tady je článek jak dělat marmeládu bez cukru
http://www.jimejinak.cz/2012/08/zavarovani-bez-cukru/
Ale musím varovat: je to z webu, který se zabývá tmářstvím a šíří se tam všechny možné pateorie. Vstup na vlastní nebezpečí.
K samotné marmeládě : ovoce se vaří do zhoustnutí, mixuje a vaří, tedy velmi dlouho. Ztratí barvu, možná z části chuť a ovocné cukry včetně těch delších řetězců se rozvaří na kratičké, tj. jen fruktozu a glukozu. Vitamíny tam nezbydou a může se změnit i chuť.
Tahle technologie (jsou to vlastně povidla) se hodí na sladké, nevodnaté, vysoce pektinové ovoce - slívy, švestky, hrušky, jablka, kdoule, možná mirabelky... Tam to fungovat bude.
Na vodnaté ovoce (jahody, rybíz, třešně, višně, meruňky, ringle) se mi to nejeví jako vhodný postup. I přes čistotu sklenic a sterilizaci (nutná), bude loterie, jestli se to zkazí nebo ne. Dala bych tam aspoň lžičku dvě kyseliny citronové na kilo ovoce.
Broskve bych bez konzervačních činidel nezavařovala, ani kompot ani marmeládu - riziko botulotoxinu. A broskvová marmeláda mi teda vždycky vyšla nedobrá :)