• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Já proč mi dva dny teče z nosu... že by to byly ty dva dny dělání bezové šťávy? Ale povedla se a zavařovací hrnec funguje :)

    Potvrzuji, že 12 kg dítě by se do něj od pohledu s trochou šťouchání/porcování vešlo bez problémů. Trochu se ale bojím o teplotní čidlo na dně, takže to v praxi zkoušet nebudu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: bez je coby alergen značně agresivní... no uvidíš, až s ním budeš pokusničit, pokud neuvidíš přes nateklé oči nic, tak to byl bez.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ha, jestli já tu tajemnou alergii, kterou přičítám topolům, nemám na bez. Kvete to ve stejnou dobu a ve stejných místech.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: na to máme moc frekventovanej les :-(
    ale už jsem zvažovala i varianty typu uvařit to u známé ve vedlejší vesnici, ovšem krachuje to na tom, že s dětma se tam nedostanu jinak než autem, a protože autem jezdí i muž, tak... no prostě asi až někdy za pár let, no :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: naložit to do kýble v lese a dojít vyzvednout výluh?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kdyby se ta bezová květová tak dala dělat bez toho pylu... my ji milujeme, i muž, ale snese ji jen perorálně, na bezový pyl v dýchacích cestách má velmi ošklivou alergii (je skvělým indikátorem, že v lese 700 metrů od nás už bez nakvétá). Přinést květy domů, tak tu asi scípne :-(
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MAR_TINA: Diky za odpověďˇ. Link mi nejde z telef. Rozkliknout, prostuduju postup. Zkusím možná několik receptů a variant....

    Vlastně možná budu muset dokoupit i cukr. Bezu je kolem asi 30 plne vzrostlejch keru a ja uz si nechci kupovat YO syrup za 60 kacek.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLANITCHKA: denní doba nebude u šťávy klíčová, ale můžeš kolem poledne slunného dne. Večer je moc hmyzu a květy už se zavírají.

    Recept beru odtud (ještě jsem nevyzkoušela :) www.cervenyrendlik.blogspot.co.at/2013/06/pred-bezem-klekni.html - je to někdo z nyxu. A abych to mohla vypařit a zavařit, radši vezmu skleněné kompotovky a budu pak vždy přelívat do lahve jen tu načatou do lednice.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Je nějaká speciálně lepší denní doba na sběr květu bezu černého? (dopoledne, poledne, večer, slunce atd) pro nejlepší šťávu? Budu ji letos dělat prvně, miluju jí a bez konečně pořádně nakvet na zahradě i po okolí (tzn. v podstatě neomezené množství bezu).

    a pokud máte nějaký opravdu fool- proof postup, tak ho velmi ocením. Stáčet budu do PET lahví, protože tolik šroubacích skleněných nemám ( podceněná příprava) :(

    ocenila bych zj. dlouhou trvanlivot ( 1rok), udělala bych toho kolik unesu :) Skladování pouze při pokojové teplotě (Zatím není sklep), ale možná udělám nějaký "zemní"
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: ani ne ;), ale ten starý ještě funguje, tenhle výdaj počká ještě nějaký měsíc
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    TRISSIE: broskovovou delala mamka loni hned dvakrat.jedna je oranzova,druha do belozluta. pridavala vanilku a obe chutnaji prekvaapive vyborne,predevsim v palacinkah,jak pises.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: tyčáky měli dnes na Mělníku, asi 3. To ti moc nepomůže, co :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: na Budějárně taky zavařovacích hrnců kopec, kontaktní gril jsem ulovila, ale tyčák už nebyl
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tak hrnec pro rodiče doma, v Lidlu na Poříčí jich měli ještě velikou hromadu, vypadá to, že v centru Prahy se moc nezavařuje, překvapivě :) Ale táhnout to domů tramvajema, ufff.
    Odpoledne vyrazím na bezinky a otestuju ho.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: chtěla jsem tvrdit, že to nakoupila na ebayi a teď dobře vydělává, ale ono to ve skutečnosti opravdu je tak drahý http://www.occa-home.co.uk/greengate-jam-making-kit-summer
    Asi to patří do sekce trhu vše pro bydlenky.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TABBY: každý produkt má svého kupce :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ha! Tohle mne dostalo. 9 stitku za za 158 Kc, no neber to ;) (A ocividne jsou lide, co to berou...)
    GG sada na dozdobení zavařovacích sklenic Summer
    http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=72479372&tab=1
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SANTAL: mám to stejně s meruňkovými kompotami a na marmeládách mi vršek marmelády hnědne
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    A další z řady lama dotazů zavařovače-začátečníka. Koupila jsem ten zavařovací hrnec a v návodu mají recept na džem bez vaření.

    Doporučují želírovací cukr bez vaření, který je teda dle googlu šíleně drahý, nebo normální 2:1 prý taky funguje, ale výsledek bývá o něco tekutější. Rozmixovat ovoce s cukrem, naskleničkovat a zavařovat na 80-90°C kolem půl hodiny. První kilo třešní jsem na pokus opravdu neobětovala, ale znělo by to lákavě. Než u nás přistane hromada rybízu z tchánových latifundií - nezkoušeli jste to někdo náhodou?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SANTAL: podstata je, že se to zakonzervuje vlastním cukrem v ovoci obsaženým

    SANTAL: na škole (VŠCHT, katedra technologie masa a konzervace potravin) docent Dobiáš sbírá prastaré nálezy konzerv, kompotů a zavařenin a občas nějakou ovocnou i otevře a sní ;), sní asi teda po provedení mikračky

    ANNNA: neportravinářskou bych raději nepoužívala do potravin, můžou tam být nečistoty

    SANTAL: WERKA: tipla bych nedostatečný tepelný zákrok nebo nedostatečnou sterilitu skleniček, nálevu, víček + taky malé okyselení, příliš velké kusy ovoce, které se pak neprovaří dostatečně až do prostředka, jakákoli kombinace předchozího
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Mám tu kilovku kyseliny citronové, kterou jsem koupila jakože "na čistění do domácnosti" - je trochu hrubší. Můžu jí rozpustit v trošce vody a přidat do zavařování, nebo je nějaký důvod, proč by nám měla rozežrat vnitřnosti, když není primárně potravinářská?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam