• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: ani ne ;), ale ten starý ještě funguje, tenhle výdaj počká ještě nějaký měsíc
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    TRISSIE: broskovovou delala mamka loni hned dvakrat.jedna je oranzova,druha do belozluta. pridavala vanilku a obe chutnaji prekvaapive vyborne,predevsim v palacinkah,jak pises.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: tyčáky měli dnes na Mělníku, asi 3. To ti moc nepomůže, co :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: na Budějárně taky zavařovacích hrnců kopec, kontaktní gril jsem ulovila, ale tyčák už nebyl
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tak hrnec pro rodiče doma, v Lidlu na Poříčí jich měli ještě velikou hromadu, vypadá to, že v centru Prahy se moc nezavařuje, překvapivě :) Ale táhnout to domů tramvajema, ufff.
    Odpoledne vyrazím na bezinky a otestuju ho.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: chtěla jsem tvrdit, že to nakoupila na ebayi a teď dobře vydělává, ale ono to ve skutečnosti opravdu je tak drahý http://www.occa-home.co.uk/greengate-jam-making-kit-summer
    Asi to patří do sekce trhu vše pro bydlenky.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TABBY: každý produkt má svého kupce :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ha! Tohle mne dostalo. 9 stitku za za 158 Kc, no neber to ;) (A ocividne jsou lide, co to berou...)
    GG sada na dozdobení zavařovacích sklenic Summer
    http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=72479372&tab=1
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SANTAL: mám to stejně s meruňkovými kompotami a na marmeládách mi vršek marmelády hnědne
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    A další z řady lama dotazů zavařovače-začátečníka. Koupila jsem ten zavařovací hrnec a v návodu mají recept na džem bez vaření.

    Doporučují želírovací cukr bez vaření, který je teda dle googlu šíleně drahý, nebo normální 2:1 prý taky funguje, ale výsledek bývá o něco tekutější. Rozmixovat ovoce s cukrem, naskleničkovat a zavařovat na 80-90°C kolem půl hodiny. První kilo třešní jsem na pokus opravdu neobětovala, ale znělo by to lákavě. Než u nás přistane hromada rybízu z tchánových latifundií - nezkoušeli jste to někdo náhodou?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SANTAL: podstata je, že se to zakonzervuje vlastním cukrem v ovoci obsaženým

    SANTAL: na škole (VŠCHT, katedra technologie masa a konzervace potravin) docent Dobiáš sbírá prastaré nálezy konzerv, kompotů a zavařenin a občas nějakou ovocnou i otevře a sní ;), sní asi teda po provedení mikračky

    ANNNA: neportravinářskou bych raději nepoužívala do potravin, můžou tam být nečistoty

    SANTAL: WERKA: tipla bych nedostatečný tepelný zákrok nebo nedostatečnou sterilitu skleniček, nálevu, víček + taky malé okyselení, příliš velké kusy ovoce, které se pak neprovaří dostatečně až do prostředka, jakákoli kombinace předchozího
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Mám tu kilovku kyseliny citronové, kterou jsem koupila jakože "na čistění do domácnosti" - je trochu hrubší. Můžu jí rozpustit v trošce vody a přidat do zavařování, nebo je nějaký důvod, proč by nám měla rozežrat vnitřnosti, když není primárně potravinářská?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: maminka mě před výbuchy broskvových a hruškových kompotů varovala a tak pro jistotu používám kys. sorbovou.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Meruňkové kompoty je věc, kde jsem našla své limity já. Neplesniví, zato kvasí. Všechny. Anžto je to jediná věc, která mi to dělá, nechápu v čem je chyba...
    Meruněk mívám spoustu (tchýně má ovocný sad, snad 200 stromů, takřka vše kromě broskví).
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Moje broskovové kompoty měly značnou tendenci plesnivět. Dělala jsem je teda jen jednou, když jsem dostala darem 15ti kg bednu (ona Vysočina není zrovna broskvový region), takže je to jen jednorázová zkušenost. A možná to bylo tím, že jsem zavařuju systémem "vod oka" (jak pokud jde o množství cukru, tak pokud jde o čas) a vodu na zalití jsem jaktěživo nepřevařovala. Třešně, jablka (a kdysi hrušky) tenhle můj přístup nesou statečně, broskvím možná úplně neseděl ...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: broskvovou (s cukrem teda) dělám pravidelně, je naše oblíbená do palačinek a tak. Jen chce docela dost kyseliny citronové, minimálně 2 lžičky navíc (kontroluju talířkovým testem, než se mi pozdává).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: bojím se, že ten strom letošek nepřežije, s broskvema je to tu na hraně. Buď neplodí anebo plodí tak moc, že to za 5 let strom zabije.

    Kdybys přece jen měla moc broskví, udělej radši kompoty - to loupání se dalo zvládnout, zbytek bylo jen vyskládat do sklenic a zalít převařenou vodou se špetkou soli a konzervantu.
    Marmeládu jsem dělala jednou a byla polotekutá i přes gelfix a taková přeslazená, převoněná a divná. Působila chemicky, i když nebyla. Míchala bych to s rybízem, když už.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Já dělala jen ty hrušky, nebo hrušky + jabka.

    CHTĚLA bych mít tolik broskví, abych o nich mohla uvažovat :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: za povidla bez cukru bych se poprala :)
    Ale fakt se bojím, co to udělá u broskví.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: pět let (u věcí zavařovaných/lahvovaných při dodržení dobré hygieny) bych absolutně neřešila... kompoty jsme jedli nějaké patnáctileté a taky ještě žijeme :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam