• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    TRISSIE: broskovovou delala mamka loni hned dvakrat.jedna je oranzova,druha do belozluta. pridavala vanilku a obe chutnaji prekvaapive vyborne,predevsim v palacinkah,jak pises.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: broskvovou (s cukrem teda) dělám pravidelně, je naše oblíbená do palačinek a tak. Jen chce docela dost kyseliny citronové, minimálně 2 lžičky navíc (kontroluju talířkovým testem, než se mi pozdává).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: bojím se, že ten strom letošek nepřežije, s broskvema je to tu na hraně. Buď neplodí anebo plodí tak moc, že to za 5 let strom zabije.

    Kdybys přece jen měla moc broskví, udělej radši kompoty - to loupání se dalo zvládnout, zbytek bylo jen vyskládat do sklenic a zalít převařenou vodou se špetkou soli a konzervantu.
    Marmeládu jsem dělala jednou a byla polotekutá i přes gelfix a taková přeslazená, převoněná a divná. Působila chemicky, i když nebyla. Míchala bych to s rybízem, když už.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Já dělala jen ty hrušky, nebo hrušky + jabka.

    CHTĚLA bych mít tolik broskví, abych o nich mohla uvažovat :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: za povidla bez cukru bych se poprala :)
    Ale fakt se bojím, co to udělá u broskví.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: pět let (u věcí zavařovaných/lahvovaných při dodržení dobré hygieny) bych absolutně neřešila... kompoty jsme jedli nějaké patnáctileté a taky ještě žijeme :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Což mi evokuje otázku: domácí zavařeniny, mají nějakou tu dobu spotřeby? Když nemaj plíseň a pod., prostě viditelnou vadu?

    Med jsme snědli asi 10-letý, naprosto OK... Ale mám tady několik 5r marmelád...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SNELA: Jasně že to JDE bez cukru, já dělala bez cukru - se solí - hruškovou a pohoda, plíseň nikde, chuť OK.
    Podívej třeba tady ten článek:
    Zavařovat jde i bez cukru. Zkuste hrušková povidla se solí - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/...kuste-hruskova-povidla-se-soli-p3g-/recepty.aspx?c=A111012_173813_recepty_job

    Fakt to funguje. Akorát já se vymňoukla na mořskou (těch 5 a půl minerálu, co má proti obyč, na dané množství, klidně oželím).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Btw. nevím jestli to je v návodu, ale když se stiskne tlačítko časovače, tak se aktivuje doba varu na nekonečno. Ideální na dlouhá vaření :)
    Já to v návodu nenašel a smutně akceptoval omezení max 120 minut, ale nedávno jsem to omylem stisknul a hle, ležatá osmička .)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRNOUS: jen pozor na ten smalt, neni to buhvijaka kvalita, uz se mi na par mistech odloupnul a ted to rezne. Mam ho od podzimu 2013.
    Skoda, ze neprodavaj nerez
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE:
    TRISSIE: Hmm... já to tak docela nevyužiju, ani nemám kam dát, ale rodiče s plánovaným ovocným sadem, nově přistavěným úložným prostorem a zálibou ve velkých akcích (např. 500 sklenic kompotu za den) by to možná ocenili, sice letos ještě ne, ale aspoň bych nemusela vymýšlet vedle předplatného Zahrádkáře další vánoční dárek... Navíc budu mít čtvrtek volný na lítání po obchodech. Jdu o tom intenzivně přemýšlet.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: a z diskuze (pozor, ještě horší - okyselování a vnitřní ohně) se zdá, že i lidé, kteří se až fanaticky snaží nejíst cukr a sladké, ty marmelády vnímají jako kyselé, slané nebo málo sladké.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tady je článek jak dělat marmeládu bez cukru http://www.jimejinak.cz/2012/08/zavarovani-bez-cukru/
    Ale musím varovat: je to z webu, který se zabývá tmářstvím a šíří se tam všechny možné pateorie. Vstup na vlastní nebezpečí.

    K samotné marmeládě : ovoce se vaří do zhoustnutí, mixuje a vaří, tedy velmi dlouho. Ztratí barvu, možná z části chuť a ovocné cukry včetně těch delších řetězců se rozvaří na kratičké, tj. jen fruktozu a glukozu. Vitamíny tam nezbydou a může se změnit i chuť.
    Tahle technologie (jsou to vlastně povidla) se hodí na sladké, nevodnaté, vysoce pektinové ovoce - slívy, švestky, hrušky, jablka, kdoule, možná mirabelky... Tam to fungovat bude.
    Na vodnaté ovoce (jahody, rybíz, třešně, višně, meruňky, ringle) se mi to nejeví jako vhodný postup. I přes čistotu sklenic a sterilizaci (nutná), bude loterie, jestli se to zkazí nebo ne. Dala bych tam aspoň lžičku dvě kyseliny citronové na kilo ovoce.

    Broskve bych bez konzervačních činidel nezavařovala, ani kompot ani marmeládu - riziko botulotoxinu. A broskvová marmeláda mi teda vždycky vyšla nedobrá :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Víceméně stejně jsem se rozhodla před rokem ;) s dovětkem "a počkám na akci v Lidlu, až budou mít smalťák za cenu plasťáku" :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tak o hrnci jsem se rozhodla takto : celý rok si budu všímat, jestli ho potřebuju a toužím po něm. A za rok se podle toho zařídím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: sousvide enfant terrible!

    A pivo v tom půjde dobře vařit. A spousta vodního kefíru.

    Ne - nemám ho kam dát, prostě nemám.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Jedno 12 kg batole bych tu měla. Můžu zkusit, jestli se tam vleze, a dodám fotodokumentaci ;)

    Jinak obecně se vyrábí plastové, smaltové (to je ten Lidl) a nerezové. Smaltové a nerezové mívají zakrytou topnou spirálu, takže v nich dá i připravovat jídlo, sterilovat mošt a tak. Nerezové jsem viděla i v 9 litrové verzi - http://www.bielmeier.cz/Automat-na-vareni-NOVINKA/Bielmeier-Automat-na-vareni-BHG-980023.html což je sice fajn malý, ale ztrácí se ta výhoda až 14 okurkových sklenic najednou ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: batole do cca 12kg by do toho šlo narvat a pomalu vařit taky...

    ZUZKAOU: ale šlo by do toho narvat maso, nastavit teplotu na 95 st. a pak jen vypustit vývar.

    Měla bych ho v dílně, asi na skříni na marmelády. Jen nevím, není-li tam na něj moc vlhko. Leda v té krabici obsypat těma pytlíkama proti vlhkosti.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZUZKAOU: Hmm... sehnat krávu a šly by v tom určitě i jogurty! IMHO by vše jmenované mělo jít, jen termostat hlídá teplotu vody, nikoliv vzduchu nad vodou...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Já z toho mám totiž zatím taky smíšené pocity :) Na jednu stranu je to "Hurá, ušetří mi to tu největší zavařovací prudu!!!" a na stranu druhou "To snad není možný, jak obrovská kráva to je, vždyť to použiju dvakrát do roka... a to je fajn, že se v tom dá udržovat teplá tekutina, ale jak často potřebuju 10+ litrů čaje?!"

    Kdybych dělala jen marmelády, kašlu na to. Ale nám tchán každoročně vozí obrovský kvanta jablek, který potřebujou rychle zpracovat. Každoročně to už odmítáme.. a mám já to vyhazovat a kupovat přesnídávky?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: 30 -100 stupnů volne nastavitelné? Takže v tom může kynout těsto, dělat se koji rejže a nebo to jde nastavit na 65 na sousvide?

    Kruci - nemám ho kam dát...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam