Vím, že mám lama dotazy. Domácí bohyně buďte prosím ke mě schovívavé.
Schraňuju si skleničky od jogurtů od Madety s víčky, abych do nich mohla dělat zavařeniny (plánovala jsem jahodové). Jako přirozeně velmi líného člověka mě vždycky nadchne možnost svěřit práci strojům. Co jsem tak pročítala různé metody na trvanlivou bezovou šťávu, tak se shodují na zavaření/ sterilizaci.
Chci si tady se zkušenými "zavařovačkami" potvrdit, že následující postup je OK
1) příprava skleniček a víček
- pro jistotu project myčkou (stačí program na sklo) i s víčky s umývací tabletou. Nechat uschnout v myčce a nedotýkat se vnitřku sklenic (nikdy)
- vyskládat na linku k plnění
2) bezová šťáva- přísady, louhování apod podle receptu ( tam žádná past imho není)
3) naplnit do sklenic (trychtýř) pod okraj (nezacintat kolem uzávěru), zašroubovat víčka.
4) postavit do myčky víčky nahoru a project programem na hrnce (bez tablety). po skončení programu vyndat na utěrku na linku a otočit dnem nahoru
5) až vystydne uložit do spíže.
Stačí ty šroubovací sklenice ( od jogurtů, od okurek apod.) jenom utáhnout rukou natěsno? Poznám, jestli se víčka nechytí (abych zkonzumovala rovnou, nebo to hodila do mrazáku se spotřebou během léta?)
Vyhlašuju projekt bezová šťáva za zahájen a jdu se projít s košíkem a se psem na bez :))
Všem děkuju za dobré rady a potvrzení předem :)