• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SANTAL: podstata je, že se to zakonzervuje vlastním cukrem v ovoci obsaženým

    SANTAL: na škole (VŠCHT, katedra technologie masa a konzervace potravin) docent Dobiáš sbírá prastaré nálezy konzerv, kompotů a zavařenin a občas nějakou ovocnou i otevře a sní ;), sní asi teda po provedení mikračky

    ANNNA: neportravinářskou bych raději nepoužívala do potravin, můžou tam být nečistoty

    SANTAL: WERKA: tipla bych nedostatečný tepelný zákrok nebo nedostatečnou sterilitu skleniček, nálevu, víček + taky malé okyselení, příliš velké kusy ovoce, které se pak neprovaří dostatečně až do prostředka, jakákoli kombinace předchozího
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Mám tu kilovku kyseliny citronové, kterou jsem koupila jakože "na čistění do domácnosti" - je trochu hrubší. Můžu jí rozpustit v trošce vody a přidat do zavařování, nebo je nějaký důvod, proč by nám měla rozežrat vnitřnosti, když není primárně potravinářská?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: maminka mě před výbuchy broskvových a hruškových kompotů varovala a tak pro jistotu používám kys. sorbovou.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Meruňkové kompoty je věc, kde jsem našla své limity já. Neplesniví, zato kvasí. Všechny. Anžto je to jediná věc, která mi to dělá, nechápu v čem je chyba...
    Meruněk mívám spoustu (tchýně má ovocný sad, snad 200 stromů, takřka vše kromě broskví).
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Moje broskovové kompoty měly značnou tendenci plesnivět. Dělala jsem je teda jen jednou, když jsem dostala darem 15ti kg bednu (ona Vysočina není zrovna broskvový region), takže je to jen jednorázová zkušenost. A možná to bylo tím, že jsem zavařuju systémem "vod oka" (jak pokud jde o množství cukru, tak pokud jde o čas) a vodu na zalití jsem jaktěživo nepřevařovala. Třešně, jablka (a kdysi hrušky) tenhle můj přístup nesou statečně, broskvím možná úplně neseděl ...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: broskvovou (s cukrem teda) dělám pravidelně, je naše oblíbená do palačinek a tak. Jen chce docela dost kyseliny citronové, minimálně 2 lžičky navíc (kontroluju talířkovým testem, než se mi pozdává).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: bojím se, že ten strom letošek nepřežije, s broskvema je to tu na hraně. Buď neplodí anebo plodí tak moc, že to za 5 let strom zabije.

    Kdybys přece jen měla moc broskví, udělej radši kompoty - to loupání se dalo zvládnout, zbytek bylo jen vyskládat do sklenic a zalít převařenou vodou se špetkou soli a konzervantu.
    Marmeládu jsem dělala jednou a byla polotekutá i přes gelfix a taková přeslazená, převoněná a divná. Působila chemicky, i když nebyla. Míchala bych to s rybízem, když už.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Já dělala jen ty hrušky, nebo hrušky + jabka.

    CHTĚLA bych mít tolik broskví, abych o nich mohla uvažovat :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: za povidla bez cukru bych se poprala :)
    Ale fakt se bojím, co to udělá u broskví.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: pět let (u věcí zavařovaných/lahvovaných při dodržení dobré hygieny) bych absolutně neřešila... kompoty jsme jedli nějaké patnáctileté a taky ještě žijeme :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Což mi evokuje otázku: domácí zavařeniny, mají nějakou tu dobu spotřeby? Když nemaj plíseň a pod., prostě viditelnou vadu?

    Med jsme snědli asi 10-letý, naprosto OK... Ale mám tady několik 5r marmelád...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SNELA: Jasně že to JDE bez cukru, já dělala bez cukru - se solí - hruškovou a pohoda, plíseň nikde, chuť OK.
    Podívej třeba tady ten článek:
    Zavařovat jde i bez cukru. Zkuste hrušková povidla se solí - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/...kuste-hruskova-povidla-se-soli-p3g-/recepty.aspx?c=A111012_173813_recepty_job

    Fakt to funguje. Akorát já se vymňoukla na mořskou (těch 5 a půl minerálu, co má proti obyč, na dané množství, klidně oželím).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Btw. nevím jestli to je v návodu, ale když se stiskne tlačítko časovače, tak se aktivuje doba varu na nekonečno. Ideální na dlouhá vaření :)
    Já to v návodu nenašel a smutně akceptoval omezení max 120 minut, ale nedávno jsem to omylem stisknul a hle, ležatá osmička .)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRNOUS: jen pozor na ten smalt, neni to buhvijaka kvalita, uz se mi na par mistech odloupnul a ted to rezne. Mam ho od podzimu 2013.
    Skoda, ze neprodavaj nerez
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE:
    TRISSIE: Hmm... já to tak docela nevyužiju, ani nemám kam dát, ale rodiče s plánovaným ovocným sadem, nově přistavěným úložným prostorem a zálibou ve velkých akcích (např. 500 sklenic kompotu za den) by to možná ocenili, sice letos ještě ne, ale aspoň bych nemusela vymýšlet vedle předplatného Zahrádkáře další vánoční dárek... Navíc budu mít čtvrtek volný na lítání po obchodech. Jdu o tom intenzivně přemýšlet.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: a z diskuze (pozor, ještě horší - okyselování a vnitřní ohně) se zdá, že i lidé, kteří se až fanaticky snaží nejíst cukr a sladké, ty marmelády vnímají jako kyselé, slané nebo málo sladké.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tady je článek jak dělat marmeládu bez cukru http://www.jimejinak.cz/2012/08/zavarovani-bez-cukru/
    Ale musím varovat: je to z webu, který se zabývá tmářstvím a šíří se tam všechny možné pateorie. Vstup na vlastní nebezpečí.

    K samotné marmeládě : ovoce se vaří do zhoustnutí, mixuje a vaří, tedy velmi dlouho. Ztratí barvu, možná z části chuť a ovocné cukry včetně těch delších řetězců se rozvaří na kratičké, tj. jen fruktozu a glukozu. Vitamíny tam nezbydou a může se změnit i chuť.
    Tahle technologie (jsou to vlastně povidla) se hodí na sladké, nevodnaté, vysoce pektinové ovoce - slívy, švestky, hrušky, jablka, kdoule, možná mirabelky... Tam to fungovat bude.
    Na vodnaté ovoce (jahody, rybíz, třešně, višně, meruňky, ringle) se mi to nejeví jako vhodný postup. I přes čistotu sklenic a sterilizaci (nutná), bude loterie, jestli se to zkazí nebo ne. Dala bych tam aspoň lžičku dvě kyseliny citronové na kilo ovoce.

    Broskve bych bez konzervačních činidel nezavařovala, ani kompot ani marmeládu - riziko botulotoxinu. A broskvová marmeláda mi teda vždycky vyšla nedobrá :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Víceméně stejně jsem se rozhodla před rokem ;) s dovětkem "a počkám na akci v Lidlu, až budou mít smalťák za cenu plasťáku" :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tak o hrnci jsem se rozhodla takto : celý rok si budu všímat, jestli ho potřebuju a toužím po něm. A za rok se podle toho zařídím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: sousvide enfant terrible!

    A pivo v tom půjde dobře vařit. A spousta vodního kefíru.

    Ne - nemám ho kam dát, prostě nemám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam