, napustit vodou, dát vařit... o jeden otravný krok navíc. Krom toho se mi tam vleze jenom asi 8 skleniček...


    TRISSIE: Jenom technický dotaz - na konci je asi potřeba skleničky vyndat, co? Varianta: "a jdu si lehnout do postele" by nejspíš neprošla...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: dáš dovnitř lahve, zaliješ vodou, nastavíš teplotu a čas a můžeš se jít naložit do vany či číst knížku - hrnec se zahřeje na požadovanou teplotu a pak začne odpočet, na konci se sám vypne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a v čem tkví to kouzlo? Co je jinak? (že bych to potřebovala?)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Že by nový noční stolek? ;) Jemináčku, už vidím, jak na to leze to naše bláznivý batole!!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: no, od tohohle fakt nemá cenu vyhazovat krabici, když je v ní, tak se na ni aspoň dá něco postavit :-)
    taky jsem loni zavařovala jablečné pyré ve velkém, a věřím, že bez tohohle pomocníčka bych skončila po první várce :-)

    Všechny děti jeví velkou oblibu v kompotech, tak se letos pustím i do těch, normálně mi za letošek vyžraly všechny zásoby, včetně těch, co měly v letopočtu na prvním místě ještě jedničku :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Teď jsem koukala na propagační video a je to fakt hrnec jak kráva :) Ale když si vzpomenu, jak jsem zavařovala asi 50 skleniček jablečného pyré... ech, pojď, hrnci, rádi ti to místo najdeme!!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: ano, přesně ten.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: A mas teda ten z Lidlu, jo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: já ho mám od loňska a je to super věc! Samozřejmě, je to relativně objemný přístroj, tak se spíš využije v domácnostech, kde je víc skladovacího prostoru a zavařuje se ve velkém, ale pohodlnost zavařování v tomhle hrnci versus na sporáku je fakt úplně jiná liga.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Od čtvrtka bude v Lidlu k dostání jejich zavařovací hrnec, pokud by někdo zvažoval...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    No že já tu posledni větu psala... :D
    Ale díky za uklidnění, s tím, jaký tu byl jahodový absťák, do měsíce padne, už k večeři jsem začala s palačinkama. Odebrání a nekontaminace je samozřejmost, zamražení mě nenapadlo, díky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: ale tak můžeš nám něco poslat ... :)
    Měsíc asi ano. Množství ke konzumaci bych odebrala čistou lžící do menší nádoby a zbytek zaklopila, aby v tom nikdo nehrabal olízaným nástrojem. Můžeš to i zamrazit. Ale po tom měsíci už bych to do sklenic nezavářela.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    BONEMINA: ze zkusenosti s marmeladou, mesic v lednici vydrzi, kdyz ji driv nesezerem... ale kdyby jako nahodou, tak u nas je spotreba marmelad pomerne brutalni ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Povedl se mi pěkný omyl, uvařila jsem hrnec jahodové zavařeniny a až v průběhu si uvědomila, že všechny zavařovačky jsem si odvezla k rodičům. Jak dlouho může vydržet v lednici zapokličkovaný hrnec se zavařeninou? Jestli alespoň měsíc, tak to nějak spotřebuju, ale jestli by se měla zkazit dřív, budu nadávat jak dlaždič, to ji radši rozdám po známých k okamžité spotřebě.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: máma teď zkoušela jednoduchou rebarborovou šťávu - povařit kousky rebarbory a přidat cukr, resp. med. Výsledek byl překvapivě dobrý...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a neděláte někdo jahodový sirup?
    Nebo rebarborový?

    Všechny domácí už mi došly a na zahradě zatím mám jen jahody a rebarboru...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: pokud byly fakt čisté, tak to bude snad stačit... ale nemusí (ostatně, ono nemusí stačit ani vypaření, ani vyvaření, když to chce zplesnivět, tak to zplesniví, i kdybys to zaklínala čistým lihem). Ale dala bych je dopředu a spotřebovala první (i třeba před loňskými).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Jak velký problém může nastat,když jsem zapomněla skleničky před nalitím marmelády "vypařit"? byly jen čisté.. došlo mi to až teď při dělání další várky.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MOIRAIN:
    MAR_TINA: díky moc za osvětu :) prozkoumám to a rozhodnu se nějak ..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ten bez cukru zrovna nemohu najít...

    Jinak se u konzervování nebráním troše chemie - sůl (malá lžička na kilo ovoce), kys. citronová - to je samé příroda. A pak ještě existuje http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E200, to už je na zvážení každého.
    Já ji používám v marmeládách proto, že je často vařím pod 10 minut, navíc pod bodem varu (cca 90-95st.), liju do čistých sklenic, ale dál nezavařuju a dávám málo cukru (250-330g / kilo, dle ovoce). Rozhodla jsem se dát přednost sorbátu před plísněmi, moje technika zavaření je fakt riskantní, ale zase zachovává ovoce v téměř původní chuti a konzistenci.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam